Életstílus

2010.11.05. 17:57

Megkezdődött az Országos Mikulásfesztivál Nagykarácsonyban

Nagykarácsony - A magyar Mikulás "lakóhelyén", Nagykarácsonyban megkezdődött pénteken a január 6-ig tartó Országos Mikulásfesztivál.

MTI

A Fejér megyei településen megnyílt a Mikulásház, amelynek első látogatói az árvíz és vörösiszap sújtotta településekről érkezett gyerekek voltak.

A mintegy 250 óvodás és kisiskolás a Baptista Szeretetszolgálat, a Mikulásfalva-Mesefalu Fejlődéséért Fejlesztési Alapítvány és a Mikulásfalva Nonprofit Kht. meghívására találkozott a nagyszakállú ajándékosztóval, szórakozott a játszóházban, fedezte fel a szalmalabirintus titkait, és vett részt egy kétórás kulturális programon.

Bár az idei rendezvénysorozat fő helyszíne a magyar Mikulásnak immár 15. éve otthont adó, s a szépszámú látogató miatt egyre "szűkebbé" váló Mikulásház volt, a község, valamint a Mikulásfalva-Mesefalu Alapítvány és a Mikulásfalva Kft. azonban egy mesefalu építését tervezi.

A beruházást három ütemben szeretnék megvalósítani. Az első ütemben az új, 1000 négyzetméter alapterületű Mikulásház, a hozzá vezető Jóság Kapuja - azaz a bejárati épület -, valamint egy közösségi diákszállás épülne meg a falu szőlőhegyén, "minél hamarabb" - mondta el Garbarics Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A tervek szerint a mesefalu egész évben nyitva állna a látogatók előtt, és hogy nyáron is legyenek vonzó programok, kialakítják a Mesterségek völgyét, ahol több épületben kézművesek kínálnák portékáikat, és mutatnák be azok készítését.

Január 6-ig tart az Országos Mikulásfesztivál. Illusztráció: bsomusic.org

Január 6-ig tart az Országos Mikulásfesztivál. Illusztráció: bsomusic.org
A Mesefalu első ütemére már benyújtották az engedélyezési terveket. A teljes projekt megvalósítása legalább 1, 2 milliárd forintba kerülne, a pénzt pályázati úton szeretnék előteremteni. Lesznek olyan pályázatok, amelyek lehetőséget adnak a projekt, illetve annak egyes részletei megvalósítására - mondta L. Simon László, a térség önkormányzati képviselője.

Úgy vélte, hogy a hátrányos helyzetű településnek eredményes kitörési esélyt jelenthet a projekt megvalósítása, ki kell tehát használni a község nevében rejlő, s térségfejlesztési szempontból is hasznosítható lehetőségeket.

A Mikulásházat és a Mikulásfesztivált évente mintegy 12-15 ezer - zömében óvodás és kisiskolás - gyerek keresi fel. Tavaly a gazdasági válság és az influenzajárvány miatt kevesebben, valamivel több mint 11 ezren fordultak meg a nagyszakállú rezidenciáján, de az idén ismét 12-13 ezer látogatóra számítanak - mondta Mészáros Géza, a nonprofit kft. ügyvezetője. Hatezerötszázan már bejelentkeztek, és időpontot foglaltak a látogatásra a Mikulás segítőinél.

A fesztiválon a hagyományos programok,látnivalók mellett újdonság lesz a kalandos bolyongásra csábító szalmalabirintus, Bubutimár Éva keramikus "titkokat őrző" tüneményes manófiguráinak a kiállítása, az adventi vásár, a lovas kocsikázási lehetőség.

A nagykarácsonyiak örülnek a rendezvénysorozatnak. Szépítik, díszítik a portákat, csütörtökönként közös kézműves foglalkozásokon tervezik, készítik a dekorációkat. Ügyességüket dicséri a látogatókat a falu határában fogadó "szalmabála Mikulás", s a programok hirdetőtáblájaként funkcionáló hóemberek sora - mondta el Scheier Zsolt, Nagykarácsony polgármestere.

A fesztiválnyitó sajtótájékoztatón Szenczy Sándor, a Baptista Szeret szolgálat vezetője bejelentette, hogy a szervezet ismét meghirdeti karácsonyi akcióját, és az országban száz helyen - közte Nagykarácsonyban - várják a rászoruló gyerekeknek szánt ajándékokkal megrakott cipősdobozokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!