Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kezdetét vette a Magyar Gárda elleni per

Igazoltatták a Magyar Gárda tagjai azokat, akik a szervezet ellen kezdeményezett polgári per tárgyalására érkeztek szerdán a Fővárosi Bíróságra. Azt akarták ugyanis, hogy csak újságírók és a gárda egyenruhás tagjai mehessenek be a tárgyalóterembe.
Sem rendőrök, sem a biztonsági őrök nem léptek közbe, a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint csak a tárgyalás végén lehetett látni rendőröket a folyosón, előtte nem. A per a bizonyítási eljárás folytatásával május 19-én folytatódik.

A Fővárosi Bíróság Markó utcai épületének földszinti folyosóját zsúfolásig megtöltötték a Magyar Gárda szimpatizánsai és tagjai, kint ugyancsak sokan várakoztak. Megjelent a tárgyaláson Für Lajos, az Antal-kormány egykori minisztere is. A tárgyalást vezető bírót és munkatársát két biztonsági őr kísérte be a tárgyalóterembe.

A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte a Magyar Gárda megszüntetését, mert szerintük tevékenységük ellentétes számos jogszabállyal, és sérti a cigányság emberi méltóságát az a felvonulás, amelyet a Pest megyei Tatárszentgyörgyön szerveztek tavaly december 9-én.

A Magyar Gárda jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás a tárgyaláson azt mondta, hogy egy demokratikus jogállamban az állam csak kivételesen avatkozhat be a civil szféra életébe, és kiemelte a szabad véleménynyilvánítás jogának fontosságát is. Kijelentette, hogy a rasszizmus vádja légből kapott, és a Magyar Gárda tagjai soha, sehol nem léptek fel erőszakosan.

A tárgyalás végén levetítették azokat a videófelvételeket, amelyek a tavaly december 9-i tatárszentgyörgyi rendezvényen készültek.

A tárgyalóteremben nem volt rendbontás. A rendőrség a Fővárosi Bíróság épületének fokozott védelmét rendelte el korábban. Megszigorították a ki- és beléptetést, illetve az érintett utcaszakaszon megtiltották a parkolást szerda este 8 óráig.

Olvasóink írták

 • 13. nemradikális 2008. március 13. 19:30
  „" a gárdát létrehozó egyesületnek és a pártnak ugyanaz az elnöke"

  igazad van, ez tényleg bagatell dolog... :D”
 • 12. radikalis 2008. március 13. 19:27
  „Tulajdonképpen nem érdekel ki alapította. Csak gondoltam szólok, hogy szervezetileg semmi köze a JOBBIK-hoz. A Gárdát létrehozó egyesületnek és a pártnak ugyanaz az elnöke, ennyi. (Ezt gyébként hibának tartom)”
 • 11. nemradikális 2008. március 13. 12:43
  „egyértelműen a Jobbik alapította, de maga még mindig egy 5 éves agyával operál, ugyhogy kár beirogatnia.”
 • 10. radikalis 2008. március 13. 10:53
  „joco!
  1: Vizsgálat folyik, aki valóban az, kizárják.
  2: Dósa István főkapitány aug.25-e óta nem beszélt munkásőr apjával (na meg ennyi erővel Bauer meg Pető apukát is fölhozhatnánk)
  3: Nem a Jobbik alapította.
  4: Kit rekesztettek ki?”
 • 9. radikalis 2008. március 13. 10:50
  „Valaki az IRÁhoz hasonlította itt aGárádt, és azt mondta emiatt csírájában kell elfojtani. Kik is harcoltak az IRA ellen? Tudtommal az angol MEGSZÁLLÓK.
  Na most is kibújt egy szög a zsákból, libások!”
 • 8. joco1 2008. március 13. 10:42
  „Ilyen gárda kell:?
  1. Több vezetöjük büntetettelőéletü.
  2.Mostani fövezérük a "haza szolg" kitüntetés tulajdonosa, apja volt az utolsó munkásőr "fö"parancsnok.
  3. Az alapito"jobbikból kilépett 3 alapito tag a gárda miatt.
  4. Kirekesztő politikát hirdetnek és folytatnak
  Megj. a tegnapi tárgyalásukra is csak azokat akarták "beengedni" kik gárda közeliek. (TV-k és ujságok) A menetelgetö magyar SA. már a megyékben is "szinre lépett" pld. megjelent korábban egy önk. ülésen, csak "miheztartás végett".NEM KELL SEMILYEN SZINEZETÜ-FEKETE V.VÖRÖS- GÁRDA.”
 • 7. radikalis 2008. március 13. 10:27
  „Hamasz, Hezbollah? Az arabok körében igen népszerű szervezetek. Ők nem akarják föloszlatni. Bár e két nagyszerű szervezetet biztosan sértené, ha ilyen operetthadseregekhez hasonlítanánk őket.”
 • 6. Cseter János 2008. március 13. 09:45
  „Kell a" Magyar Gárga", Sőt oda is kellene egy "ilyen "Gárda" ahol a talárosok közt kellene egy kis önvizsgálatot tartatni! A hatóságaink több évtizede ugy gyakorolják a hatalmukat, ahol hagynak maguk után elvarratlan szálakat és kívánnivalót a becsületes munka égisze miatt!”
 • 5. érdekes 2008. március 13. 09:16
  „Mert nekik alanyi jogon jár...
  (Részlet a Magyar nemzet egyik 2008-02-16-i cikkéből)

  Csenyétén, amely egy Észak- Magyarországon fekvő zsákfalu...a cigány honfoglalás három nagycsaláddal kezdődött.
  Ahogy nőtt a táboruk,... ha tudtak, elköltöztek a magyarok, házaikat romák vették meg olcsón. A falu lakossága alig két évtized alatt cserélődött ki teljesen, eközben tönkrement a település....
  Az addig virágzó kertek elgazosodtak, az istállókat, az állattartáshoz szükséges épületeket lebontották... Tavaly földig rombolták a falu legszebb középületét a református parókiát, a templom bútorzatát felvágták, eltüzelték.
  A polgármestert kérdezzük, mit gondol a falu jövőjéről.
  - Amíg ilyen a támogatási rendszer, nem lesz változás!
  - Tőbb pénz kellene az embereknek?
  - Dehogy, sőt épp az a probléma, hogy hozzászoktak, a pénzért semmit nem kell tenniük. Hajdanán le kellett dolgozniuk 21 napot a családi pótlékért, de lassan a harmadik generáció nő fel úgy, hogy nem ismeri a munkát. A férfiak negyven éves korukra olyan rossz fizikai állapotba kerülnek, hogy ha akarnának se bírnának dolgozni, a nők elhasználódnak a sok szülésben.
  Vegyünk egy öttagú családot:
  *családi pótlék: 17000x5=51000Ft
  *gyes: 25000Ft
  *Az apa munkanélküli segélye:38000Ft
  Ez összesen 114000Ft, amiért csak el kell sétálni a hivatalba. A faluban gyakori a hét-nyolcgyerekes család, itt csak a családi pótlék majd´ 120000Ft.
  Ehhez jön az ingyenes oktatás, minden tanszert és könyvet adományként kapnak. A gyerek díjmentesen étkezik az óvodában, az iskolában, akár naponta háromszor. A felsősök, akik a szomszéd faluba járnak, bérlete ingyenes. A Vöröskereszttől és egyéb alapítványoktól ajándékba kapják a ruhaneműt. Télen a fűtésre nemigen költenek, lassan elfogy a környékbeli erdő. Van olyan roma család, ahol a fentiekre még rájön száznégyezer Ft árva ellátás, mert meghalt a férj. Igaz az asszony összeállt egy másik emberrel, aki hazahoz még vagy ötvenet, így közel háromszázezer üti a markukat havonta.
  Összehasonlításként a (nem roma) falugondnok havi keresete 72000Ft. Egy húsz éves gyakorlattal bíró pedagógus fizetése 110000Ft körül van. Az átlagos öt tagú magyar család jövedelme családi pótlékkal és gyessel ritkán éri el a kétszázezret, de ebből fizetnek mindent; ruhát tanszert, gázszámlát bérletet, stb.
  A faluban uzsorások kaszálnak, ami a következőképpen működik: a segélyeket pillanatok alatt elverik a romák, majd egy hét elteltével nagy autók jönnek tehetős városi cigányokkal. Italt, cigarettát, élelmiszert kínálnak ingyen a megszorultaknak, azzal a kikötéssel, hogy mindent kamatostul kérnek vissza. A következő segélyosztáskor megjelennek, öt-tízszeres árat követelve. Mikor a segély megérkezik, a többségnek jóformán csekk a cetli marad a kezében.Aki nem fizet, elviszik a TV-jét, kocsiját, megverik.....
  Este a szintén roma polgárőrrel járjuk a falut.
  -Ezek itt a szocpolos házak- mondja pár félkész, lakatlan épületre.
  -Hogyhogy szocpolos?
  -Általában bontott, innen-onnan összehordott anyagból kalákában felhúznak néhány falat, azt megmutatják az állami tisztviselőnek, aki ha megadja rá az igazolást. Fölveszik rá a - nagycsaládosok esetén milliókra rúgó- szocpolt.
  Az építkezés sohasem fejeződik be, söt visszabontják a falakat, hogy aztán valahol, valakik újabb"építkezésbe " kezdjenek, s újabb milliókat markoljanak föl...Egy ház anyagából olykor tizenöt húsz ház is felépül különböző helyeken....

  Hát ennyit a munka becsületéről.
  A magyar valóság közel húsz évvel a rendszerváltás után, egy EU-tagállamb”
 • 4. Don Kartács 2008. március 13. 07:31
  „Középút, egyszerűbben mondom a véleményem : ez a szervezet olyan mint a Hezbollah, a Hamasz, vagy éppen az IRA, csak még 1 éves baby ezekhez képest. Ezért kell csírájában elfojtani. És mi az, hogy igazoltattak a gárdisták? Kik ők? Egyenlőre ők vannak a törvény alatt jóval.
  A Magyar Gárda egy valamiért jött létre, hogy szükség esetén lehessen módosítani őket, és zavargásokban bármely kormány megdöntésére ki lehet használni. A cigányokat én sem szeretem, de a Gárda az egész országra orientálódott fajtól függetlenül.”
 • 3. Középút 2008. március 13. 00:35
  „Várjuk ki a végét...
  A Gárda alapszabálya ha nem ütközik törvénybe, és nem vétettek a törvény ellen, az nem szempont, hogy van olyan akiknek (Pl Demszkyéknek) nem tetszik. Rossz a sajtójuk, de ez is leginkább egy kisebbségnek köszönhető, akik vagy joggal, vagy alap nélkül, de megijedtek ettől a szervezettől.
  Azt gondolom, ha az alapelvük szerint cselekednének, nem lenne baj, sőt szükség is lenne rájuk, bár egy két vezérük elrúgta itt ott a pöttyöst, de ez már megtörtént pártvezérekkel is, mégsem oszlatta fel a pártot az ügyészség...
  Emlékeztetőül:
  A MG a bűnözés visszaszorítására jött létre, ez üdvözlendő, ha viszont a vezetésbe becsúszott néhány megalomániás őrült, akkor azokat kell eltávolítani, nem a szervezetet feloszlatni.
  A bűnözésben érdekelt kisebbségeket meg mindenki ismeri, persze hogy farkast kiáltanak, ha szűkülni látszik a vadászterület.”
 • 2. nemradikális 2008. március 12. 22:57
  „radikális: ha nem egy 5 éves gyermek agyával gondolkoznál, valószínűleg nem tetted volna fel a kérdést.”
 • 1. radikalis 2008. március 12. 19:42
  „Mégis mit képzel magáról az ügyészség?? Ennyi erővel az SZDSZ feloszlatását is kezdeményezhetnék, ott bizonyítottan csalások történtek. Csakhogy az se törvénysértő. A gárda miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női esélyegyenlőségi kulturális turné vidéki városokban

NÖ az ESÉLY címmel esélyegyenlőségi - kulturális programsorozatot szervez négy megyeszékhelyen a… Tovább olvasom