Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Eddig több mint 1,7 millióan igényeltek gázár-támogatást

Eddig több mint 1,7 millióan igényeltek gázár-támogatást erre az évre, és 32 ezer igénylő kivételével mindenki meg is kapta a hozzájárulást - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A kérelmezők közül mindössze 300 ezren igényeltek a távhő után támogatást.

Idén januártól azok a háztartások jogosultak gázár-támogatásra, ahol az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 99.750 forintot, azaz az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét. Ezen belül négy kategóriát alakítottak ki, különféle támogatási mértékekkel.

A tavalyi szabályokhoz képest változást jelent, hogy a támogatott gázmennyiség felső határa 3000 köbméterről 2000-re csökkent, a felső két jövedelmi kategóriában pedig csökkentek a fajlagos támogatási mértékek.

A támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától érvényes. A hozzájárulást a Magyar Államkincstár állapítja meg, a szolgáltató pedig a számlán jóváírja.

A támogatás igénylésekor a jövedelemről elég csak nyilatkozni, semmiféle dokumentumot nem kell benyújtani. Az adatokat azonban az APEH később ellenőrizheti. Ha valakinél az derül ki, hogy hamis összegeket adott meg, akkor a támogatást vissza kell fizetnie.

Tavaly egyébként 197 ezer háztartást ellenőrzött az adóhivatal, ebből 134 ezer esetben mindent rendben találtak. A többi ügyben még vagy folyik a vizsgálat, vagy valamilyen eltérést találtak a szakemberek.

A gázár-támogatásról szóló igénylőlapok kitöltéséhez a minisztérium honlapján lehet hasznos információkat találni: www.szmm.gov.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatkésések meghibásodások miatt

Várhatóan az esti órákig 20-30 percet késnek a fővárosból Esztergomba és Szolnokra tartó vonatok,… Tovább olvasom