Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Nem lesz rendkívüli MSZP-kongresszus

Az MSZP Országos Választmánya nem kezdeményezi rendkívüli pártkongresszus összehívását, és egyetértés van abban is, hogy a szocialisták készen állnak a kormányzás folytatására - derült ki a testület szombati budapesti ülése után.
Emellett a tagok felhatalmazták Simon Gábor választmányi elnököt, hogy kezdeményezzen konzultációt az SZDSZ Országos Tanácsának elnökével a két párt együttműködéséről. A választmány ülése után Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök azt mondta, hogy nagy adóreformra csak akkor van lehetőség, ha azt jelentős szociális-jóléti megszorítás előzi meg. Utóbbit azonban ő elutasítja - tette hozzá.

Az MSZP Országos Választmánya határozott arról is, hogy elkészítik az elmúlt két év kormányzásának mérlegét, új kormányprogramra azonban nem lesz szükség, elég, ha a Munka, Tudás, Tulajdon programjára alapozva dolgoznak ki egy olyan intézkedéssorozatot, amely az emberek problémáiról szól. A választmány emellett kéri az MSZP Országos Elnökségét: április végéig készítsen összegzést a párt politikai stratégiájáról, fontosabb szervezeti-működési kérdéseiről, hogy a választmány és az egész párt stabil hátteret nyújthasson a kormányzáshoz - sorolta a további határozatokat Simon Gábor választmányi elnök.

Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök a választmány ülése után azt mondta: a következő két év legfontosabb intézkedései között szerepel egyebek mellett a közoktatás és a felsőoktatás minőségi fejlesztése, a közoktatás fejezetén belül pedig a védőnői és az óvodai hálózat fejlesztése. Emellett nyugalmat és kiszámíthatóságot akarnak teremteni az egészségügyben, átalakítanák a szociális támogatási rendszert, és folytatják az Út a munkához programot.

A gazdaságpolitikában a növekedés megindítása lesz az elsődleges, ezt szolgálja majd egyebek mellett a fejlesztéspolitika is. A kormányfő ehhez példaként említette, hogy a mostani kilátások szerint a következő év nyarára a fejlesztéseknek köszönhetően olyan mértékben megnő az igény az építőipari munkerőre és szakértelemre, hogy az ország valószínűleg kapacitás szűkében lesz ezen a területen. Ez évente körülbelül 5-600 milliárd forinttal nagyobb piacot jelent majd az építőiparnak, azon belül is nagyrészt a mélyépítőknek.

Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy csak akkora mértékű adócsökkentésre van lehetőség, amekkorát a konvergenciaprogram megenged. Tesznek majd lépéseket az adóegyszerűsítésért is. A fejlődést mutatja emellett, hogy a rendszerváltás óta most először pozitív a külkereskedelmi mérleg, illetve egy-másfél után valamivel jobbnak látják saját jövőjüket a magyar kis- és középvállalkozások. Nagy adóreformra viszont csak jelentős jóléti-szociális megszorítások után lenne lehetőség, amelyet a miniszterelnök nem támogat - fejtette ki.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője rövid közleményben reagált az MSZP választmányi ülése után. Egyebek mellett azt írta: "Gyurcsány Ferenc és kormánya képtelen arra, hogy kezelje az egyre mélyülő gazdasági és szociális válságot. Gyurcsány Ferenc már régen elveszítette az emberek bizalmát, kiábrándultak belőle a gazdasági élet szereplői, és most már elveszítette parlamenti többségét is".

Olvasóink írták

 • 5. Dodó 2008. április 12. 22:31
  „Elfogyott a levegőjük és a mozgásterük! Vegyenek még egy nagy lélegzetet utoljára elvtársak és bukjanak le!”
 • 4. Korrekt 2008. április 12. 20:13
  „....egy MSZP kongresszus talán most kidobbnál magából a szennyet, ettöl félnek:

  .....na azért csak óvatosabban, nem kell mindent a ferire kenni.
  Ö is már a lejtön volt csak az a baj, hogy még ott is gázólt:)”
 • 3. csingiz 2008. április 12. 19:55
  „De, gondolhatta bárki is Ferikéről hogy, "jóléti-szociális MEGSZORÍTÓ intézkedéseket" támogatna???? Nem viselné azt el az ő drága szive,ha csökkennének a családtámogatások, nehezedne az idősek helyzete, azt meg pláne nem viselné el, ha netán az éhező csecsszopók száma gyarapodna..”
 • 2. Volt balos 2008. április 12. 19:27
  „MSZP sem lesz ha így haladnak!”
 • 1. Egy lefasisztázott 2008. április 12. 16:58
  „Nagyon furcsállom, hogy baloldali politikusok nyilatkoznak ellenzéki televíziós csatornákon! Támadják a kormányt! Most akkor mi a helyzet? Már meg sem merik kérdezni a párttagokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóka: elképzelhetetlen a koalícióban maradás

Nem koalíciós, hanem konstruktív ellenzéki szerepre készül az SZDSZ - jelentette ki újságírói… Tovább olvasom