Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Jövő hétfőn lesz a költségvetési végszavazás

Csupán néhány módosító javaslatot fogadott el az Országgyűlés a költségvetési ntörvénytervezethez benyújtott módosító indítványok közül kedden.
Ennél a szavazásnál már csak arról dönthettek a képviselők, hogy a különböző költségvetési fejezeteken belül honnan hova csoportosítanak át forrásokat.

A voksolás eredményeként 1 milliárd forintos többlethez jutnak jövőre a mentők és csaknem 2000 forinttal, 38 ezer 650 forintra nő a köztisztviselői illetményalap.

A kormány nem támogatta, de a képviselők többsége igen például Béki Gabriella (SZDSZ) módosító javaslatát és 16,5 millió forinttal több pénzt kapnak az eredetileg tervezettnél a rákbetegek országos szervezetei.

Elfogadta a parlament a kormány akarata ellenére Béki Gabriella egy másik indítványát is, amely az útfelújítási alapból 1 milliárd forintot von el és ezzel többlethez juttatja például a Millenáris Parkot.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat végszavazása december 17-én, hétfőn lesz.

Fegyelmezetten szavazott a kormánytöbbség a módosításokra

Ha a biztosított hajlandó részt venni preventív szűrővizsgálatokon az egészségügyi biztosító pénztár átvállalhatja a vizitdíj-fizetést a pénztártagoktól - így döntött az Országgyűlés kedden, amikor a plénum szavazott az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz beterjesztett módosító indítványokról.

Elvetette viszont a Ház a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését célzó fideszes módosítást, amelyet korábban Tóth Károly szocialista képviselő is indítványozott, de aztán frakciója nyomására visszavonta azt. Tóth Károly egyébként támogatta a fideszes javaslatot a szavazásnál.

A kormány által preferált módosító indítványokat az SZDSZ és a szocialista frakció Kolber

István államtitkár kivételével, aki véletlenül nemmel szavazott egységesen támogatta. Ezek a javaslatok rögzítik a menedzsmentjogokat, pontosítják a fejkvóta rendszert, és a várólistával összefüggő szabályozást.

Az indítványok kapcsán a Fidesz és a KDNP képviselői annak ellenére nem szavaztak, hogy a teremben tartózkodtak. Itt Rogán Antal törte meg a fegyelmet, aki egyelőre nem tudni miért, tartozkodó gombot nyomott, akárcsak a teljes MDF frakció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ újragondolná a kormánynegyed tervét

Újragondolná a kormányzati negyed tervét az SZDSZ. A liberálisok eredetileg azért támogatták az… Tovább olvasom