Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Hatmillió digitálisan írástudatlan Magyarországon?

A digitális infokommunikációs technológiák lakossági használatának trendjeiben alapvető változás nem történt 2007-ben: a vezetékes telefon visszaszorulása töretlen, a mobiltelefónia dinamikusan terjed, és némileg meglódult az internet-előfizetések mennyisége.
A digitális infokommunikációs technológiák lakossági használatának trendjeiben alapvető változás nem történt 2007-ben: a vezetékes telefon visszaszorulása töretlen, a mobiltelefónia dinamikusan terjed - a lakosságra vetítve 1,1-es a szorzója az aktív kártyáknak -, némileg meglódult az internet-előfizetések mennyisége - derül ki az Internethajó Kék Notesz 2008 jelentéséből. Az adatokat elemző kutatók súlyos megállapítása szerint a magyar lakosságból 6 millió ember digitálisan írástudatlannak tekinthető.

A Kék Noteszt az Internethajó vezetésével a BME-UNESCO ITTK kutatói készítik a GKIeNET Kft. partnerségével. Célja értékelni a magyar információs társadalom épülését.

Tavaly év végére a mobiltelefon-előfizetések száma 100 lakosra vetítve elérte a 110-et, amihez azért hozzátartozik, hogy a hírközlési hatóság 2008. tavaszi adatsora szerint a megelőző három hónapban legalább egyszer használt SIM-kártyák száma ennél kevesebb, 10 millió 140 ezer volt. A GKIeNET felmérése alapján a felnőtt népesség 77,8 százalékának van legalább egy mobilkészüléke. A vezetékes telefon-előfizetések 2000 óta töretlenül morzsolódnak le, 2007 végén 100 lakosra már csak 32 jutott. Sőt, a beszélgetések időtartamának 70 százalékát mobilokon kezdeményezett hívások tették ki, a vezetékesek esetében ez 30 százalék.

Mintha elkezdődött volna valami - ezzel vezeti fel a jelentés az internet előfizetések számának alakulását. Erre az évre 1,8 millióra nőtt a hálóhasználatot lehetővé tevő szerződés, ami 37 százalékos gyarapodás 2006 végéhez képest. A legtöbb, 40 százalék a vezetékes széles sáv, 31 százalék a kábeltévés, és minden ötödik vezeték nélküli, vagyis a mobilinternet és a WiFi - tehát az internetezni képesek száma bizonyára több az 1,8 millió előfizetőnél, mert egyre több helyen van nyilvános helyen, közterületen is ingyenes WiFi-pont. A hagyományos modemes, ISDN technológia a végpontoknak már mindössze 3 százalékánál található.

Egy nemzetközi felmérés szerint minden második magyar háztartásban van számítógép, és 35 százalékában világhálós elérés. A lakosság körében a 14 éven felettiek 52 százalékban használják rendszeresen a számítógépet, és 45 százalékban az internetet.

A Kék Notesz készítői hangsúlyosan hívják fel a figyelmet arra, hogy az internet előfizetések előretörésével mindinkább felszínre kerülnek az alapinfrastruktúra hiányosságai. Példaképpen említik, hogy a 3152 településből körülbelül 1400-ba nincs bekötve a fényvezető technológiájú hálózatba, amely a vezeték nélküli internethez szükséges. A különféle forrásból begyűjtött adatok alapján készített térképről kitűnik, hogy az ország területének még mindig jelentős részén, kevesebb, mint egytizedén nincs semmilyen szélessávú internet szolgáltatás.

A kutatók 2007-et abból a szempontból is áttörésként értékelik, hogy - hatósági intézkedésnek köszönhetően is - tavaly a növekvő sávszélesség mellett is csökkentek az internet fogyasztói árak. Egy tanulmányt idézve azonban megjegyzik, hogy a lakosság annak ellenére árnövekedést érzékel, hogy a távközlési szolgáltatások árindexe 2004 óta folyamatosan csökken.

Olvasóink írták

 • 5. Állampolgár 2008. május 14. 16:30
  „Remek, jöjjenek csak vissza azok a jókis feljelengetős idők.”
 • 4. matriné 2008. május 14. 09:55
  „Figyelem! a 3.-ra! "4"! miért nem közlöd az illetékesekkel az észrevételedet! Főleg ha bizonyítani is tudod! Ha már digitálisan tudsz írni akkor gátat tudsz vetni annak, hogy jogosúlatlanúl senki se kapjon rokkantnyugdíjat! Vagy gondolod, hogy eza Gyurcsány-féle társasaág csak úgy dobálja a rokkantnyugdíjakat! Szerintem még attól is elakarja vetetni akinek a bele lóg, és dolgoztatni akarja!”
 • 3. 4 2008. május 13. 21:37
  „Nem ezzel kellene foglalkozni, hogy mennyi digitálisan írástudatlan van Magyarországon, hanem azzal, hogy mennyi olyan csaló aki már 20 évesen rokkant nyugdíjjas és csak az állam nyakán élősködik.”
 • 2. utopia 2008. május 13. 19:28
  „A fejlődést elősegítendő, bevezetik az internet adót:DDDD”
 • 1. Balogh Gábor 2008. május 13. 18:34
  „Nem kell csodálkozni, ha csak százalékos arányban érhető el nagy területen, nem lakosságszámra vetítve! Budapesten és nagy városokban biztosan majd´ mindenhol van szélessáv és elfelejtjük, hogy létezik a vidék, ahol manapság sok helyen még mindig akadozik bármilyen neteléréshez csatlakozni!
  bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel szerzett magának taxit egy férfi Miskolcon

Kést szorított áldozata nyakához, úgy vitette el magát autóval egy férfi Miskolcon. A nem mindennapi… Tovább olvasom