Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Tematikus árverést tart a Nyugat Antikvárium

Tematikus rendbe sorolva árverezi 475 tételes anyagának nagy részét a Nyugat Antikvárium pénteken: évfordulókhoz, irodalmi műfajokhoz, azonos témákhoz, politikai megnyilvánulásokhoz kötve követik egymást a licitálandó kiadványok.
Egy tételben, 800 ezer forintért adják el a magyar avantgárd irodalom ritkaságaiból válogatott 34 kötet. Az árverésen egyenként 200 ezer forintról indul egy rézmetszetű Párizs látkép és a költő Rainer Maria Rilke kézírásos levele orvosához.

Abban a blokkban, amelyik a 150 éve halt meg Széchenyi István összefoglaló címet viseli, kereken negyven kötet szerepel: Széchenyi- művek, róla szóló írások, munkáihoz fűzött reflexiók. A legizgalmasabb a "Magyar játékszinrül" című, nagyon ritkán fellelhető Széchenyi-írás 1832-es első kiadása. A 90 ezer forintra taksált könyv értékét növeli, hogy egykor Mednyánszky László könyvtárát gazdagította. A Hitelnek egy első és egy második kiadása 60, illetve 50 ezer forintra, a döblingi irodalmi hagyaték két kötetben 20 ezer forintra van árazva. A Széchenyihez kapcsolódó művek tízezer forint alatt elérhetők.

Húsz tétellel emlékezik meg az antikvárium arról az irodalmi eseményről, hogy 150 éve jelent meg Az ember tragédiája. Ezek között a tragédia különböző kiadásai, Zichy Mihály illusztrálta díszkiadása, német fordítása mellett Madách összes levelei, műveinek összkiadása és a színművet magyarázó könyveket lehet licitálni néhány ezer forinttól 90 ezerig.

Különös iratokat fog össze a 20. századi jobb- és baloldali politikai propaganda-kiadványok hatvan tételes gyűjteménye. Vannak benne képes albumok Rákosi Mátyás és Sztálin életéről, képes röpirat Horthy Miklós tevékenységéről, a Galilei Kör 1910-es márciusi ünnepének műsorfüzete, az 1916 júniusában betiltott Feminista Kongresszuson el nem mondott beszédek gyűjteménye, valamint sajtótermékek. A kikiáltási árak 3 és 12 ezer forint között mozognak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árad a Sajó, útlezárás vízátfolyás miatt

Lezárták a forgalom elöl a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő utat vasárnap, és nem közlekedik… Tovább olvasom