Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sólyom: minden államnak biztosítania kell a nemzetiségek jogait

Sólyom László kiemelte: a nemzeti közösségek autonómiája és a többségi államok szuverenitása, területi integritása nem áll ellentétben egymással, hanem kiegészítik egymást.
Az egyes államoknak biztosítaniuk kell minden jogot a területükön élő nemzeti kisebbségek számára, hogy nemzeti identitásukat megélhessék, fejleszthessék, saját ügyeiket maguk igazgathassák, anyaországukkal gazdasági és kulturális téren a legszabadabb kapcsolatot tarthassák, és részt vegyenek az anyaország olyan szerveiben, amelyek a közös nemzetstratégiát kidolgozzák - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök szombaton Barcson, a magyarországi horvátok napján Stjepan Mesic horvát államfővel közösen tartott ünnepi beszédében.

Sólyom László kiemelte: a nemzeti közösségek autonómiája és a többségi államok szuverenitása, területi integritása nem áll ellentétben egymással, hanem kiegészítik egymást. "Szükség van arra, hogy az egyes államokon kívül az Európai Unió is védje a kisebbségek jogait és támogassa érvényesülésüket tagállamaiban".

Horvátország rövid idő múlva szintén az Európai Unió tagja lesz, s bár Magyarország és Horvátország garantálja egymás kisebbségeinek jogait, az EU még egy további biztosítékot, és a kulturális nemzetek számára további lehetőséget jelent majd. "Magyarországnak, és majd Horvátországnak is arra kell törekednie, hogy az őshonos kisebbségek minél teljesebb uniós védelme épüljön ki" - fogalmazott az államfő.

Úgy ítélte meg, hogy a magyarországi horvátság összetartása nem kis feladat. Az ország különböző területein élő szórvány közösségek más-más történelmi gyökerekkel, eltérő időszakokban telepedtek meg, és legkevesebb hét magyarországi horvát nyelvváltozat létezik.

Sólyom László kiemelte: egy kisebbségben élő nemzeti közösség számára az identitás megőrzésének alapja az anyanyelv használata és ápolása, de fontos a hagyományok, népszokások, dalok táncok őrzése is. Hozzátette, hogy "egyetlen kisebbségben élő nemzetrésznek sem, így a magyarországi horvátok számára sem az a jövő, hogy kulturális skanzenekben éljenek".

Élő kapcsolatot kell tartaniuk anyaországuk társadalmával, azzal együtt kell élniük és fejlődniük. Hasonlóképpen élniük kell a magyarországi társadalomba való integráció eszközével, mind a maguk, mind a magyar nemzet javára - mondta az államfő.

Sólyom László megköszönte Stjepan Mesicnek, hogy tízéves elnöksége alatt "őszinte támogatója volt a nemzetiségek ügyének", és évente eljött Magyarországra az itt élő horvátok ünnepére. "Mesic elnök úr magatartása valóban példát ad a Kárpát-medencében és Pannóniában" - jelentette ki.

Stjepan Mesic arról beszélt: nemcsak a magyarországi horvát kisebbség tagjai, hanem Horvátország számára is fontos a kisebbség ünnepe. "A maihoz hasonló nap nem pusztán alkalom arra, hogy meglátogassuk a más államokban élő nemzettársainkat, de kötelezettségünk is ez velük szemben".

A horvát köztársasági elnök hangsúlyozta: Horvátország nem felejti el a határon kívül élő horvátokat. "Tudatában vagyunk alkotmányos kötelezettségünknek, hogy segítsük őket nemzeti identitásuk, kultúrájuk és hagyományaik megőrzésében", ezzel együtt "mi tudjuk, hogy önök a Magyar Köztársaság lojális állampolgárai, és ennek így is kell lennie".

A nemzeti kisebbséghez való tartozás nem jelenti azt, hogy a nemzeti kisebbség tagjai a hazájukhoz való hűség tekintetében bármiben elmaradnak a többségi nemzet tagjaitól. "Ők csak rendelkeznek az őshazájukról való tudattal, őrzik a tudatot arról a földről, melyből egykor régen őseik érkeztek, és melynek hagyományait, így nyelvét is megőrizték, vagy legalább igyekeztek megőrizni az elmúlt évszázadok során" - emelte ki Stjepan Mesic.

Azzal folytatta, hogy ma lényegesen más körülmények között élünk azokhoz az időkhöz képest, "amelyekben a kisebbségek évszázadokon át harcoltak az asszimiláció ellen, a többségi nemzetbe való erőszakos beolvasztás ellen, a saját identitás feledése árán". Most olyan körülmények között élünk, hogy "senki nem fog visszaélni a kisebbséggel, és felhasználni őt arra, hogy a védelmében folytatott harc ürügyén mások területe után nyúljon".

Az egyesülő Európában élünk, melyben "a nemzeti kisebbségek első alkalommal kapnak valós esélyt arra, hogy az országok és népek között a kapcsolódás hídjaivá váljanak". Nincs rá egyetlen ok sem, hogy a horvátországi magyar kisebbség, valamint a magyarországi horvát kisebbség "ne legyen az országaink közötti kapcsolódás és jószomszédi együttműködés kiegészítő eleme" - közölte.

A horvát államfő köszönetet mondott Magyarországnak "azért a határozott és következetes támogatásért először a NATO-ba való belépésünkhöz, amit már megvalósítottunk, majd pedig az Európai Unióba való belépésünkhöz is, amit hamarosan szintén megvalósítunk".

Kitért arra, hogy számára köztársasági elnökként - miután tízéves mandátuma lejártával december végén új államfőt választanak Horvátországban - utolsó alkalommal találkozik Sólyom Lászlóval. Hozzátette azonban, hogy elnöki tisztségéből való távozásával nem fog megszűnni érdeklődése a Horvátország határain kívül élő horvátok iránt, ahogy nem szűnik meg politikai ténykedése sem.

Magyarországon mintegy 80 ezer horvát nemzetiségű ember él, szétszórtan az országban. A nyolc etnikai csoporthoz tartozó magyarországi horvátok nagyjából fele három megyében, Baranyában, Somogyban és Bács-Kiskunban él, képviseletüket összesen 115 helyi kisebbségi önkormányzat látja el.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. november 22. 18:03
  „Szerintem nincs aki Dr. Sólyom úrnak elmesélné mi is van a Magyar Igazságszolgáltatás körül a bányászbéka ülepe alatt!”
 • 3. keletaru 2009. november 22. 11:34
  „Magyarok "jogaival" ki foglalkozik ? Szerintem már mi vagyunk kisebbségben , statisztikailag is ! Jó lenne ha már valaki minket is elkezdene védeni !( Nem pártokra gondoltam , mert közel "hatva"n éve nincs "magyar" vezetőnk ) Üdv Kuci”
 • 2. lidocain 2009. november 21. 21:26
  „lassacskán azért szót lehetne már váltani a magyarországon élő magyar nemzetiségű egyedek jogairól is akik szintén itt vannak.. és a vállukon viszik a sok léhűtőt. természetesen nem a horvátokra gondolok és más dolgos népekre. csak rohadtul unalmas már,hogy nekünk csak kötelességünk van,míg másoknak csak jogai.”
 • 1. dodó 2009. november 21. 20:35
  „Egyóttal sólyomúr meghívta India elnökét, miniszter- és parlamenti elnökét MO-ra, hogy személyesen tanulmányozzák a hazájukból ide vándorolt (beszivárgott) volt nemzettestvéreik milyen jogokat kaptak MO-on!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elé kanyarodó kocsival ütközött a szirénázó rendőrautó

Megkülönböztető fény és hangjelzést használó rendőrautó elé kanyarodott egy személykocsi szombaton… Tovább olvasom