Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Megváltozik a Déli Áramlat iránya?

A Déli Áramlat elkerüli Szerbiát? Oroszország belgrádi nagykövetségén nem tudták megerősíteni a nagykövet bejelentésének autentikusságát, hogy a Gazprom a Déli Áramlat nyomvonala megváltoztatásának a lehetőségét vizsgálja.
Annak veszélyét, hogy a Déli Áramlat nem halad át Szerbián, Tomiszlav Nikolics, a Szerb Radikális Párt vezetője jelezte miután a minap tanácskozott Alekszandr Konuzin orosz diplomatával. A Politika című belgrádi lap igyekezett utánajárni a dolognak.

Vajon nem csak arról van szó, hogy Moszkva e figyelmeztetéssel igyekszik nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy a szkupstina mielőbb becikkelyezze a szerb-orosz gáz- és kőolaj-megállapodást? Aljona Kudravceva sajtóattasé a Politika érdeklődésére, hogy a nagykövet valóban kilátásba helyezte-e, hogy a Déli Áramlat Szerbia helyett Románián halad majd, azzal hárította el a kérdést, hogy nem vett részt a Konuzin és Nikolics megbeszélésén. A Politika szerint elvárható lenne, hogy Nikolics kijelentésének súlyára való tekintettel az orosz nagykövetség reagáljon, s tisztázza a kérdést.

Szasa Ilicsnek, a Srbijagas vezérigazgatójának a véleménye szerint a Déli Áramlat építése gyökeresen megváltoztatja Szerbia pozícióját. Ha ily módon rendezik az ország gázellátását, Szerbia 20-30 évre biztonságot szerez a szolgáltatás terén, s hosszútávon szavatolja a stabilitást az energiarendszer működésében, s mindemellett jelentős bevételt is szerez a tranzitból. Ez történelmi lehetőség Szerbia számára, hangoztatta. Meggyőződésem, tette hozzá, hogy minden aszerint alakul, ahogyan elterveztük. A projekt élvezi a kormány teljes támogatását, hangoztatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz lépéseket sürget egy sikeresebb olimpiáért

A Fidesz szerint kiszámítható finanszírozásra, a sportegészségügyi háttér rendezésére, valamint a MOB bizonyos döntési jogainak visszaállítására van szükség. Tovább olvasom