Valami van

2022.05.18. 18:00

UFO-észlelésekről tárgyal az amerikai kongresszus

Szerdán tartott nyilvános meghallgatást az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsága az UFO-észlelések lehetséges nemzetbiztonsági fenyegetéseiről – jelentette a konzervatív amerikai Fox televízió.

A Fox hírcsatornája fontosnak tartotta kiemelni, hogy a testület legutóbb ötven éve foglalkozott azonosítatlan repülő tárgyak (UFO-k) ügyével.

Számos rejtélyes légi jelenség van. Nem tudjuk, mik ezek és nem lehet egyszerűen időjárási jelenségnek, léggömbnek, vagy valami másnak tulajdonítani. Kész rejtély

– fogalmazott Adam Schiff, Kalifornia állam demokrata párti képviselője, aki egyben a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke is.

André Carson, Indiana állam demokrata párti képviselője, a képviselőház terrorelhárításért, kémelhárításért és tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáért felelős albizottságának vezetője kijelentette, hogy a kormányzatnak

komolyan kell elemeznie minden lehetséges nemzetbiztonsági fenyegetést, és választ is kell találnia különösen olyan esetekben, amelyeket még nem teljesen értünk.

A nap folyamán Ronald Moultrie hírszerzési és biztonsági ügyekért felelős védelmi államtitkárt, valamint Scott Brayt, a haditengerészeti hírszerzés igazgató-helyettesét is meghallgatta a testület. Egyelőre nem világos, hogy hajlandóak lesznek-e a nyilvános fórumon minderről beszélni.

A Fox News megszólaltatta Brent Sadlert, a konzervatív Heritage Alapítvány tengeri hadviseléssel és korszerű technológiákkal foglalkozó szakértőjét, aki azt fejtegette, hogy amennyiben egy idegen ország áll a rejtélyes jelenségek mögött, akkor minden valószínűség szerint ezek célja a hírszerzés és ez nemzetbiztonsági fenyegetésként értékelhető. Hozzátette, hogy ha a jelenségek nem is köthetők idegen államhoz, akkor is kockázatot jelentenek a katonák, különösen a pilóták számára, ha nem tudják ezeket időben észlelni, vagy megfelelően reagálni rájuk.

A hivatalosan „rejtélyes légi jelenségekkel” (UAP) foglalkozó bizottsági meghallgatást annak nyomán tűzték ki, hogy tavaly nyáron egy amerikai hírszerzési jelentésből kiderült:

amerikai katonák az utóbbi években több, mint száz olyan légi jelenséget észleltek, amelyeknek eredetét a védelmi és hírszerzési elemzők nem tudták azonosítani.

Különböző kormányzati források összesen 144 esetet jelentettek 2004 óta, többségében az amerikai haditengerészet részéről. Ebből 80 megfigyelést több érzékelő is megerősített.

A jelentésben leírt esetek között vannak olyanok, amelyekről videófelvétel is készült: ezeken olyan rejtélyes meghajtású légi járművek láthatók, amelyeknek sebessége és manőverezése meghaladja a jelenleg ismert repüléstechnológiák határait.

A témával foglalkozó hírszerzési jelentés fordulópontnak volt tekinthető annyiban, hogy az amerikai hadsereg évtizedeken át cáfolta és hiteltelenítette az UFO-észlelésekről, „repülő csészealjakról” szóló jelentéseket.

Legutóbb 1968-ban, a kongresszus tudományos és űrkutatási bizottsága tartott meghallgatást a kérdésben.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!