Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Az Ab ismét zöld utat adott a Fidesz népszavazásának

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi ülésén helybenhagyta a Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezésekről szóló országgyűlési határozatokat - derül ki a testület honlapján megjelent közleményből.
Az Országgyűlés december 17-én hozott határozataiban rendelte el a népszavazást a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében, de ezek ellen hét kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz. Az Ab döntése hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben, attól kezdve 15 napon belül írja ki a köztársasági elnök a népszavazást.

Az Ab kedden, egyhangúlag elfogadott határozataiban egyik országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban érkezett kifogást sem találta megalapozottnak, valamennyit elutasította.

A jogorvoslati határidő végéig összesen hét kifogás érkezett az Alkotmánybíróságra. Ezek közül hat mindhárom országgyűlési határozatot, míg egy kizárólag a képzési hozzájárulással kapcsolatos határozatot támadta meg. Egyes kifogások szerint a fenti kérdésekben nem lehet országos népszavazást tartani. Több kifogás hivatkozott arra, hogy a népszavazás kezdeményezésére vonatkozó politikai alapjog csak természetes személyeket illet meg, pártokat nem. A kifogások egy része - jogi érvek részletes kifejtése nélkül - azt állítja, hogy a kérdések igazságtalanok és célszerűtlenek, így azokban nem tartható népszavazás.

A jogszabály értelmében a köztársasági elnök az Ab határozatainak a Magyar Közlönyben való megjelenésétől számítva 15 napon belül írja ki a népszavazást. A referendumot az alkotmánybírósági döntéseket követő negyvenhárom napon túl, de kilencven napon belül kell megtartani. Tarlós István, a Fidesz kampányfelelőse egy keddi sajtóeseményen azt mondta, hogy szerinte "április 6-a környékén" lesz a népszavazás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a téti lövöldöző szüleinek házába

Kedd hajnalra virradóra ismeretlenek betörtek a téti lövöldöző szüleinek házába. A tettes vagy… Tovább olvasom