Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

MSZP: szavazatok millióit dobná kukába a Fidesz

Az MSZP szerint a kompenzációs lista megszüntetésével a mandátumot nem eredményező szavazatok milliói kerülnének a kukába, így elfogadhatatlan a Fidesznek a választási rendszer átalakítását célzó terve.
Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott fideszes európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be: a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz.

A szocialista Molnár Zsolt erre reagálva hétfőn sajtótájékoztatón kifejtette: az indítvány elfogadásával súlyosan sérülne az arányosság elve, vagyis az, hogy a parlament összetételének minél pontosabban kell tükröznie a választói akaratot. Az MSZP-s képviselő a demokrácia sárba tiprásának nevezte, hogy a kompenzációs lista eltörlésével a vesztes egyéni jelöltekre adott szavazatok elvesznének, így a Fidesz - mint mondta - több millió választó akaratát venné semmibe.

A határon túli magyarok választójogáról szólva kijelentette: bár az MSZP tavaly támogatta a könnyített honosítás bevezetését, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők szavazzanak a parlamenti választáson és döntsenek az ország belügyeiről.

Súlyos problémaként értékelte továbbá, hogy az egyéni választókerületek határait a kormánytöbbség önkényesen rajzolhatná újra.

Molnár Zsolt azt is mondta: a diktatúrákat idéző eljárás, hogy a parlamenti erőviszonyokat döntően befolyásoló javaslatról a Fidesz senkivel, így az ellenzékkel sem egyeztetett. Ezért arra szólította fel a kormánypártot, hogy a szerinte tárgyalási alapnak sem tekinthető javaslatot vonja vissza és "üljön vissza a tárgyalóasztalhoz".

Olvasóink írták

 • 11. Mathiasking 2011. július 11. 20:38
  „<offtopic>”
 • 10. Larsson 2011. július 11. 19:50
  „6.

  Erre megy ki a játék, mindenkit kicsinálni, mindenkit beolvasztani...”
 • 9. klj_54 2011. július 11. 19:47
  „Sajnos Orbán és csapata professzionálisan értik a tömegek manipulálását!
  Nyolc év ármánykodásával elérték azt, hogy
  1, az átlag magyar megutálja a politikát, politikust!
  2, elvegye az átlag szavazó kedvét a választástól, mert úgy is rossz lesz...
  3, elbizonytalanítsa az átlag szavazót az egész népszavazósdi nevű cirkuszba vetett hitében!
  Egy agyonmanipulált és legyünk őszinték, eléggé ostoba társadalom pontosan azt reagálta, amit Zseniális Viktor és csapata kitalált!
  Ezúton is gratulálok neki, mert tökéletes melót végzett.
  Az pedig, hogy meghal a demokrácia az lényegtelen részünkre, hisz a többség a távolamaradásával erre szavazott!”
 • 8. Queenmargareth 2011. július 11. 19:25
  „erről írok már egy éve, hogy visszamentünk az egypártrendszerhez........”
 • 7. palimadar 2011. július 11. 18:35
  „"Nem történhetne meg az, mint 2002, majd 2006 után, hogy a kis parlamenti mandátumszámmal többet szerző mszp-t farokként csóválja egy kis párt,"

  Pedig megtörténhet, csak más számadatok mentén.”
 • 6. palimadar 2011. július 11. 18:32
  „"5. studyfy 2011.07.11. 17:20
  Kíváncsi lennék, ha a 2010-es választások eredményeit ezen elképzelések szerint értékelik, milyen lenne a parlamenti patkó?"

  Tessék:
  http://magyarinfo.blog.hu/2011/07/10/kicsinaljak_a_tobbpartrendszert
  Fidesz: 75,5%
  MSZP: 10,5%
  Jobbik: 8,5%
  LMP: 4%

  Mindez a szavazók 53%-os támogatását bírva.”
 • 5. studyfy 2011. július 11. 17:20
  „Kíváncsi lennék, ha a 2010-es választások eredményeit ezen elképzelések szerint értékelik, milyen lenne a parlamenti patkó?”
 • 4. achilleus 2011. július 11. 16:18
  „http://www.origo.hu/itthon/20020916azmszpnek.html 2002. 09. 16.,
  "Az MSZP korábban már javasolta az egyfordulós választási rendszert bevezetését, mindezt az arányosság elvének növelésével és a parlament létszámának csökkentésével egybekötve - mondta Wiener György szocialista képviselő, aki hozzátette, hogy az előző ciklusban működött választási reformot előkészítő eseti bizottságban tették meg ezt a javaslatot. A második forduló elhagyásával pénz lehet megtakarítani, valamint két forduló közötti politikai feszültségek is eltűnnének - érvelt Wiener György."

  Ennek megvolt az oka: Az előző két parlamenti választás első fordulójának eredményei alapján megállapítható, hogy az MSZP-nek kedvezett volna, ha nincs második forduló. 1998-ban az első fordulóban a 176 választókerületből 113-ban álltak első helyen a képviselőik, a Fidesznek 41 jelöltje állt az élen, az MDF-nek 13, az FKGP-nek 6, az SZDSZ-nek pedig kettő. A második fordulóban viszont fordult a kocka: elsősorban a kisgazdák visszalépéseinek köszönhetően 89 egyéni mandátumot szerzett a Fidesz, az MDF 17-et, az MSZP pedig csak 54-et. Nyilvánvalóan egyfordulós választási rendszer esetén másként taktikáztak volna a pártok, de az első és egyetlen forduló esetén 1998-ban az MSZP nyerhetett volna. Az idei (2002!!!) választásoknál pedig az abszolút többség határán lehetettek volna a szocialisták, ha az első forduló egyben a végeredményt is jelentette volna. Az MSZP 99 helyen állt az élen (végül 78 egyéni mandátumot szerzett), a Fidesz-MDF pedig csak 73 választókerületben vezetett az első forduló után, és 95 egyéni jelöltet juttatott a parlamentbe, a sikeres második fordulós szereplés miatt."”
 • 3. achilleus 2011. július 11. 15:55
  „"a kompenzációs lista eltörlésével a vesztes egyéni jelöltekre adott szavazatok elvesznének, így a Fidesz - mint mondta - több millió választó akaratát venné semmibe."

  Mivel van lehetőség arra, hogy az országos pártlistára leadja a szavazatát az állampolgár, az ilyen irányú akaratát kifejezheti, tehát ennyire sarkítottan nem igaz, amit a képviselő úr állít. Mindez nem jelenti azt, hogy egyetértenék azzal, hogy ezt a kompenzációs listát eltörlik. Hátrányait hosszan lehetne sorolni, ez általában hangot is kap, előnye viszont (az eltörlésnek), hogy az amelyik párt szavazat többséget szerez, az határozottabb mandátumtöbbséghez is jut. Nem történhetne meg az, mint 2002, majd 2006 után, hogy a kis parlamenti mandátumszámmal többet szerző mszp-t farokként csóválja egy kis párt, folyamatos zsarolás alatt tartva a tényleges győztest, aki nyer az határozottabban lesz képviselve a parlamentben, hogy ez megtörténhetett, annak egyik oka éppen az volt, hogy a vesztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok csökkentették a különbséget a két "nagy" között.”
 • 2. DobóI 2011. július 11. 15:53
  „Ne baj ha a szavazatokkal együtt az MSZP is oda kerül...”
 • 1. Ebgondolat 2011. július 11. 14:20
  „Az emberek ezt akarták, erre szavaztak!
  Mivel ezt a forradalmi ámokfutást csak egy igazi forradalommal lehetne elsöpörni (mint minden diktatúrát!), azt hiszem, a narancsosok még néhány évtizedig a nyakunkon maradnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: a Ház döntsön arról, mi egyház és mi nem

A Fidesz-frakció elmondta: a baptisták és a Hit Gyülekezete, meg fogják kapni az egyházi státuszt. Tovább olvasom