Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

BM: a Start munkaprogramnak új lendületet adhatnak a szociális szövetkezetek

Az idén a Start munkaprogramra a központi költségvetés 153,8 milliárd forintot különített el, 16,3 milliárd forinttal többet az elmúlt évi összegnél.
A Start munkaprogramnak új lendületet adhatnak a szociális szövetkezetek létrehozását megkönnyítő, májustól hatályos törvények, ezekben a szervezetekben a leszakadó rétegek kaphatnak esélyt az újrakezdésre, az állandó munkához jutásra, az önálló egzisztencia megteremtésére - mondta Sipos Gyula, a Belügyminisztérium irodavezetője az MTI-nek.

Az irodavezető közölte: az idén a Start munkaprogramra a központi költségvetés 153,8 milliárd forintot különített el, 16,3 milliárd forinttal többet az elmúlt évi összegnél. Ebből a keretből hozzávetően 300 ezer olyan halmozottan hátrányos helyzetű ember közfoglalkoztatása válik lehetővé, akinek huzamosabb ideje nincs munkája és valamilyen oknál fogva szociális ellátásra sem jogosult.

Sipos Gyula tájékoztatása szerint az eddig eltelt hónapokban a közfoglalkoztatás keretében már megközelítően 180 ezren dolgoztak, például azon, hogy a belvízelvezető árkokat megtisztítsák, a megrongált földutakat rendbe hozzák, az illegális szemétlerakókat felszámolják, az erdőket megtisztítsák. E munkálatokon felül a hátrányos helyzetű kistérségek falvai a helyi adottságok kihasználására más-más megoldással kapcsolódnak be a programba.

A Tolna megyei Lengyelen tavaly óta működik teljes kapacitással a tíz termesztő által alapított Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet, amelyben hat, korábban munka nélküli helyi lakos dolgozik - mondta Tóth György az igazgatóság elnöke. A szövetkezet gyümölcslégyártó üzemének beindítását 41 millió forintos, pályázaton elnyert EU-s támogatás tette lehetővé. Az üzem naponta kétezer kilogramm meggyből, barackból, almából állít elő gyümölcslevet, amelynek egy része a környékbeli iskolai étkeztetésbe kerül. A szövetkezeti tagok képzést is kapnak és havonta bruttó 114 ezer forint szakmai minimálbért vihetnek haza. A szociális szövetkezet pályázati támogatás nélkül is képes fenntartani magát.

A mindössze 18 lélekszámú Veszprém megyei Megyernek elsősorban a falusi turizmus adja a megélhetést. Pajer Kristóf (független) polgármester tájékoztatása szerint az elmúlt években 110 millió forintot nyertek el ezen ágazat fejlesztésére, és a vadászatot, a lovaglást, a kirándulást kedvelők tavaly már 4600 vendégéjszakát töltöttek a faluban. A növekvő forgalom indokolta szociális szövetkezet alakítását - tíz taggal - a vendégházak kiszolgálására, ágyneműmosásra, fűnyírásra, a porták körül adódó kisebb munkákra. Ily módon gyakorlatilag minden helybélinek van munkája.

A Szigetvártól néhány kilométerre fekvő, Baranya megyei Nagydobszán növénytermesztésre foglakoztatnak közmunkásokat. Kovács János (független) polgármester arról adott tájékoztatást, hogy az önkormányzati és a bérelt 14 hektáron felállított fóliasátrakban paradicsomot, paprikát, burgonyát, zöldborsót és hagymát termesztenek, amely 52 helybélinek ad munkát. A terményt a környező falvakban adják el, a befolyó pénz az önkormányzat költségvetését gyarapítja. A közfoglalkoztatottak között van olyan is, akinek 20 éve ez az első bejelentett munkahelye. Az eredményeken felbuzdulva még az idén szociális szövetkezetté alakulnak és a terv szerint további területeket vonnak be a termesztésbe.

A Nógrád megyei Mátraverebélyen a hagyományos közmunkák mellett kertépítéssel, gyógynövény-feldolgozással, kosárfonással, kerámiatermékekkel is foglakoznak. Itt a közfoglalkoztatás keretében 120-an dolgoznak - mondta Seres Mária (CM) polgármester az MTI-nek. Nagy a munkanélküliség, a gondok enyhítésére az önkormányzat tankerteket alakított ki, ahol fóliasátrakban palántát nevelnek és a résztvevők megtanulhatják a gazdálkodás alapjait. Kecskét, nyulat, baromfit is tartanak.
A három önkormányzati keltetőgépből érkező csibeutánpótlás egy részét eladják, más részét szociális alapon kiosztják a rászoruló családoknak. Nekiláttak champignon gombát termeszteni, jelenleg pedig a begyűjtött gyógynövényeket szárítják.

A polgármester kitért arra, hogy az országban egyedül Mátraverebélyen dolgozik egy speciális háztáji gazdálkodási csoport. Tagjai napi hat órában önkormányzati közfeladatokat látnak el, két órában pedig a saját kertjüket gondozzák. Az itt megtermő zöldség fele az önkormányzatot illeti meg. A település vezetése most több önkormányzat összefogásával regionális tenyésztési központ létrehozását tervezi. A munkanélküliség enyhítését eredményezheti egy leendő hűtőház, kisvágóhíd, tésztaüzem kialakítása is.

Olvasóink írták

 • 6. rózsakert 2013. június 16. 11:14
  „5. X_Y 2013.06.16. 10:43

  Lassen Sie diese Wesen , sie leben sehr gern in Scherzland.”
 • 5. X_Y 2013. június 16. 10:43
  „Előre az 1 millió új munkanélküliből kreált közmunkásért!”
 • 4. Qllancs 2013. június 16. 09:33
  „Új lendületet adnak a 138 milliárd ft --ellopásához !! törvényes keretek között.

  Vajon HOL a vörösiszap károsúltjainak összedobott sok-sok milliárd ??? CSAK 7 % fizették ki a károsultaknak !!
  Most is gyűjtenek az árvízre ..de ott se a rászorulók kapják ! Ugyan úgy eltűnik mint az ellopott 3 000 milliárd MNYP vagyon !!!”
 • 3. kumisz 2013. június 16. 09:33
  „Majd ha a lakosság nagyobbik hányada megfelelő vásárlóerővel fog rendelkezni, a munkahelyek automatikusan létrejönnek.
  Szerintem ennyi az egész, de lehet , hogy Én vagyok a naív.
  Off.”
 • 2. grafika88 2013. június 16. 09:18
  „fütyisz banda ! KÖZMUNKA ---nem munka !!!
  Termelő gyárak..értelmes munka...mezőgazdaság..feldolgozás !!!!!

  ezek könnyen dumálnak..hiszen milliós fizetésük van, könnyen osszák az észt !”
 • 1. roxper 2013. június 16. 08:34
  „Egyszerű számtan a 153 mrd-t osztjuk a 300e fővel és kiderül mekkora szemfényvesztésről van szó, ráadásul ez úgy jön ki, hogy az ember még bele sem számolja a szükséges munkaruhát, vetőmagot és még ki tudja mit. Nem rég beszéltem egy illetékessel, azt mondta önkormányzatok csak azért pályáznak mert szűkös a keretük és nem tudnak az embereknek már szoc segélyt folyósítani, meg addig is kicsit többet kapnak és hogy mi lesz a megtermelt zöldség egy részével, inkább nem írom le.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: hiszek az új pedagógus-életpályamodellben

A köznevelési államtitkár alapvetően elégedett a most záruló tanévvel, az új köznevelési törvényhez… Tovább olvasom