Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Először ültettek be műszívet Magyarországon

Magyarországon először ültettek be műszívet az orvosok pénteken. A keringéstámogató eszközt egy szívátültetésre váró 58 éves férfi kapta a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében.
A magyar szívátültetések történetében először került sor Magyarországon műszív beültetésére - mondta el a Független Hírügynökségnek Acsády György, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának igazgatója. Ezt a technikát szerte a világon azoknál a betegeknél alkalmazzák, akik szívátültetésre várnak, de a megfelelő donor megérkezésig egy ilyen eszközzel biztosítani kell a keringésüket.

Acsády György elmondta, hogy a műszív nem a beteg mellkasában van, mint például egy pacemaker. Ez egy külső eszköz, amely csöveken keresztül kapcsolódik a beteg mellkasához és egy mechanikus pumpa végzi el a szív munkáját.

A beavatkozásnak két szövődménye lehet: egyik a vérzés, a másik pedig éppen a műanyag csövek miatti fertőzés. Mindenesetre a beteget hónapokig is életben tarthatja a műszív, de szerencsés, ha minél gyorsabban megtörténik a szívátültetés - mondta az igazgató.

A műtét után néhány napig a betegnek feküdnie kell, később azonban fel is állhat. Általában azonban ezeknek a betegeknek olyan rossz a szívműködésük, hogy a mozgásukat ez eleve korlátozza - mondta a szakember.

A műtéten átesett beteg kezelését ezután nemzetközileg is elismert hazai szívsebészekből, kardiológusokból és aneszteziológusokból álló team végzi.

A műszív beültetéséhez szükséges berendezés körülbelül ötmillió forintba kerül. A mostani esetet az egyetem finanszírozta, az igazgató reményei szerint azonban hamarosan bekerül az OEP finanszírozási körbe ez a beavatkozás.

Az utóbbi két évben egyébként a magyarországi szívátültetések száma jelentősen nőtt: évi 20 ilyen beavatkozással a klinika a világviszonylatban is jegyzett centrumok közé került.

A nemzetközi statisztikák alapján 10 millió ember esetén 40-60 szívátültetésre lenne szükség évente.

Olvasóink írták

 • 3. k 2008. február 16. 10:00
  „Sajnos nem éli túl:-((((((”
 • 2. én 2008. február 16. 08:23
  „Válságos az állapota. Vérzés lépett fel. :(
  Imádkozzunk érte!”
 • 1. k 2008. február 15. 23:29
  „Végre vmi jó hír!!
  team<<< ezt már mindenki tudja mit jelent, de azért még magyarul leírhata volna az újságíró, remélem nyomtatva nem ez a szöveg ment ki!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év alatt 62 milliárdos bevétel a vizit- és napidíjból

Bevezetése óta több mint 20 milliárd forintos bevételt hozott a vizitdíj és a kórházi napidíj -… Tovább olvasom