Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

MSZP: rendben mennek az EU-s nagyprojektek

Nem leállítani, hanem éppenséggel felgyorsítani kell az Európai Unió támogatásával készülő nagyprojekteket - mondta pénteken Varju László (MSZP) országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, hogy az uniós támogatás esetében el kell felejteni a kelet-európai gondolkodásmódot.
A nagyprojekteket nem leállítani kell - ahogyan Orbán Viktor kinyilatkoztatta -, hanem éppenséggel felgyorsítani - mondta Varju László.

A nagyprojektek 50 millió eurónál (körülbelül 12 milliárd forintnál) nagyobb értékűek - környezetvédelmi fejlesztés esetén 25 millió euró a küszöb -, teljes egészében közösségi pénzből valósulnak meg. Magyarország eddig negyvennél többet nevezett meg, és idén 10-15 juthat el Brüsszelbe - mondta Varju. Az ötlettől a magyar kormány jóváhagyásáig legkevesebb egy év telik el - hangsúlyozta a politikus. A projektek menedzselésében még kevés a tudás Magyarországon, s jelenleg az építési engedélyek beszerzésénél a legszűkebb a keresztmetszet - tette hozzá.

Varju kiemelte azt is, hogy el kell felejteni a kelet-európai gondolkodásmódot, hogy majd valamilyen minisztériumi kapcsolatnál kijárható a beruházás. Ha nincs előkészítve egy uniós projekt, azt utólag visszafizetteti Brüsszel - mondta a szocialista politikus. Az uniós pénz elkötését szigorú utóellenőrzések követik, még a legegyszerűbb eljárásban odaítélt kisebb összegek esetén is - mondta Varju László. Az eddig az anti-lop internetes oldalra érkezett bejelentések 95 százalékáról az derült ki, hogy nincs semmilyen szabálytalanság - tette hozzá.

Az idén uniós jóváhagyásra kijuttatható fejlesztések egyike lehet a ráckeve-soroksári Duna-ágnál tervezett környezetvédelmi beruházás. Ennek során egyebek közt hatmillió köbméter szennyvíziszapot kell eltávolítani és máshol elhelyezni - mondta példaként Varju László. A projekt keretköltsége 38 milliárd forint.

Az uniós fejlesztések előkészítését rövidíti meg az úgynevezett gyorsítócsomag, amelyről várhatóan jövő hétfőn szavaz a parlament. A több mint 30 jogszabályt érintő módosítás egyikeként a szakhatóságoknak egyetlen közös eljárásban kell lefolytatniuk az engedélyek kiadását. Ettől függetlenül előfordul, hogy az önkormányzattal fennálló vita - mint például a budai Vár felújítása esetén - is hátráltatja a beruházást.

Olvasóink írták

 • 9. Rechtsradikal 2008. június 07. 12:48
  „Szeretem,amikor a hülyék okoskodnak!a fasiszták meg a maszopósok padsoraiban!”
 • 8. Blöki 2008. június 06. 23:00
  „Már csak kommunista utódok vannak, akiket már nem a baloldali eszmék érdekelnek, hanem az, hogy hogyan lehet minél többet lenyúlni a saját "boldogulásukra" és mások kárára.”
 • 7. Lexi 2008. június 06. 22:44
  „5. !
  Kommunisták,már nincsenek ! Akik vannak,bent ülnek a Fidesz padsoraiban.Nézzél szét a pártgyűlésükön.Ügyesek,időben tudtak kaméleont játszani !”
 • 6. raffy2 2008. június 06. 22:17
  „a nagy projekt=hogy ezek mindent lenyúlnak.és akkor nincs cusi ügy?miről beszél ez az idióta?”
 • 5. Rechtsradikal 2008. június 06. 19:17
  „Rendben mennek az Eus pénzek lenyúlása az mszp részéről!Dübörög a zuschlag modell!megcsináltátok kommunisták!”
 • 4. rvil 2008. június 06. 18:31
  „Magyarország első helyen áll az eus pénzek lehívásában....Büszkének kellene lennünk erre????Nem tudom,szerintem szánalmas...Ma magyarországon egy játszótér építéséhez is 70%ban Brüsszel segítsége kell...Csak gratulálni tudok ezeknek a varjaknak...És Zhuslágék pályázati pénzei?Vagy nincs is Zhuslag ügy?”
 • 3. Dominó 2008. június 06. 16:09
  „Okos tojás! Ilyet nem is mondott! Uniós támogatásés óriási hitelfelvételek mellett is elqrtátok a gazdaságot, az országot. Kövessétek Horn Gábor utasításaoit! De vele együtt!”
 • 2. homer 2008. június 06. 16:02
  „Szarka vagy Te nem varjú..Káááárr, káááárrrr..”
 • 1. maci52 2008. június 06. 15:24
  „Persze hogy rendben mennek a dolgok,amit bírtatok már hazavittétek,a maradékot meg osszátok be,kedves MSZ/M/P.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz útfelújítás az autópályákon a foci Eb idején

Nem zavarja útfelújítás a forgalmat a hazai autópályákon a labdarugó Európa-bajnokság idején -… Tovább olvasom