Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Magyarországon nincs dioxinos olasz mozzarella

Külföldön nem értékesítették, így Magyarországon sem került forgalomba határérték feletti dioxint tartalmazó olasz mozzarella sajt - olvasható a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményében.
Olaszországban nemrég találtak dioxinnal szennyezett tejet, majd később mozzarellát. Több mint 80 termelő került ott karanténba emiatt.

Az olasz hatóságok egy hete helyeztek karanténba több bivalycsordát Nápoly környékén, mert a tejükben rákkeltő dioxint találtak. A tejből készített sajtokat is megvizsgálták: 130 gyártó termékéből 26-ban haladta meg a dioxin illetve a dioxinszerű PCB mennyisége a megengedhető uniós egészségügyi határértéket. A karantén 83 tejtermelőt érint, nekik vizsgálatok végéig a hatóságok megtiltották a szállítást. Az eddigi vizsgálatok szerint valószínű, hogy a tej szennyeződését a farmokon összegyűlt mezőgazdasági és egyéb - nem háztartási - hulladék illegális elégetésekor keletkező dioxin okozta, amely az állatok szervezetébe került. A feltételezések szerint a tejszennyezés összefügghet a régóta húzódó nápolyi szemétválsággal.

Az Európai Bizottság csütörtök délután hat óráig adott időt Olaszországnak, hogy minden információt átadjon a dioxin-szennyezés ügyében. Ha nem érkeznek meg a kért adatok, akár a sajtféle forgalmazását is megtilthatják az Európai Unióban.

A dioxinok színtelen, szagtalan, zsíroldékony vegyi anyagok, melyek egy része különböző mértékben ártalmas az egészségre. A levegő porszemcséihez kapcsolódva mindenhová eljutnak. Az állatok szervezetébe azonban a természetes táplálékláncon, takarmányon és szennyezett ivóvízen keresztül juthatnak be. A dioxinmérgezés első jelei a bőrön, kiütések formájában jelentkeznek. Később károsodik az ideg- és immunrendszer, hosszabb távon pedig rákkeltő hatású a dioxin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán lesz a tanárát megtámadó fiú fegyelmi tárgyalása

Jövő szerdán lesz a fegyelmi tárgyalása annak a 16 éves fiúnak, aki múlt héten rátámadt a… Tovább olvasom