Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Megmentenék a tűzoltólaktanyát

Civil kezdeményezés indulhat a soproni tűzoltólaktanya megmentéséért. Emellett az örökségvédelmi hivatal több mint száz épület védetté nyilvánítását indítványozza.
– A tűzoltólaktanyát a hozzánk beérkezett szakértői vélemények egyértelműen védelemre javasolják – jelentette ki lapunknak Figler András, a KÖH soproni irodájának vezetője. – Láttam már elképzeléseket a majdani beépítésről. Az a megítélésünk, hogy ebbe nyugodtan be lehet tervezni a laktanya legértékesebb részeit. Tárgyalni kell a beruházóval, hiszen volt már rá példa, hogy megváltoztatták az elképzeléseiket. Erre az esély most is megvan, hiszen egy jó állapotú épületről van szó, és a terület fejlesztése kidolgozás alatt van.

A védetté nyilvánítást bárki kezdeményezheti

Figler András hozzátette, a műemléki védetté nyilvánítást bárki kezdeményezheti. Mint arról lapunkban beszámoltunk (Kisalföld, 2006. június 22., Nem lesz műemlék a tűzoltólaktanya), erre márciusban már volt egy kezdeményezés, de a KÖH elnöke a polgármesteri hivatal kérésére leállíttatta a folyamatot. A város azzal indokolta a kérését, hogy folyamatban lévő jogügyletet sért, ha műemléki védettséget kap a laktanya, egy tervezett beruházás leállítását eredményezné a műemléki besorolás. Walter Dezső akkor azt nyilatkozta, a témát az előző városvezetéstől örökölték meg.

Védegylet: a tömböt

rehabilitálni kell


A Soproni Védegylet álláspontja szerint értelmetlen a városháza azon hivatkozása, hogy az előző önkormányzat döntött volna a laktanya sorsáról, ugyanis egyik városvezetés sem tervezte az épület lebontását. – Éppen ezért konzultációt kezdeményezünk a mostani vezetéssel, amelyben garanciát kérünk, hogy ne bontsák le az épületet – mondta el Vadon László, a védegylet elnöke. – Úgy gondoljuk, a választások előtt két hónappal egyébként sem kellene ilyen súlyú gazdasági döntést meghozni. A tömböt rehabilitálni kell, úgy, hogy a szecessziós stílusú épület állva maradjon.
– A Fidesz soproni csoportja olyan tömbrehabilitációt tud elfogadni, amelyben garantálható, hogy nem dózerolják le az épületet – fogalmazott Abdai Géza elnök. – Véleményünk szerint az elkészített terveket közszemlére kell bocsátani és vitát kezdeményezni róla. Nem engedhetjük meg, hogy megismétlődjön az, ami a Deák térrel és a Darányi-villával történt. Az itteni rehabilitáció olyan szakmai kihívás, amelyet a soproni építészek is meg tudnának oldani.

Száz épület védettségét kezdeményezik

Sopron arculatát hosszú évtizedekre meghatározhatja az örökségvédelmi hivatal terve, amit a tűzoltólaktanya körül kialakult helyzet tett még sürgetőbbé. Az elképzelések szerint több mint száz értékes és városképileg is fontos épületet kívánnak védetté nyilvánítani, többek között a Deák tér házainak negyedét. – Annak idején a műemlékvédelem elsősorban a belvárossal törődött – egészítette ki Figler András. – A célunk az, hogy ezt a magot kitoljuk, és őrizzük meg a tágabb értelemben vett belváros arculatát. Az intenzív beruházások idején feltétlenül szükségesnek tartjuk, hogy foglalkozzunk a kérdéssel és mentsük meg az értékeinket. Sorra bontják le ugyanis azokat az épületeket, amelyeket nem vontak védettség alá, pedig megérdemelnék. A feltérképezési folyamat elindult, bár sajnos ez csak ad hoc jellegű, hiszen húsz-harminc százalékos kapacitáshiánnyal küzdünk. Más, hasonló adottságú városokban, például Kőszegen már elindult a tervszerű feltérképezés. Vegyük már észre, az egyik legfontosabb kincsünk a városkép! Nem rezervátumot akarunk csinálni, hanem megőrizni az élhető, hangulatos Sopront – zárta az irodavezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban utcát neveztek el Kapuvárról

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom