Hallgassa élőben!

Az elmúlt időszakban 36 százalékkal nőtt tavaly a magyar export Üzbegisztánba

A magyar kivitel Üzbegisztánba tavaly az első tíz hónapban 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és bőven meghaladta a 100 millió dollárt – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Sardor Umurzakov miniszterelnök-helyettessel, az üzbég befektetésért és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterrel.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében azt írta, a magyar export bővülése annak is köszönhető, hogy – korábbi ígéretüknek megfelelően – az üzbég hatóságok egyszerűsítették a magyar gyógyszerek ottani regisztrációját. Hozzátette: intenzív tárgyalások zajlanak a mezőgazdasági, energetikai és pénzügyi területeken a magyar cégek üzbegisztáni befektetéseiről.

A miniszter jelezte, hogy Sardor Umurzakov egy hónap múlva érkezik Budapestre, ugyanis február közepére összehívták a kormányközi gazdasági vegyes bizottság ülését.

„Az elmúlt évek során számos alkalommal találkoztunk, kifejezetten baráti kapcsolatot építettünk fel, amely segít a két ország közti kapcsolat folyamatos fejlesztésében” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint az együttműködésnek jó alapot adnak a fiatalok közötti kapcsolatok, ezért jó hírnek nevezte, hogy csaknem 500 üzbég diák jelezte érdeklődését magyarországi ösztöndíjra szeptembertől.

Hozzászólások

hirdetés
A Dal 2021 – Erős egyéniségek alkotják a zsűrit
Ifjabb Vidnyánszky Kolozsváron rendez Rómeó és Júliát
Már csak a járványügyi korlátozások feloldására vár a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb produkciója, William Shakespeare Rómeó és Júliája.
Ilyen kütyüket kínál 2021-ben az orosz luxusmárka
Annak gyárt a Caviar, akinek a félmilliós prémium okostelefon tömegterméknek számít, s valami olyasmire vágyna, amit más nem tesz ki az asztalra.
Sátánmajom nyitotta az évet a Vadasparkban
Még Bonifácot, a csacsit is megelőzte a Szegedi Vadasparkban a kis fehérarcú sátánmajom születése: január 3-án jött a világra.
Visszatérhet Klopp csapatkapitánya
Henderson és Matip is újra bevethető.
Nagymágocs látványosan fejlődik
Nagymágocson a pandémia ellenére is fejlődött a falu.
Ismered a szegedi napsugaras házak titkait?
Szeged különlegességei a napsugaras oromzatú épületek, ismered a motívum jelentését? Ha igen, akkor ne hagyd ki a kvízünket, ha nem, akkor pedig most megtudhatod miért is olyan érdekesek!