Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kormánypárti jelölt nyerte az I. kerületi önkormányzati választást

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az I. kerületi önkormányzati egyéni képviselő-választást vasárnap; Horváth Csillára a megjelentek 60,84 százaléka szavazott, összesen 289-en - közölte Fekete Sándorné, a helyi választási iroda helyettes vezetője.
Második helyen a szocialista Horváth Eszter végzett 18,11 százalékkal (86 szavazat), míg a harmadik helyen a Jobbik jelöltje, Walthier Tamás 11,79 százalékkal (56 szavazat). A negyedik, utolsó helyre az LMP jelöltje Mathauser András került 9,26 százalékkal (44 szavazat).

A választási részvétel 20,5 százalékos volt; a 2.318 választópolgár közül 476-an adták le szavazatukat.

Az időközi önkormányzati választáson csak a parlamenti pártok helyi jelöltjei indultak.

A választást azért kellett kiírni a 6-os számú egyéni választókerületben, mert az egyik Fidesz-KDNP-s képviselő, Velich Katalin kormánytisztviselői megbízást kapott, így március 22-ei hatállyal összeférhetetlenség miatt le kellett mondania önkormányzati mandátumáról.

A kormánypárti győzelem nem befolyásolja Budavár politikai erőviszonyait a képviselő-testületben, az októberi általános önkormányzati választáson ugyanis mind a tíz egyéni képviselői helyet a kormánypártok szerezték meg. Az ellenzéki pártok kompenzációs listáról jutottak négy mandátumhoz; az MSZP kettő, míg az LMP és a Jobbik egy-egy helyet szerzett a Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesterrel együtt 15 tagú testületben.

Szombaton az LMP területi szervezete az MTI-vel azt közölte: rongálás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek, mert letépték, és jobbikos plakátokkal ragasztották felül az LMP választási plakátjait. Közölték azt is: a rendőrségi feljelentés mellett bejelentést tesznek a helyi választási szervnél.

A helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI-nek elmondta; a helyi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványt, mert az nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

Fekete Sándorné hozzátette: más kifogás sem érkezett a bizottsághoz, és rendkívüli esemény sem történt.

Idén eddig négy alkalommal tartottak egyéni önkormányzati képviselő-választást a fővárosban; kétszer a XVI., egyszer a XIV., egyszer pedig - most - az I. kerületben, és mind a négyszer kormánypárti győzelem született.

Legközelebb, jövő vasárnap tartanak önkormányzati képviselő-választást a fővárosban. Zuglóban a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Magyar Szocialista Párt, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete, a Szabad Demokraták Szövetsége - Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, a Lehet Más a Politika, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjei indulnak a mandátumért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy kerékpárost

A helyszínen életét vesztette az a 74 éves kerékpáros férfi, akit vasárnap Ajkán egy személyautó… Tovább olvasom