Csongrád és környéke

2007.02.16. 15:19

Elföldeltetnék a légvezetékeket

A mainál esztétikusabb közvilágítást szeretnének a műemléki belvárosban Csongrádon. Ehhez azonban föld alá kellene vinni öt utca légkábeleit. Ahhoz, hogy valóban esztétikusabbá váljon a belváros utcaképe, feltehetően az Öregvár, az Ék, a Kígyó és a Gyökér utca, valamint az Ék köz lakóinak tehervállalására is szükség lesz.

Bíró Dániel

Az egykori halászfalu korhű helyreállításához hozzátartozik a légkábelek megszüntetése. Fotó: Bíró DánielA mainál esztétikusabb közvilágítást szeretnének a műemléki belvárosban Csongrádon. Ehhez azonban föld alá kellene vinni öt utca légkábeleit. Az elképzelés már korábban felvetődött, de Molnár József emlékezete szerint a néhány évvel ezelőtti csatornázás idején az áramszolgáltató és a kábeltelevíziós cég sem volt vevő a komoly költségekkel járó ötletre, az önkormányzat pedig nem tudta finanszírozni az átépítést.

Legutóbb a városrekonstrukciós pályázat 2003-as előkészítése során került szóba a nádtetők felett éktelenkedő vezetékek elföldelése, de az akkori terveket – miszerint a Kerekárok vonaláig föld alá vinnék a kábeleket – mára módosítani kellett, mert óriási összeget emésztene fel a beruházás. A mostani verzió szerint az autóbusz-fordulótól a Körös-torokig érő belvárosi részen rejtenék el a kábeleket.

Az utóbbi hetekben a városvezetés puhatolózott a Démásznál: hátha a szolgáltató előrehozza Csongrádon tervezett hálózatmodernizációs munkáit. Az egyeztetésen egyértelművé vált: a kivitelezés költségének döntő részét az önkormányzatnak kell állnia, ehhez pedig a városrekonstrukciós program uniós forrásait lesz kénytelen felhasználni. Azt, hogy az átépítés mennyibe fog kerülni, egyelőre nem tudni – a tervek most készülnek a szolgáltatónál –, de egyes becslések szerint meghaladhatja a százmillió forintot.

Mivel a fejlesztési forrásokra csak az év közepén írják ki a pályázatokat, siker esetén pedig a megvalósítás áthúzódhat akár 2009-re, az önkormányzati törekvés némi árnyékot vet Csongrád új kábeltelevíziós társaságának hálózatbővítési elképzeléseire. Az ősz óta szolgáltató Rubicom célja, hogy minél hamarabb, lehetőleg még ebben az évben újabb ügyfeleket toborozzon, ehhez pedig fejlesztenie kell eddig csak a Bökényben működő rendszerét. Kaslik Béla ügyvezető lapunknak azt mondta, óriási árkülönbség van a föld alatti és a légi hálózatépítés között, ezért vizsgálandó, megéri-e a drágább megoldás. A cégvezető szerint fennáll annak a kockázata, hogy ameddig a Démász nem lép, ők sem tudnak terjeszkedni a belvárosban – holott erre lenne igény. Ezért a Rubicom is bekapcsolódna a közös egyeztetésbe.

Ahhoz, hogy valóban esztétikusabbá váljon a belváros utcaképe, feltehetően az Öregvár, az Ék, a Kígyó és a Gyökér utca, valamint az Ék köz lakóinak tehervállalására is szükség lesz. Tudniillik az átépítés csak a telekhatárokig készülne el, onnan kellene az ingatlantulajdonosoknak rácsatlakozniuk a rendszerre. A váltás 130-140 háztartás esetében kényelmetlenséggel és anyagi szerepvállalással is járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!