Két Giacometti-hamisítványt távolítottak el egy szicíliai kiállításról

A kiállítás március végén nyílt meg és átmenetileg "karbantartási munkák miatt" bezárták.

Két hamis Giacometti-szobrot távolítottak el egy szicíliai kiállításról az olasz hatóságok.

Az olasz csendőrség műkincsvédelemmel foglalkozó csoportja pénteken közleményben számolt be arról, hogy a Siracusában március 27-én megnyílt Ciclopica – a szobrászat nagyjai Rodintől Giacomettiig című tárlat 100 kiállított szobra között két Giacometti-hamisítványt találtak.

Kép forrása: .libertasicilia.it
Kép forrása: libertasicilia.it

Az Álló akt és a Sétáló nő című szobrokat nem a svájci művész, Alberto Giacometti készítette, és a művész azokon szereplő aláírása is hamis volt.
    
A nyomozásban a párizsi székhelyű Giacometti Alapítvány segített. Az alapítvány szakértője a elmondta: a két bronz szobor nyilvánvalóan hamisítvány volt. Az egyik szobor több Giacometti-alkotás jellegzetességeit keverte, különösen a Nők Velencében-sorozatra hasonlított, a másik pedig az eredeti Sétáló nő másolata volt.
    
A szicíliai kiállítást, amely október 30-ig látogatható, átmenetileg “karbantartási munkák miatt” bezárták, de egy szicíliai múzeumi illetékes azt ígérte, hogy a következő napokban ismét megnyílik.
    
Két éve Genovában történt hasonló botrány, mikor egy kiállításon több mint tucatnyi hamis Modigliani-festményt foglalt le a rendőrség, ám az a tárlat nyomban végleg bezárt.