Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hároméves költségvetést szeretne a Fidesz

Bár a kormány dolga lett volna, a Fidesz elkészítette a törvényjavaslatot, mely hazánk Európai Uniós elnökségével kapcsolatos teendőket veszi sorra - jelentette be vasárnap Pelczné Gáll Ildikó, a párt alelnöke.
A javaslat egyebek mellett azt is rögzíti, hogy a 2011-ben esedékes elnökségre való felkészülés jegyében három éves költségvetést kell elfogadni, és pontosan meg kell határozni az erre felhasználható források kezelésének ellenőrizhetőségét.

Pelczné Gáll Ildikó szerint a kormány rossz gazdája az Európai Uniós forrásoknak, és félő, hogy az EU-s elnökséget is elherdálja Az ellenzéki alelnök elmondta, hogy az Európai Bizottság friss jelentése alapján az uniós pénzek felhasználása tekintetében Magyarország a 18. helyet foglalja el a sorban a 25 tagállam közül. 2007 óta az EU-s forrásokból összesen 11 milliárd forintot fordítottak gazdaságfejlesztésre, és ezt körülbelül 1800 vállalkozás között oszlik el, míg hazánkban körülbelül 800 ezer cég működik jelenleg - jelentette ki az alelnök. Hozzátette, hogy az Állami Számvevőszék jelentései is sorra alátámasztják a Fidesz kritikáit.

Nógrádi Zoltán, fideszes képviselő szerint egy rossz uniós politika nagyon nagy kárt tudna okozni az országnak. A politikusok bejelentették, hogy hiánypótló feladatot láttak el azzal, hogy összeállították a soros elnökséggel kapcsolatos törvényjavaslatot. Korábban hiába sürgette a Fidesz azt az ötpárti egyeztetést, melynek célja az lett volna, hogy szülessen egy konszenzuson alapuló terv az ország felkészítésére. A Külügyminisztérium ugyanis bojkottálta a találkozót - mondta Nógrádi Zoltán.

A törvényjavaslat rögzíti, hogy s 2011-es soros elnökségre való felkészülés jegyében hároméves költségvetést kell készíteni. Taglalja továbbá az elnökséggel kapcsolatos legfontosabb tennivalókat is, a hozzájuk rendelt határidőkkel. Így szól például infrastrukturális feladatokról, a logisztikai és biztonságpolitikai teendőkről, illetve arról, hogy meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy átláthatóvá és ellenőrizhetővé váljon a források felhasználása - mondta Nógrádi Zoltán a vasárnapi tájékoztatón.

A törvényjavaslat ősszel kerül az Országgyűlés elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Markó Bélával egyeztetett Fodor Gábor Erdélyben

Az RMDSZ és az SZDSZ közötti együttműködés példaértékű, a két szervezetnek a kezdetektől fogva… Tovább olvasom