Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Még mindig tart az influenzajárvány

Még mindig tart az influenzajárvány, bár az elmúlt héten már csökkent a megbetegedések gyakorisága. Február 4-10-e között az országban csaknem 30 ezer beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt.
Zala megye kivételével mindenhol kevesebben mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az előző héten - mondta Csohán Ágnes, az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjának osztályvezető főorvosa szerdán, sajtótájékotatón. Országos vagy regionális járványra a későbbiekben már nem számítanak, de kisebb gócokban akár május közepéig is terjedhet az influenza. A szakemberek szerint ezért még mindig érdemes beadatni a védőoltást, annak ellenére, hogy a legutóbbi vizsgálatok szerint fertőzni kezdett az influenza B vírusának az a típusa is, amely ellen nem véd a vakcina.

Február 4-10-e között az országban csaknem 30 ezer beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt - mondta el Csohán Ágnes. Az előző héthez képest - amikor 45 ezer új beteg volt - csökkent a megbetegedések gyakorisága, de az influenzajárvány még tart. Zala megye volt az egyetlen, ahol a korábbihoz képest többen betegedtek meg a múlt héten. Az adatok szerint négy megyében - Nógrádban, Somogyban, Bács-Kiskunban és Csongrádban - már alacsony aktivitást mutat az influenza, az ország többi részén közepeset.

A betegek csaknem 38 százaléka fiatal felnőtt volt. Az influenzás gyerekek aránya csökkent, a múlt héten 36,8 százalék volt. A betegek 21,6 százaléka tartozott a 35-59 évesek, 3,8 százaléka pedig a 60 év felettiek korcsoportjába.

Az influenzajárvány 2007 év utolsó hetében kezdődött, a járvány hét hete alatt a becsült adatok szerint 234 ezren fordultak orvoshoz. A víruslaboratóriumokban végzett vizsgálatok szerint az esetek döntő többségében az influenza A vírusa volt felelős a megbetegedésekért, a B vírusos fertőzés jóval ritkább.

Országos vagy regionális járványra a későbbiekben már nem számítanak a szakemberek. Kisebb gócokban helyi járványok azonban akár május közepéig előfordulhatnak - mondta Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese. Az országban - és az Euróbában - kimutatott influenzavírusok 80-85 százaléka ellen hatásos a kifejlesztett oltóanyag. A szakemberek szerint még mindig érdemes beadatni a védőoltást, annak ellenére, hogy a legutóbbi vizsgálatok szerint fertőzni kezdett az influenza B vírusának az a típusa is, amely ellen nem véd a vakcina. A tapasztalatok szerint ugyanis az influenza-szezon végén erősebben támadnak a vírusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a kormány a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát

A kormány szerdai ülésén elfogadta a 2008-tól 2025-ig érvényes Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát,… Tovább olvasom