Digitália

2022.12.04. 06:00

Elektronikákat „szült” egy kínai nő

Meghökkentek a kínai vámosok, mikor egy szemre már a harmadik trimeszterben, szülés előtt járó nő közölte, hogy öt-hat hónapos a babája.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tirachard Kumtanom

A hölgy Makaóból érkezett az országba Zhuhai Gongbei kikötőn keresztül. A vámtisztviselők felfigyeltek rá és megállították a sorban.

Ragaszkodott hozzá, hogy öt-hat hónapos terhes, de a vámvizsgálat során kiderült, hogy álhasában 202 számítógépes chipet és kilenc okostelefont rejtett el.

Az eset rámutat a chipek és olcsó processzorok Kínában kialakult virágzó földalatti kereskedelmére.

Forrás: Wionews

Kínának hatalmas szürke piaca van, amelyen több száz közvetítő dolgozik és a használt chipek adják a forgalom nagy részét.

A félvezetők illegális piaca már 2020 óta bontakoztatja szárnyait Kínában, mikor a chipek globális hiánya megakasztott az okostelefonok gyártásától a járműiparig mindent. Tovább rontotta a helyzetet az Egyesült Államok azon lépése, hogy korlátozták a csúcskategóriás félvezetők és chipgyártó berendezések Kínába irányuló exportját. Így akarták megakadályozni azok katonai célú felhasználását.

Kína szürke, vagy fekete piacán túlnyomórészt használt vagy elavult chipekkel kereskednek, amelyekért a vevők akár még az ár ötszázszorosát is megadják.

Az Apple iPhone-jait leginkább Kínába csempészik, mert az importadók miatt ott drágábbak, mint Hongkongban és Makaóban. A csempészeket tucatnyi készükkel szokták elcsípni a határon.

Kína önmagában előállítja a bolygó összes félvezetőjének körülbelül egynegyedét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!