Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hétszeresére drágulhat Csongrádon a fürdőbérlet

Csongrád - Brutális áremelés következhet a csongrádi strandfürdőben, ha képviselő-testület pénteken elfogadja az igényei szerint készült új tarifarendszert.
Legrosszabbul a bérletesek járnának: a nyugdíjasok és a diákok éves belépője például 684, a felnőtteké 310 százalékkal emelkedne januártól. A sportolók csak 8 százalékkal fizetnének többet, mint idén, de jövőre az edzőknek is bérletet kellene vásárolniuk, 10 ezer forintért.

Aki szeret a csongrádi fürdőbe járni, jobban teszi, ha még idén kiáztatja magát, mert jövőre már nem biztos, hogy meg tudja vásárolni a belépőjét vagy a bérletét. Mint arról lapunkban beszámoltunk, az önkormányzat felkérte a víz és kommunális kft.-t – amely január elsejétől veszi át a városi strandfürdő üzemeltetését –, hogy dolgozzon ki egy olyan tarifarendszert, amelynél a jegybevételek ténylegesen fedezik a Dob utcai létesítmény üzemeltetési költségeit. Az anyag elkészült, holnap határoz róla a képviselő-testület, de köszönet nem sok lesz érte – legalábbis erre lehet következtetni a tervezett díjemelések mértékéből.

Azok a fürdőlátogatók, akik csak elvétve úsznának vagy pancsolnának Csongrádon, viszonylag csekély, 25 százalékos áremelkedésre számíthatnak, a felnőtt napijegyek ára ugyanis ennyivel – 650-ről 813 forintra – nőne 2009-től. Az ugyancsak alkalmi jelleggel jegyet váltó nyugdíjasoknak és diákoknak már mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlni: az ő kedvezményes napijegyük ellenértéke  46 százalékkal, 500-ról 731 forintra  emelkedne. A négyfős családi jegy 2100 helyett 2600 forintba kerülne.

Aki szeret a csongrádi fürdőbe járni, jobban teszi, ha még idén kiáztatja magát – jövőre sokkal drágábban csobbanhat. Fotó: Tésik Attila
Aki szeret a csongrádi fürdőbe járni, jobban teszi, ha még idén kiáztatja magát – jövőre sokkal drágábban csobbanhat. Fotó: Tésik Attila

Ennél sokkal rosszabbul járnának azok, akik rendszeresen látogatják a  fürdőt. A törzsvendégek közül legkevésbé a sportolókat érintené hátrányosan az új árlista, de nekik is 1125 forinttal többet kellene fizetni a féléves bérletért. Ez a 8 százalékos emelés a legkisebb a csomagban.

Ennek a 85-szörösére is van példa: a nyugdíjasok és a diákok éves kedvezményes bérlete 24 ezer 600-ról 192 ezer 766 forintra, azaz 684 százalékkal nőne. Az éves felnőtt bérlet ára 310 százalékkal, 50 ezerről 204 ezer 750 forintra  emelkedne, a féléves pedig 28 ezerről 103 ezerre. Az új rendszert kidolgozók úgy kalkuláltak, ilyen árak mellett, évi 39 ezer látogatóval számolva 47 milliós bevételt lehetne elérni. Ezzel, a tb-bevételekkel és a 25 millióban maximalizált önkormányzati támogatással nullszaldóssá válhatna az üzemeltetés.

– Az igénybevétel alapján állítottuk össze az új árlistát. Mivel a sportolók csak napi néhány órát tartózkodnak a medencében, esetükben nem volt szükség jelentős áremelésre – mondta lapunknak Balogh Pál. A víz és kommunális kft. ügyvezetője hozzátette, a működési költségek kiszámításánál figyelembe vették, milyen  személyi és tárgyi feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy az előírásoknak mindenben megfeleljen a fürdő.

Fotó: Tésik Attila
Fotó: Tésik Attila

Csak a napijegy olcsóbb Csongrádon. Összehasonlításképpen megnéztük, a megye városaiban mennyiért lehet fürdőzni. Szentesen a felnőtt napijegy jelenleg 870, az éves bérlet 33 ezer forintba kerül. Hódmezővásárhelyen felnőtt napijegyet 990, éves (100 alkalomra szóló) bérletet 56 ezer 900 forintért lehet vásárolni. Makón a felnőtt napijegy 1030, míg a féléves felnőtt bérlet 25 ezer 410 forintba kerül.

Ternai szerint őrültség

Aki kitalálta, hogy a tényleges árat kellene megfizetniük a fürdőzőknek, és aki megszavazza ezt az új árlistát, őrült – mondta lapunknak Ternai László, a sportbizottság elnöke, aki maga is nap mint nap felkeresi a csongrádi fürdőt. A fideszes politikus a sportolókat félti, mert – bár az áremelés náluk a legkisebb – a medencehasználatért további kiadások terhelnék az egyesületeket, és az edzőknek is 10 ezer forintos bérletet kellene vásárolniuk. Ternai hozzátette, a létesítmény fenntartási költségeit is sokallja, és szerinte a dolgozói létszám is túlzott.

Csak a napijegy olcsóbb Csongrádon

Összehasonlításképpen megnéztük, a megye városaiban mennyiért lehet fürdőzni. Szentesen a felnőtt napijegy jelenleg 870, az éves bérlet 33 ezer forintba kerül. Hódmezővásárhelyen felnőtt napijegyet 990, éves (100 alkalomra szóló) bérletet 56 ezer 900 forintért lehet vásárolni. Makón a felnőtt napijegy 1030, míg a féléves felnőtt bérlet 25 ezer 410 forintba kerül.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. LocalPt 2009. január 05. 15:52
  „Most mennyi a felnőtt napijegy?”
 • 57. hülyesportoló 2008. december 29. 07:57
  „Sziasztok!
  Megköszönöm Szitinek a kiigazítást ,nem sokszor fordul ilyen elő a mai világban! Olvasgatom itt a hozzászólásokat,és nagyjából mindenki egyet ért azzal ,hogy a mai csongrádi "vezetés " akik minden pártból képviseltetik magukat,csak saját zsebük tömésére és a minnél több cikluson történő megválasztásukra koncentrálnak!! Sajnos mint már annyiszor most is olyanban döntenek a fejünk felett,amiben halvány lila dunsztjuk sincs!! Volt itt "messziről jött ember" azt mond amit akar alapon megválasztott pesti emberke hatalmas fizetésért az bizonyosan alaposan és több szakértő véleményezése után meghozott döntés volt!
  NEVETTSÉGES és SZÉGYEN ami a mi kis FALUNKBAN zajlik!! Szét kellene nézni a környék városaiban!!
  Nem szégyen ,ha nem megy menyjünk oda és kérdezzük meg ,ők hogyan csinálják!? Vagy ez már nem összeegyeztethető akár a polgármesteriilletve képviselői titulussal?
  hülyesportoló”
 • 56. izek 2008. december 28. 07:11
  „Amikor még a Piroskavárosban laktunk, én és még sokan mások több helyen mozogtunk. Ott volt az udvarunk, amit megpróbáltam focipályának kialakítani - nem negy sikerrel -, a szembeszomszéd homlokzatán, ill. a szomszéd cserepein gyakran táncolt a labda.
  Aztán lehetett bringázni, holott akkor még aszfalt sem volt az utakon.
  Focizni a mai napig lehet a Csaba királyfi végén, jó kis pálya az, volt, hogy fagyban is kimentünk kapuskodni, lődözni.
  A másik kedvenc pályánk a Széchenyi út végén, a gáztelep mellett volt. Ott volt két normál kapu is, imádtam. Volt, hogy egy srác acélbetétes cipőben jött le ellenünk játszani, kapkodtam a lábam. Miután egyszer a szögletet úgy rúgtam középre, hogy az róla saját kapujába pattant, már nem volt probléma. Onnantól kezdve jó volt aznap is a foci. Ma már lovakat szoktam az egykori pályán látni.
  Mostanában nagyon keveset vagyok arra, de már nincs annyi gyerek az utcákon, vagy csak én járok rossz helyeken. Ez sztem nem csak az uszodáról szól.
  A sport helyzete az, ami aggasztó. Ott van az egykori sportsuli, amibe anno bekerülni kiváltság volt, bár soha nem értettem, hogy a focicsapatuk miért gyengébb mint mondjuk a "kossuthé" volt.
  Ma sztem a gombnyomkodás az igazi sport. Legyen az távirányító, konzol, szavazógép vagy csak billentyűzet.”
 • 55. Sziti 2008. december 27. 17:41
  „Kedves hülyesportoló!

  Elnézésed kérem azért mert helyesírásból próbáltalak kioktatni.
  Te helyesen írtad. Azóta is szégyenlem magam miatta.
  Boccs.”
 • 54. keletaru 2008. december 26. 21:12
  „Tisztelt Fórumozók !

  Amúgy ma KKmajsa nyítva volt , s voltak is ! Az úszihoz még annyit ( Dr Somogyi-nak ) képviselőnek volt egy bölcs kijelentése még régebben " HÁT TATRSANAK SZÁRAZFÖLDI EDZÉST " az úszok s a vizilabdások . Szerintem ebben benne van minden , ami FALU vezetőink hozzá állását bizonyítja ! Üdv mindenkinek további kellemes ünnepeket Kuci

  Ui.: Működik a fórum ennyi hozzá szólás még eddig nem is volt !”
 • 53. Sziti 2008. december 25. 20:26
  „Kedves fórumozók!

  Én természetesen nem látom át mi történik. Én is csak úgy hozzászólok mint bárki más és elmondom a véleményem.Lehet,hogy nincs is igazam de ez is csak egy vélemény.Sokmindent nem értek de aki olyan magabiztos az sem biztos, hogy tudja a megoldást.Szerintem ahhoz, hogy itt egy magas színvonalú fűrdő legyen a gatyánkat is rákölthetnénk.Kérdezem, milyen húzós döntésekkel lehetett volna megoldani ezt a problémát?”
 • 52. faQtya 2008. december 24. 21:25
  „Kedves Sziti!
  Sajnálom, hogy nem értetted az iróniát legutóbbi (44) hozzászólásomban.
  Természetesen tudom, és egyet is értek vele, hogy szükség van az uszodára, annak minden medencéjére, szolgáltatására, és természetesen az alkalmazottakra is.
  Arra céloztam, hogy "Nagytiszteletű Képviselő Testületünk" évek - talán évtizedek - óta nem képes megoldani ezt a problémát. Sajnos a testületben túl sok a megélhetési politikus, aki nem mer felvállani néhány "átmenetileg húzósabb" döntést néhány tíz szavazat miatt.
  Tovább nem szeretném részletezni.
  Boldog Karácsonyt mindenkinek!

  fQ”
 • 51. Sziti 2008. december 23. 23:45
  „Elnézést de nekem ez már magas. Én politika nélkül prbálok gondolkozni. Lehet, hogy nincs ilyen. Elnézést ha valakit megbántottam. Inkább boldog karácsonyt kívánok mindenkinek.”
 • 50. nemecsek 2008. december 23. 23:28
  „Tisztelt Sziti!

  Így működik a sport Csongrádon, ha nem érted, hát Istenem, van ilyen. Egyébként nem baj ha a szülő fizet, csak akkor nem kell a sportolók ellen hangulatot kelteni! A városi költségvetést figyelembe véve, a sportra szánt összeg nagyon szerény. Az fürdőt szerintem nem a sportolók miatt nem zárják be. A politikusoknak mindig voltak az uszodával terveik, illetve meg lehet indokolni a semmittevésüket, ezért lett az mára, egy romhalmaz!”
 • 49. Sziti 2008. december 23. 22:48
  „Kedves nemecsek.
  Ez a sport nem az amiről én beszélek. Egyébként mi a gond azzal, hogy a szülő fizeti a gyermeke sportolását?”
 • 48. nemecsek 2008. december 23. 22:25
  „Kedves Sziti!

  Reagálva a 28. hozzászólásodra, úgy érzem nem igen vagy jártas a jelenlegi magyar sportéletben és természetesen a csongrádiban sem. Azt írod, az lenne jó, költség kímélő, olcsó, ha a gyerekek találnának egy üres telket és ott fociznának. Kérdésem, a telek a senki földje lenne? A tulajdonosa ingyen bocsátaná a rendelkezésükre? Ki locsolná a füvet, esetleg néha ki vágná le? Ennyit a költség nélküli sportról. Jelenleg a csongrádi sport legnagyobb szponzorai a sportoló gyerekek szülei, és az ingyen, esetleg jelképes bérért dolgozó edzők!
  Ők azok akik fizetik a tagdíjakat (ez sok SE- -nél több mint a városi támogatás), fizetik a versenyzést (szállást, étkezést, utazást), megvásárolják a sportszereket (kerékpár, evezőlapát stb.), támogatják az SE - k törvényes működését (pl. könyvelés, szervezési feladatok), estenként javítanak, karbantartanak. Bizony Sziti, ez nem annyira egyszerű mint ahogy az Te elképzelted!”
 • 47. csucsu2 2008. december 23. 21:04
  „Nagyon egyértelmű, hogy ezzel a irreális emeléssel be akarják zárni az uszodát. Azt akarják elérni, hogy senki se vegyen jegyet és azt mondhassák nincs igény a működtetésre vagyis gyávák dönteni.
  Más kérdés, hogy nincs tudomásom oplyan strand és sportuszodáról, ami ne veszteséges volna. Az ilyen intézmény is azok köz tartozik, amit a városnak kell fenntartania az adófizetői számára, hogy azok sportolni és szórakozni tudjanak. Ha még a város városnak szeretné nevezni magát. Az uszodák nem gazdasági, hanem jóléti alapon működnek, ill. csak igen kis részben gazdaságia alapon, de ahhoz szolgáltatni kell. Gondolom a medence oldalán csordogáló víz nem szolgáltatás.
  De az, hogy úgy határozzák meg a jegyek árát, hogy a havi fentartási költséget elosztják a múlt havi fizető vendégek számával az arra vall, hogy agyálágyult akit itt gazdasági szakembernek kijelöltek vagy azt hiszik, hogy minden vendég hülye és bármit megtehetnek. Bár ezjó módszer lehet ha csak 5% veszteséget kívánnak pótolni. Ezzel tönkrevágják a gyerekek sportolási lehetőségét. (És most csak a gyerekeket nézem. bocs). Gondolom ez a szép központi telek kell valakinek...
  Gyalázat az imi itt történt és mint városlakó kikérem magamnak, hogy ennyibe vesz az, akinek valamilyen -akár sundán-bundán- formában is én adok munkát, állást.”
 • 46. Sziti 2008. december 23. 20:54
  „Kedves pistike .
  Rossznak tartanád a privatizációt? Én nem.”
 • 45. Sziti 2008. december 23. 20:49
  „Kedves faQtya
  Szerinted hogy fogadhatná ingyen a fürdő a vendégeket.
  El tudod képzelni mennyibe kerül naponta a fenntartása? Már te is azt szeretnéd ha az adónkból fizetnék a fürdő fenntartását? Miért dolgozzak én a vendégeink szórakozásáért?”
 • 44. faQtya 2008. december 23. 20:19
  „"Sajnos" az uszoda is gazdasági alapon működik, így érthető, hogy áremelésre van szükség, és természetesen szükség van az uszodára is.
  ... ezzel ellentétben szerintem két "korrekt" megoldás létezne: vagy zárjanak be részlegesen egy-egy medencét, és újítsák fel, hogy emelt minőségű szolgáltatásért lehessen több pénzt kérni, vagy a folyamatosan lepukkanó intézményben folyamatosan csökkentsék az árakat.
  ... a környező strandokat elnézve az se lenne sértő, ha ingyen fogadná jelen állapotában a vendégeket...”
 • 43. KovácsPistike 2008. december 23. 20:00
  „Nem tudom, hogy mit akarnak. Lehet hogy az áremelések mögött éppen a privatizálás a végső cél.”
 • 42. Sziti 2008. december 23. 19:50
  „Azt hiszem egyet értünk. Tehát az a vége, hogy be kell zárni a fürdőt. Lassan úgysem használja senki.Aki teheti elmegy máshova aki nem az fürdik a fürdőkádjában otthon. Mi lenne ha odaadnák egy vállalkozónak ingyen és próbáljon szerencsét. Még az adókat is el kellene engedni. Lehet, hogy valaki sikerre vinné. A fürdő maradna gond eltűnne. Baromság?”
 • 41. KovácsPistike 2008. december 23. 19:12
  „Szitike!
  Az áremelésnek az lesz a vége, hogy még annyi bevételük sem lesz, mint az előző évben. Igazad van, kénytelenek lesznek az emberek lemondani a fürdőzésről. Az éves bérlet nekem nem kifizetődő, ezért inkább maradok a mórahalmi gyógyfürdőnél.”
 • 40. Sziti 2008. december 23. 17:53
  „Kedves KovácsPistike.

  Lehet, hogy többen is eljárnak Mórahalomra és a többi fürdőhelyre de nem az árak miatt. Ők eddig is oda jártak ezután meg főleg nem mondanak le róla.Azonban ezt nem sokan tehetik meg. Ők kénytelenek lesznek leszokni a fürdőzésröl. Ez van.”
 • 39. KovácsPistike 2008. december 23. 16:24
  „Kedves Sziti! Többen járnak Mórahalomra, nem csak csongrádiak, de szentesiek is. Ebben biztos lehetsz!”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar borokat népszerűsítik

Csongrád - A magyar szőlő- és borkultúra bemutatását és népszerűsítését tűzte ki céljául a szentesi Gólyás Galéria ajándékbolt, amely 1 hónapja borházként is működik. A hangulatos üzletben 12 vidék közel 100 fajta borából válogathatunk. Tovább olvasom