Érettségi

2012.05.09. 10:29

Történelem érettségi 2012: Rákosi-viccek és trianoni béke

Szeged - Harmadik nap. Az érettségizők vidámak, várják a töri írásbelit. Ma utoljára jelentkezünk a helyszínről, a vizsga után közöljük a megoldásokat is.

Segesvári Csaba

Középszinten először 12 rövid teszt jellegű, majd egy egyetemes és kettő, a magyar történelemre vonatkozó esszé kérdésre kellett válaszolni. Az ókori Rómától a nagy felfedezéseken keresztül az 1929-33-as gazdasági válságig tesztelték a diákok egyetemes tudását. A magyar történelemből a trianoni békével, Rákosi-, Kádár-korszakkal, utóbbiakkal vicceken és korabeli plakátokon keresztül ismerkedtek a végzősök. Az esszé kérdéseknél az ENSZ-ről, Magyarország három részre szakadásáról vagy éppen a hazai kisebbségek rendszerváltozás utáni helyzetéről is írhattak a negyedikesek.


Korábbi cikkek a történelem érettségikről:

    - Első rész könnyű volt, bár a gazdasági világválságról készült Vanity Fair-es karikatúra kifogott rajtunk. Az esszék között megtaláltam a számomra megfelelőt, a Rákosi-, Kádár-korszakot is helyére tudtam rakni, annak ellenére, hogy órán már erre nem jutott idő – magyarázta a negyedikes ságváris Haraszti Krisztián.


    Korábban írtuk: – Biztosan ez a legnehezebb. Ez jött a legnagyobb dobozban – mutatta a többoldalas történelem írásbeli feladatsort [namelink name="Dobi János"], az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója. Háromnegyed nyolckor a diákok már a teremben várták a harmadik írásbeli érettségit: a tesztből és esszéből álló közel 30 oldalas történelem feladatsort.

     

    Történelem érettségi a Ságvári-gimnáziumban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


    – Ma szerda van, miért? – kérdezett vissza az egyik 12/F-es informatika-francia kétnyelvű tagozatos fiú, amikor május 9-ről érdeklődtem. Az általános derültség után azért akadt, aki rávágta: ma ért véget a II. világháború. Mint megtudtuk, a negyedikesek többsége a tankönyvekben a hidegháború kezdetéig jutott csak el, így Kádár János élete és tevékenysége, a szocialista ember és élete állításuk szerint rejtély. – Mi eljutottunk Kádárig! – helyesbített [namelink name="Borossebesi Szimonetta"], majd a padsorok közül egy őszinte „Tényleg?" okozott némi zavart. Elárulták: a történelem atlasz tele van nevekkel és évszámokkal, bár véleményük szerint ez még kevés lehet egy esszé megírásához. Utóbbival az osztály fiú tagjai nem értettek egyet, úgy gondolták tudnak körítést írni az évszámok mellé.


    A középszintű történelem érettségit 11 óráig írhatják a végzősök. A vizsga végeztével itt a delmagyar.hu-n közöljük a feladatlapot és a megoldásokat is.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!