Csongrád és környéke

2019.09.02. 09:46

Kubikos Öttusát szerveztek a csongrádi Tisza-parton

Újjáéledt a kubikos hagyomány a csongrádi Tisza-parton, árokásásban, földhordásban, kunyhóépítésben és tarhonyafőzésben is versenyeztek. A bandáknak nemcsak egymással, de a kánikulával is meg kellett küzdeniük.

Majzik Attila

Mint a nyári hétvégéken általában, most is zsúfolásig telt meg a Körös-toroki homokföveny. A hőségben jól esett csobbanni egyet a kellemesen hűvös vízben, páran azonban egészen másfajta szórakozást kerestek a strandon. A fürdőruhás strandolók között azonban azonnal szemet szúrt néhány csizmás, nadrágos, inges, sőt kalapos társaság, akik erejüket megfeszítve dolgoztak a parton. Nem két idősík csúszott össze véletlenül a Tisza-parton, a XIX. szá­­zad végi hangulatot a „feltámasztott" Kubikos Öt­tusa szervezői és versenyzői varázsolták a homokfövenyre. A verseny elődje a hetvenes–nyolcvanas évek nyári eseményeinek kötelező kelléke volt a városban, az Országos Kubikos Találkozó azonban szépen lassan elhalt. Most több mint harminc év elteltével a múzeum munkatársai leheltek újra életet a rendezvénybe, de már nem a munkaversenyek hangulatát idézve: sokkal inkább egy baráti, csapatépítő játékos versengés volt a cél.


A Kubikos Öttusára hét ban­da nevezett, a feladatok pedig hagyományosan ugyanazok voltak, mint a múltbeli verse­nye­ken: először egy ideiglenes hajlékot kellett építeni, majd szel­­lemi vetélkedőn tették pró­­bára a tudásukat, aztán kez­­dődhetett a földmunka és a talicskás földhordás, eközben pedig főtt a kubikos tarhonya.

Kubikos Öttusát szerveztek a csongrádi Tisza-parton. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA

Dolgoztak az ásók, a bogrács alatt pattogott a tűz, az izmok megfeszültek, ahogy a talicska kereke dallamosan meg-megnyikordult. A modern kori ku­­bikosok fittyet hánytak a hő­­ségre, az asszonyok bő szok­nyá­ban, fejfedőben, a férfiak pedig csizmában, nadrágban, bő ingben és kalapban forgatták a lapátot. – Próbáltunk korhűen megjelenni, megérdemli ez a verseny, hogy kiöltözzünk – indokolta gyöngyöző homlokkal öltözetüket az Ásatagok csapata. A baráti társaság a téli faszarvaskészítő versenyre is együtt nevezett, amit meg is nyertek, így úgy gondolták, ezt a bulit sem hagyhatják ki. – Fizikailag a talicskatolás volt a legnehezebb, amúgy meg az, hogy hogy tartsuk hidegen a sört – mesélték nevetve a fiúk, akik hozzátették, a főzésnek is megvolt a nehézsége, no meg annak is, hogy szemre jól mérjék ki a kiásandó gödröt. Ez nem is sikerült rosszul a ban­dá­nak, mindössze tizennégy centit tévedtek, összességében pedig olyan jól lapátoltak, talicskáztak és forgatták a fa­­kanalat, hogy a versenyt is megnyerték.


A Kubikos Öttusát hosszú évek tervezgetése után idén pá­­lyázati segítséggel tudták megvalósítani, de ha a városban lesz igény és anyagi forrás erre a játékos versenyre, akkor a szervezők megpróbálják jö­vőre is megrendezni.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!