Foci Eb 2008 hírek

2008.06.25. 10:29

Euro 2008: Németország-Törökország 3-2

Nincs tovább török hódoltság: a félholdasok megint nem vették be Bécset, bár ismét visszatértek egyszer a klinikai halál állapotából. Németország azonban a 90. perc után eldugta a defibrillátort, így döntőt játszhat az EB-n. <a href="https://www.delmagyar.hu/foci-eb-2008-hirek/euro_2008_nemetorszag-torokorszag_3-2/2061892/"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓVAL</b></a>

Delmagyar.hu

Elődöntő: Németország-Törökország 3-2 (1-1)
Bázel, St. Jakob-Park, 20.45 óra. Vezeti: Busacca (svájci)

Németország: Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Hitzlsperger, Rolfes - Schweinsteiger, Ballack, Podolski - Klose.

Törökország: Rüstü - Sabri, Mehmet Topal, Gökhan Zan, Hakan Balta -Mehmet Aurelio, Hamit Altintop, Kazim Kazim, Ayhan Akman, Ugür Boral - Semih.

Gól: Schweinsteiger a 26., Klose a 79., Lahm a 90., illetve Ugür Boral a 22., Semih a 86. percben.

Megvágták a török gyerekek a németeket is, ám ezúttal nem ejtettek halálos sebet: a germánok a 90. percben szerzett góllal győztek, s ott vannak a döntőben. Altintopék megint vert helyzetből egyenlítettek, Terim el is sírta magát. Örömében teheti: emelt fővel búcsúznak a tornától, bronzéremmel a nyakukban.

90+4. perc. Még egy német csere a vége előtt: Borowski jön be Klose helyett.

90+4. perc. Az utolsó török lehetőség, a halálból való visszatérésre: Tümer szabadrúgása azonban gyenge.

És nyomnak a törökök! Megint felállnak a padlóról, sokadszor?

90. perc. GÓL! Lahm kap óriási lukpasszt Hitzlspergertől, kilép a védők közül, s 6 méterről a rövidbe tekeri fel a labdát. Ez a harmadik gól, amiben benne van a kis balhátvéd - ám csak az első, amit a németek szereznek. 3-2.

Philipp Lahm: a legboldogabb német

Philipp Lahm: a legboldogabb német
86. perc. GÓL! Semih egyenlít, ismét visszatérnek a törökök! Sabri bőrözi be Lahmot a jobb oldalon, az alapvonalról ad be, Lehmann rosszul jön ki, a török csatár belepöccint a labdába. 2-2.

Semih nem szívbajos, négy perccel a vége előtt egyenlít.


83. perc. Podolski lecselezte magát az alapvonalig, majd középre adott, de Rüstü vetődve megfogta a labdát.

81. perc. Török csere: Ayhan Akman helyett az egyetlen bevethető csatár, Erdinc a pályán.

79. perc. GÓL! Klose fejel Rüstü hálójába, 11 méterről. Egy baloldaról érkező beadásra rosszul mozdult ki a török kapus, így a csatárnak nincs nehéz dolga. 2-1.

Klose góljával fordítottak a törökök

Klose góljával fordítottak a németek
72. perc. Brékó, brékó, újfent jelentkezünk. Ugür Boral ismét befelé cselez, ismét élesen rászúrja, ismét Lehmann véd.

Hiba a közvetítő vonalban: egyelőre fogalmunk sincs, mi történik Bázelben. Ha valaki hall valamit, szóljon.

A szurkoló szava

Kolompár Rómeó: "Bicikliztem hazafele, egy török kajálda előtt nagy üvöltés, ujjongás, 1-0. Pár perc múlva egy németekkel teli kocsma előtt húztam el, ott is üvöltözés, ujjongás. 1-1. Haza akartam érni a meccs vége előtt, mert akárki nyer, szétszednek mindent az utcán."
57. perc. Német szabadrúgás 22 méterről: Ballack ezúttal a sorfalat veszi célba.

55. perc. Podolski gurítja le lövésre Hitzlspergernek, a derék német tüzel is, mint a Wehrmacht: 19-ről jócskán fölé megy.

53. perc. Semih úgy felrúgja Fringset, hogy az alig ér földet. Sárga lap.

51. perc. Lahm lábát húzzák el a török 16-oson belül, Busacca azonban továbbot int - szerintünk tévesen. Bréking: kívül történt az eset, de egyértelmű fault volt.

46. perc. Rolfes helyett Frings a pályán, speciális bordarögzítőben. Pedig amúgy is kemény kötésű.

Nagyon tetszik a meccs, a tempó, rengeteg a futás, láttunk két szép gólt is. Változatlanul a törököknek szurkolok, de szerintem a németek szereznek még gólt. Nincsenek a félholdasoknál nagy nevek, de mint csapat, nagyon szimpatikusak - értékel Vladan Matics.

42. perc. Sabri durrant jobbról, 20-ról, külsővel alig fölé.

Schweinsteiger (jobbról) góljának Podolski is nagyon örült, a félidőben döntetlenre álltak a csapatok

Schweinsteiger (jobbról) góljának Podolski is nagyon örült, a félidőben döntetlenre álltak a csapatok
41. perc. Semih és Hamit Altintop kényszerítőzik a német 16-osnál, ám az utolsó pillanatban Mertesacker tisztáz.

38. perc. Ugür Boral szúr kapura egy szabadrúgást jobbról, közel az alapvonalhoz - Lehmann csak öklözni meri az életerős löketet.

34. perc. Podolski kap remek labdát a leshatáron, 60 méterről roboghat egyetlen védő mellett a török kapu felé - végül balról, 11 méterről alig lő fölé. Klose lehet, hogy jobb választás lett volna belül.

A szurkoló szava

Dr. Szegedi: "Nagyon jó meccs volt, főleg a 2. félidő. A németek megérdemelték a győzelmet!"
33. perc. Ugür Boral húz befelé balról, a 16-os vonaláról elengedett lövése erős, csak rövid - alig megy el a kapuig.

31. perc. Hamit Altintop szabadrúgásánál Lehmann kellemetlen helyzetbe hozza magát: alászalad a messziről érkező labdának, de szögletre ment.

29. perc. Sabri lopakodik fel a jobb oldalon, magasan ível középre, Semih a hosszúra próbálja visszafejelni, de Lehmann könnyen védi az erőtlen próbálkozást.

26. perc. GÓL! Gyorsan egyenlítenek a németek: Podolski balról centerez, Schweinsteiger megelőzi védőjét, s 5 méterről, jobb külsővel perdít a hosszúba. 1-1.

Schweinsteiger az elődöntőben sem maradt gól nélkül.


22. perc. GÓL! Vezetnek a törökök: Ugür Boral kanalaz be közelről egy kapufáról kipattanó labdát. Altintop adta be: Kazim Kazim kapura húzta a labdát, de az kipattant a bal kapufáról, ám pontosan a török balszélső elé, aki Lehmann lábai között ügyetlenkedte be a játékszert, 4 méterről. 0-1.

Ugür Boral góljával a törökök szereztek vezetést

Ugür Boral góljával a törökök szereztek vezetést
17. perc. Lahm beadása alig megy el Ballack feje fölött - nagy kavarodás a török kapu előtt, végül szöglet, de nincs belőle veszély.

Eddig sokkal jobbak a törökök, de félek, nem fogják bírni végig az iramot. A németek egyelőre kivárnak, ám bármikor villanhatnak - jövendöli Matics, hozzátéve: sok török munkavállaló retteghet most Németországban - ha nyernek fiaik, sok munkahely szűnhet meg...

13. perc. Kazim Kazim lő: kapufa kapufa! Egy visszagurított labdát bombáz 10 méterről, középről a felső lécre. A kipattanót Hakan Balta visszateszi balról, a becsúszva érkező Semih azonban nem találja el a kaput.

8. perc. Lahm veszít labdát a saját 16-osán belül, ám Altintop elől Lehmann kifutva tisztáz.

7. perc. Kazim Kazim lő 24-ről, Lehmann Lehmann véd.

6. perc. Ugür Boral beadása furcsán pattan meg a német védőkön, de kifelé pörög a labda.

5. perc. Még Fatih Terim sem izzad: eddig nem sok említésre méltó esemény történt.

Minden idők legvékonyabb kispadja az EB-n: a törökök megfogyva, ám minden bizonnyal nem megtörve. - Szurkolni fogok a törököknek, de várható, hogy a németek nyernek. Nagyon nagy meglepetés, hogy előbbiek egyáltalán eljutottak idáig. A horvátok talán esélyesebbek lennének a germánok ellen - véli Vladan Matics.

Memphis Kávézó és a delmagyar.hu közös EB klubjában (Szeged Plaza) a kontinensbajnokság ideje alatt óriás kivetítőn követhetik nyomon a meccseket. A ma esti mérkőzésen Vladan Matics, a Pick Szeged kézilabdacsapatának trénere lesz a vendégünk.

Amíg Németország együttesének keretében mindössze a bordatörést szenvedett, de a játékot vállaló Frings hiányzik, addig az Európát meghódítani készülő török had lassan-lassan maroknyi sereggé fogyatkozik. Emre Belözoglu vádli-, Nihat ágyék-, Servet térdszalag-, Emre Güngör pedig izomsérülés miatt nem játszhat.

Volkan kétmeccses eltiltását tölti még, Emre Asik, Tuncay és Arda a két begyűjtött sárga lapja miatt hiányzik.

Fatih Terimnek jelenleg az okozza a legnagyobb problémát, hogy lesz-e 11 olyan játékosa, akit nyugodt szívvel pályára küldhet. A 23 tagú keretből eltiltások és sérülések miatt csak 15-en állnak a szakember rendelkezésére.

Vajon ki tud-e főzni valamit Fatih Terim a boszorkányhonyhájában?

Vajon ki tud-e főzni valamit Fatih Terim a boszorkányhonyhájában?
A sors által kapott pofonok talán tovább acélozzák az amúgy is nemes török acélt, ám a félholdasok a masszív németek ellen nem bízhatnak pusztán a legendás küzdőszellemükben. Tény: a németek ellen egy olyan török csapat lép majd pályára, amely ebben a felállásban még sohasem játszott.

A 25 éves Fenerbahce-támadó, a horvátok elleni negyeddöntőt sírból visszahozó Semih Sentürk úgy véli, az, hogy esélytelennek tartják „túlélőművész" csapatát a németek ellen, csak plusz motivációt jelent számukra.

„Mindenki azt mondja, esélytelenek vagyunk. Ez csak feltüzel minket. Kitűnő edzőnk van, Fatih Terim a legjobb szakemberek egyike, akivel valaha dolgoztam. Remekül motivál, és kihozza belőlünk a legjobbat, úgy bánik velünk, mintha az édesapánk lenne. Magabiztosságot ad nekünk és türelmes velünk" – dicsérte edzőjét a török kilences.

„Biztosak vagyunk magunkban és a sikerben. Tudjuk, hogy nagy dolog, amit eddig elértünk, és büszkék is vagyunk rá. Most már féljenek tőlünk a németek! Jól tudják ők is, hogy egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Bármekkora esélyesek is, lehet, hogy ők csomagolnak" – mondta.

Törökország Svájc, Csehország és Horvátország ellen is a végszó pillanatában vezényelt teljes frontális támadást. Ha Terim csapata hasonlót tervez, a lehető legrosszabb partnerre lelt az elődöntőben rájuk váró németekben.

Löwék nyugodtan készülnek a török ostromra

Löwék nyugodtan készülnek a török ostromra
A német válogatott az elődöntők nagymestere: mindössze háromszor, viszont ebből kétszer hazai környezetben - 1988-ban és két éve bukott el - a döntő kapujában (1970-ben az olaszok elleni ki-kimeccsen végül 3-4 lett hosszabbítás után). A törökök számára biztató előjel, hogy húsz éve a németeket búcsúztató hollandok Európa-bajnokok, 2006-ban az olaszok világbajnokok lettek.

A Nationalelf kapitánya, Michael Ballack már visszafelé számolja a perceket a szerda esti, Törökország elleni találkozóig.

„Idestova hat napja vertük meg Portugáliát, ami nagyon hosszú idő egy kontinensviadalon. Természetesen jó hangulatban készülünk a törökök elleni összecsapásra, és ha olyan formában játszunk, mint tettük azt legutóbb, nem lehet gond a döntőbe jutással."

„Szurkolóink azt várják tőlünk, hogy könnyedén intézzük el a sérülések és eltiltások sújtotta Törökországot. Én azonban óva intenék mindenkit: ellenfelünk már háromszor is a sírból hozta vissza a mérkőzést, és egy percig sem lehet leírni az így is kitűnő erőkből álló ’félholdasokat’" – mondta a klasszis a németek edzőtáborában.

A törököknek ismét fel van adva a lecke, s amennyiben újabb akadályon jutnak túl Semihék, szép lassan a görögéhez hasonló „török csoda" lehet az Európa-bajnokság fő jellemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!