Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

MSZP: Sólyomnak nincs igaza a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban

Az MSZP képviselőcsoportja kitart a Büntető Törvénykönyv (Btk.) módosítása mellett és a gyűlöletbeszéd büntethetőségéről - jelentette ki kedden Bárándy Gergely (MSZP). Sólyom László köztársasági elnök a hétvégén küldte az Alkotmánybírósághoz (AB) véleményezésre a februárban elfogadott módosítást.
A gyalázkodás Btk.-ba illesztésével olyan magatartásokat és testmozdulatokat kívánt büntetni az Országgyűlés, melyek alkalmasak a magyar nemzet vagy valamely társadalmi csoport tagjai méltóságának megsértésére.

Sólyom László köztársasági elnök azonban aggályait fejezte ki a jogszabály alkotmányosságával kapcsolatban, ezért kérte annak vizsgálatát a taláros testülettől Az államfő indítványában felhívta a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság 2004-ben egy hasonló tartalmú, de a véleményszabadságot kevésbé korlátozó törvényt is alkotmányellenessé nyilvánított már.

Bárándy Gergely szerint ugyanakkor ők mindent megtettek a törvény alkotmányossága érdekében és figyelembe vették az AB korábbi határozatait is. Az MSZP frakciója szerint így az államfőnek nincs igaza és aggályai nem helytállóak, ezért remélik, hogy az AB alkotmányosnak találja majd a törvénymódosítást.

Az Országgyűlés február 18-án fogadta el a Btk. szóban forgó módosítását, 174 igen, 127 nem és 11 tartózkodó szavazat mellett. A módosítás elfogadását sem a kormány, sem a kisebbik koalíciós párt, sem az ellenzék nem támogatta.

Olvasóink írták

 • 4. Geriszan 2008. március 04. 20:22
  „Radenkónak köszönhetően elindult a zsidózás, cigányozás. Gratulálok!”
 • 3. radenkó 2008. március 04. 15:54
  „Amit a Bárándy képviselő indítványozott a parlmentbe gyülölet beszéd
  címen és a többi képviselő elfogadott nem más mint zsidó és cigány védelmi tőrvény. Ami az alkotmányosság próbáját illeti ilyen védelmi tőrvény már önmagában alkotmány ellenes . Jó nézzünk ki ha valamely állampolgár fél sanda szemmel néz a zsidóra, vagy cigányra azt már bíróság elé kell citálni . Ami pedig még szomórúbb ebben az esetben, hogy tanult jogászok ennél jobb elfoglaltságot nem találnak maguknak. Tőrvénnyel nem lehet nézeteket indulatokat megváltoztani,
  az egymás mellett élést pedig még sokáig tanulni kell és tolarenciával minden elérhető.”
 • 2. Cseter János 2008. március 04. 15:45
  „Sajnos a parlamentbe bekerűlt képviselők már elfelejtették, hogy kik és miért juttaták Őket döntéshozó helyzetbe! Az meg jobb ,ha elfejeltik , hogy Ők méltoságos, vagy nagyságos urak a válsztóik szemébe! Az, hogy jelenleg még van mentelmi jog és mőgé tudnak bújni az csupán időleges! Jó, hogy nem mindjárt "felség sértést" is kreáltak!
  Nem elég az, hogy már a hétköznapi polgárokat kizárták a felsőbb bírói posztok látóköréből? Így könnyebb Őket kifosztani? Mivel nincs pénzük ügyvédre! Előbb utóbb elfogy ám a banán ebben a köztársaságban!”
 • 1. Tilosalkotmány 2008. március 04. 13:43
  „...és undorodni vkitől azt szabad, vagy az is tilos...?
  Szeretni , akkor azt most lehet vagy nem lehet...?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy őz miatt ütközött össze négy autó Mezőkövesdnél

Négy autó ütközött a Mezőkövesd és Andornaktálya közötti úton kedden reggel. A baleset azért… Tovább olvasom