Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Limuzinos demonstráció a Parlament előtt

Elegáns, cilinderes bankárok demonstrálnak hétfőn délben a Parlament előtt egy óriási fehér limuzin tetejéről, hogy támogassák a kormány tb-reformjait. Az ironikus performansszal valójában a profitorientált biztosítási rendszer bevezetése ellen szeretnének fellépni.
Elegáns, cilinderes bankárok demonstrálnak hétfőn délben a Parlament előtt egy óriási fehér limuzin tetejéről, hogy támogassák a kormány társadalombiztosítási reformtervezetét. A látványos, ironikus performansz mögött valójában olyan szervezetek állnak, amelyek éppen a profitorientált biztosítási rendszer bevezetése ellen szeretnének fellépni.

A cilinderes "nagytőkések" egy óriási fehér limuzinnal gördülnek be délben a Parlamenthez, és transzparenseiken a "Pénzt vagy életet? Pénzt!", illetve a "Ne az én pénzemből gyógyítsák a nagyanyámat!" feliratok lesznek láthatóak. A magukat TB Irtóknak nevű csoportot az "Antihumanista Mozgalom", a "Véregylet" és a "Nagytőkések Országos Egyesülete" alkotja. Képviselőjük, Szigeti Balázs a bankárszerepnek megfelelően raccsolva adott interjút a Független Hírügynökségnek, amelyben azt mondta: a nagytőkések egyetértenek azzal, hogy szét kell válnia a gazdagok és a szegények biztosítóinak, hiszen ez garantáltan több százmilliárd forintos profitot biztosít a befektetőknek. Ezért a cilinderes bankártüntetés a kormány elképzelései mellett teszi le a garast- tette hozzá.

A cilinderes performansz-demonstráció természetesen csak egy ironikus, vicces megközelítése a résztvevők valódi és meglehetősen komoly szándékainak. A TB Mentők nevű csoportot alkotó Humanista Mozgalom, a Védegylet és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete azért választotta a figyelemfelkeltésnek ezt a módját, hogy az utolsó pillanatban, a december 17-i parlamenti végszavazás előtt tiltakozzon az egészségbiztosítás átalakítására vonatkozó törvénytervezet ellen és minél több embert mozgósítson a tiltakozásra.

Szigeti Balázs szóvivő - ezúttal már a viccet félretéve - azt mondta: a helyzet egyáltalán nem mókás. Az egészségügyben szerintük is komoly változásokra lenne szükség, de ez a tervezet rohamtempóban készült mindenféle komolyabb társadalmi egyeztetés nélkül, az emberek nagy része, valamint a szakmai- és betegszervezetek is elutasítják azt. A demonstráció résztvevői úgy látják, hogy csak a profit számít, így lesz gazdagok és szegények által megfizethető biztosítás.

A tiltakozók nemcsak a koalíciós pártokat, de a Fideszt is bírálják. Véleményük szerint a legnagyobb ellenzéki párt szombaton bemutatott Erős Magyarország programja sem tartalmaz komoly vagy határozott garanciákat arra, hogy a társadalombiztosításból, az egészségügyből kihagynák a profitérdeket. Ez pedig azt jelenti, hogy egyik politikai oldal sem határolódik el, és a TB Mentők ezt elutasítják- tette hozzá Szigeti Balázs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsanett-ügy: megszüntették az eljárást a rendőrök ellen

Megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség az úgynevezett Zanett-ügyben. A fiatal lány még nyár… Tovább olvasom