Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Bankszövetség azt reméli, hogy 2013-tól megszűnik a bankadó

Várakozásaik szerint az új árfolyamgát nagyon népszerű lesz, a devizahiteleseknek akár 90 százaléka is élhet vele.
A Magyar Bankszövetség reményei szerint 2013-tól teljesen megszűnik a bankadó Magyarországon. Várakozásaik szerint az új árfolyamgát nagyon népszerű lesz, a devizahiteleseknek akár 90 százaléka is élhet vele.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára az Inforádió Aréna című műsorában hétfőn este kifejtette: az utóbbi időben nyitottabbá, konstruktívabbá vált a szektor és a kormányzat közötti együttműködés. A bankok a kormánytól elsősorban kiszámítható környezetet várnak, és azt, hogy a terheket a gazdaság valamennyi szereplője, valamennyi ágazat arányosan viselje. Ha lesz európai banki különadó, a magyar adó is erre a szintre csökken, de a Bankszövetség azt reméli: a várható növekedési áldozat miatt végül nem lesz új típusú európai bankadó jövőre, így Magyarországon is teljesen megszűnik ez a teher.

Az árfolyamgát új rendszeréről azt mondta: ezzel az ügyfelek rosszul nem, csak jól járhatnak, így népszerű termék lesz, számításaik szerint a devizahitelesek legalább 50, de akár 90 százaléka is élhet az új lehetőséggel.

Úgy vélte, hogy a parlament elé terjesztett szöveg nem változik lényegesen, a kormány ragaszkodik majd a Bankszövetséggel közösen elfogadott szakmai programhoz.

Az új árfolyamgát miatti szerződésmódosításokra felkészült a bankszektor, bár óriási terhet jelent, hiszen 10 év alatt felgyűlt devizahitel-állomány átszervezését kell néhány hónap alatt megoldani. Rohanásra nincs ok, az év végéig lehet igényelni az árfolyamrögzítést, de a Bankszövetség főtitkára azt javasolta az ügyfeleknek, hogy előzetesen kérjenek időpontot a bankjuktól, előre tájékozódjanak, és tudjanak jól kérdezni.

Az új lehetőséggel az ügyfél megtakarítása és a banki teher is a forint árfolyamának függvénye, a törlesztőrészletek néhány tízezer forinttal csökkenhetnek, a bankok terhe több tízmilliárd forintra rúghat.

Az önkormányzatok helyzetét firtató kérdésre Kovács Levente elmondta, hogy a több ezer önkormányzatból néhány száznak van devizahitele, amelynek felvételkor az önkormányzatok diktálták a feltételeket, ahogy a kötvénykibocsátásoknál is. A banki szektor egységesen azt a véleményt képviseli, hogy a szerződéskötéskor jogszerűen jártak el, és nincs miről vitázni.

Az EU/IMF-megállapodásra nagy szükség van, olyan stabilitási tényezőt jelent, amely a pénzügyi piacokra nyugalmat hoz - húzta alá a Bankszövetség főtitkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

287 az euró

A svájci frank hétfőn reggel 238,83 forintot, délután fél ötkor 237,89 forintot, 18 órakor 237,97 forintot ért. Tovább olvasom