Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

EP-választás: rosszul lett a jegyzőkönyvvezető

15 óra 12 percig összesen 16 rendkívüli eseményt jelentettek a szavazatszámláló bizottságok az országban.
Az Országos Választási Bizottság legfrissebb adatai szerint újabb szavazót utasítottak vissza, mert lejárt a személyi igazolványa, két embernek, aki máshol akart szavazni, mint ahol lakik, nem volt meg az ehhez szükséges igazolása, az egyik maglódi szavazókörben pedig rosszul lett a jegyzőkönyvvezető.

Az OVB internetes oldalán található tájékoztatás szerint a Hajdú-Bihar megyei Fülöpön egy lejárt személyi igazolvánnyal érkező szavazót utasított vissza az egyik szavazókör szavazatszámláló bizottsága. A Somogy megyei Mosdóson két embernél - akik máshol laktak - nem volt meg a szavazáshoz szükséges igazolás, ezért nem is voksolhattak. A Pest megyei Monor egyik szavazókörében rosszul lett a jegyzőkönyvvezető. Őt a Helyi Választási iroda vezetője azonnal felmentette és az iroda munkatársai közül pótolta.

Korábban 2 szavazni kívánó embert azért utasítottak vissza a Bács-Kiskun megyei Kunbaja egyik szavazókörében, mert nem tudták igazolni magukat. Biatorbágyon lejárt lakcímkártyával akart szavazni valaki, Csemőn hivatalos iratok nélkül, Veresegyházán lejárt személyivel akart voksolni egy ember. Az V. kerület egyik szavazókörébe nem ment el az egyik delegált, ezért pótolni kellett. A Somogy megyei Bárdudvarnokon visszautasítottak valakit, nem szavazhatott, mert nem magyar állampolgár.

Kőbányán öt szavazókörben is volt probléma a szavazásra jelentkezők igazolványaival. Két embernek nem volt lakcímkártyája, ha pótolják, szavazhatnak. A harmadiknak szintén nem volt, mert ellopták előző nap, erről rendőrségi jegyzőkönyvet is mutatott a bizottságnak, melynek tagjai arról tájékoztatták, hogy ha este 19 óráig előkerül a kártya, szavazhat. Két ember a személyazonosságát nem tudta igazolni, ezért kerültek a visszautasítottak közé.

Több mint 30 beadványt tárgyal az OVB

Harmincegy beadvány érkezett vasárnap délutánig az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), többségük telefonos kampánycsendsértés miatt. Több megyéből jelezték ugyanis, hogy telefonon buzdították szavazásra a választókat egy párt nevében. A testület várhatóan késő estig tárgyal ezekről, a délután négykor kezdődött ülésen azonban egyelőre egy jogértelmezési vitával foglalkoznak a delegáltak. A KNDP-s OVB tagot ugyanis nem engedték be a választás információs hátterét biztosító központba, és ő panaszt tett emiatt a testületnél.

A KDNP-s Vejkey Imre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába szeretett volna bemenni vasárnap, de nem engedték be az épületbe. Az OVB-tag politikus ezért kifogást nyújtott be a testületnek. Hosszas vita kezdődött arról, hogy az OVB delegáltjának be kell-e jelentenie előre hasonló akciót, vagy a testület tagjaként van felhatalmazása erre. A 14 fős bizottságban megoszlottak a vélemények. Volt, aki a bizalmat gyengítő viselkedésnek titulálta Vejkey fellépését, míg a bizottság elnökhelyettese szerint a jogszabályok lehetőséget adtak volna erre. A testület végül 12 igen szavazattal, két tartózkodás ellenében felhatalmazta Vejkeyt arra, hogy bemehessen az informatikai központba, a jogorvoslati kérelmet azonban csak később bírálják el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaestek a konzervatívok Németországban, de nyertek

Németország - A konzervatív pártok valamelyes visszaestek, de ennek ellenére az európai parlamenti… Tovább olvasom