Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Fordulat: egyezség születhet

Új fejlemény: akár ma kiderülhet, ki üzemelteti tovább a Ringa rt. kapuvári gyárát.
Komoly szakmai befektetők érdeklődnek ugyanis a rábaközi telephely iránt, akikkel a cég továbbüzemeltetéséről napok alatt megegyezés születhet. A kapuvári Ringa-gyár megmentésére alakult válságstáb tagjai induláskor még úgy hitték: a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel tárgyalhatnak tegnap délután a Kossuth téren. Megérkezésükkor azonban csalódottan vették tudomásul, hogy Németh Imre egyéb elfoglaltságai miatt ismét Szanyi Tibor hallgatja meg problémáikat, igaz, a megbeszélésen jelen volt Benedek Fülöp címzetes államtitkár is.
A megbeszélésen ismét felvetődött a termelői és dolgozói konzorcium létrehozásának szükségessége.

A tárgyalás elején Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a küldöttség vezetője azt kérte a kormánytól, hogy hitelgarancia biztosításával támogassa a termelők és a dolgozók által létrehozandó, szakmai befektető által segített konzorciumot. Így a termelői és a dolgozói kör is tulajdonhoz juthat.

Szanyi Tibor afelől érdeklődött, milyen fejlemények történtek kapuvári látogatása óta, az elmúlt egy nap alatt. Dr. Biró Péter kapuvári polgármester tájékoztatta az államtitkárokat, hogy több olyan befektetővel tárgyal, akik komolyan érdeklődnek a gyár iránt és akik részt vesznek a mai, termelői fórumon is. Kiss Józsefné megyei Teszöv-titkár arról számolt be, hogy jogi szakemberek véleményét kérték ki az esetleges konzorcium létrehozásának lehetőségéről.

Válaszában az államtitkár elmondta: a kormány felelősséget érez az alkalmazottak iránt, ám mivel a Ringa rt. magánvállalat, lehetőségeik korlátozottak. Szanyi felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a kérdésben nem szerencsés politikai síkra terelni az ügyet. Ezzel Ivanics Ferenc tegnapi, parlamenti interpellációjára célzott, melyben Medgyessy Péter miniszterelnöknek tett fel kérdéseket a kapuvári helyzettel kapcsolatban.
A politikai államtitkár bejelentette: a tárca tárgyalásokat folytat húsipari befektetőkkel, a megbeszélések akár napok alatt is megoldást hozhatnak és az üzem működhet tovább.

Pászli Tibor szakszervezeti vezető szerint ez félmegoldás, hiszen a gyárra meghirdetett pályázat csak a vágó-daraboló részleget érinti, ami a jelenlegi dolgozói létszám felének biztosíthat munkát.
Benedek Fülöp arról beszélt: ha valóban létrehozzák a termelői konzorciumot, úgy a kormány azt tárgyalópartnernek tekinti és kész különböző kedvezményeket biztosítani számára.

Fenyőházi Tibor, a gazdakörök megyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy ha a termelők nem jutnak tulajdonhoz a vállalatban, a mostani problémák rövid idő alatt ismét jelentkeznek. Mint mondta, komoly, felelősen gondolkodó emberekről van szó, de a kormányzati segítségre, garanciavállalásra mindenképpen szükségük van.
A minisztériumi megbeszélés végén dr. Biró Péter és
Benedek Fülöp négyszemközti megbeszélést tartott, mely után a polgármester elmondta: az államtitkár olyan konkrét, a húsiparban jelen lévő érdeklődőt nevezett meg, akivel napok alatt megegyezés születhet a kapuvári gyár üzemeltetéséről. Ha a tárgyalások a várt eredményt hozzák, úgy a ma délutáni, kapuvári fórumon nyilvánosságra hozzák a befektető kilétét.

– Az államtitkári tájékoztatás után úgy gondolom, hogy az újraindulásra van remény, ám ez csupán 350 munkahelyet jelent. Persze az induláshoz képest ez is eredmény, de bízom benne, hogy lehet még előrelépni – jegyezte meg Pászli Tibor a Ringa szakszervezeti tanácsának elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Charles Bronson

Nyolcvanegy évesen elhunyt az "utolsó igazi akcióhős", Charles Bronson, a Piszkos 12, a Hét… Tovább olvasom