Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Euró bevezetése: céldátum nincs, menetrend van

Továbbra sincs meg az euró magyarországi bevezetésének céldátuma. A felkészülést az átállásra ettől függetlenül megkezdik,ennek menetrendjéről nyilatkozott hétfőn Veres János és Simor András.
Azt viszont már tudni lehet, hogy egy ütemben, az adott év első napján (január 1-jén) vezetnék be itthon a közös európai pénzt, mind a számla-, mind a készpénzes forgalomban - legalább is ez derül ki a tavaly szeptemberben alakult Nemzeti Eurókoordinációs Bizottság átállási tervének első változatából. Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott: megkezdik attól függetlenül, hogy még nem határozták meg az euró bevezetésének céldátumát.

A tervek szerint 2009 első félévében kezdik meg a magyar euróbankjegyek és érmék terveztetését, dönteni kell arról is, hogy itthon vagy külföldön gyártsák-e majd azokat. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kötelező kettős árjelzés időszaka az átváltási árfolyam rögzítése után a lehető leghamarabb elkezdődik, és az euró bevezetése után fél évig, vagyis az adott év június 30-ig tart. Ebben az időszakban a termékek és szolgáltatások árát euróban és forintban egyaránt feltüntetik.

A tervek szerint a forint az euró bevezetése után legfeljebb egy hónapig marad a készpénzfizetési forgalomban. Utána a régi bankjegyeket 20, a régi érméket pedig 5 évig lehet majd euróra váltani a Magyar Nemzeti Bankban. Az átállás során a termékek és szolgáltatások euróban rögzített árát úgy kell megállapítani, hogy az ne vezessen áremelkedéshez - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

2009-ben, amikor már látható lesz, hogy a pénzügyi kiigazítás milyen sikerrel járt, kezdeményezni lehet a bevezetés "előszobájának" tekinthető ERM II-es pénzügyi rendszerhez történő csatlakozást, amelyben az EU előírása szerint legalább két évet kell eltölteni az eurózónába tartó országoknak - mondta Veres János.

Simor András jegybankelnök elmondta, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a tervet a Nemzeti Eurokoordinációs Bizottság és hét albizottsága évről-évre felülvizsgálja, frissítik, illetve figyelembe veszik más országok tapasztalatait. Az átállási terv első változatát ősszel széleskörű társadalmi vitára bocsátják.

A Fidesz szóvivője szerint szomorú, hogy 2008-ban még nincs meg az euró magyarországi bevezetésének határideje. A mára kisebbségbe szorult szocialista kormányzás úgy vette kezdetét 2002-ben, hogy maga Medgyessy Péter is 2007-re tette a közös fizetőeszköz bevezetését. Gyurcsány Ferenc 2004-ben, színrelépésekor 2008-ra ígérte az eurót. Tevékenységének eredménye azonban nem az európai felzárkózás, hanem a leszakadás, Magyarország mély válsága lett. Itthon és külföldön is mindenki számára világos, hogy a kisebbségi kormány soha nem fogja bevezetni Magyarországon az eurót. Az előrehozott választás jelenti az előrehozott megoldást Magyarország számára - zárul Szijjártó Péter hétfői közleménye.

Olvasóink írták

 • 3. Kolompár Rómeó 2008. július 08. 08:23
  „"Euró bevezetése: céldátum nincs, menetrend van"

  Kedves dr. Veres "adocsalo ferplej" Janos! Akkor ez egy finggal festett tojas.

  Van vasuti menetrend Szeged es Bp kozott, csak nem tudjuk, hogy mikor jonnek a vonatok. De azt tudjuk, ha egy jon, akkor utana majd valamennyi ido utan (nem tudni mennyi) jon egy masik is, valahonnan.”
 • 2. maci52 2008. július 07. 21:12
  „Majd akkor lesz euró nálunk,amikor az a bizonyos női nemiszerv/gyengébbek kedvéért:pi*a/ dalol.”
 • 1. joy 2008. július 07. 17:39
  „És még 2 évig megy ez a kisebbségi kormány reisz.
  Lassan kisebbségi fajgyűlöletbe rögzül ez az elmabaj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint újabb csúcsot döntött - 232 Ft az euró

Újabb rekordot állított be a forint árfolyama hétfőn kora délután a budapesti bankközi kereskedelemben 232,65/75 forinton is jegyezték az eurót. Tovább olvasom