Hagyományok Háza

2022.07.25. 08:28

Pörög a Folkudvar Kapolcson

Idén is a Folkudvar a Hagyományok Háza egyik legnagyobb szabású, az egész Kárpát-medencét megmozgató programja.

A Művészetek Völgye Fesztivál az ország kulturális életének meghatározó eseménysorozata, s immár 31 évre tekint vissza. A Hagyományok Háza idén is széles programválasztékkal gazdagítja a rendezvényt.

„Táncház 50” címmel vesz részt a Hagyományok Háza a Művészetek Völgye idei rendezvénysorozatában. Az elnevezés szimbolikus: 2022-ben 50. évfordulóját ünnepli a táncházmozgalom, 1972. május 6-án rendezték meg a budapesti Liszt Ferenc téren az első táncházat négy budapesti táncegyüttes részvételével. Ma már világszerte tartanak rendszeresen táncházakat, folkkocsmákat, ahol élő zenére néptáncot táncolva szórakozik sok száz, vagy akár ezer ember.

A táncház messze nemcsak egy szórakozási forma, 

hanem mostanra a harmadik, lassan a negyedik generációt megmozgató létforma, a mindennapokat strukturáló gondolkodás, sokaknak megélhetés és sok százezer ember számára egy életre szóló hobbi és elköteleződés. A táncházmozgalom nemcsak zene és tánc, magába foglalja a népi kézművességet és a belőle ihletet kapó iparművészetet, az élőszavas mesemondást, a népi gasztronómiát, a népi gyógyászatot, mindazt a tudást, amit az önellátó gazdálkodó falusi emberek bírtak és adtak tovább apáról fiúra, anyáról lányára.

Hogyan tudott sikeres lenni a falusi közegéből kiemelt hagyományelem ennyi időn keresztül? Mi a vonzó elődeink táncában és zenéjében, ami újabb és újabb generációkat ejt rabul? Milyen egy jó táncház és hogyan lehet akár több száz évvel ezelőtt született zenére és tánclépésekkel ma mulatni? Hogyan formálta a táncházmozgalom az értelmiség érdeklődését, fordította saját kultúrája felé a figyelmet, milyen hatásai voltak ennek? A táncházból kiinduló néphagyomány felé fordulás miként hatott a társművészetekre? Hogyan tud mintául szolgálni hagyományaink ilyen formájú éltetése más népek számára is? 

Mind megannyi kérdés, amelyek jó részére választ kaphatunk a Hagyományok Háza Folkudvarában Kapolcson.

A már sok éve megszokott módon idén is van kézművesfoglalkozás, tánc- és énektanítás, szabadegyetem-beszélgetések, mese, folkkvíz, és persze táncház hajnalig. A tavalyihoz hasonló módon, külön helyszínen működik a Hagyományok Háza népi játéktere, a Fűz Népi Játéktér, amelynek fából és fűzfavesszőből készült ügyességi játékai biztos, hogy garantált szórakozást nyújtanak az egész családnak. A kosaras népi körhinta elröpíti a gyerekeket a régi világ megidézett vásári hangulatába, az udvarba belépve a Hangszer Barkácsda kézműves asztalánál szárdudát készíthet magának a betérő.

A Művészetk Völgye nagyszínpadán 26-án fellép a 30 éve autentikus cigány zenét játszó Parno Graszt és vendégei, többek közt Pál István Szalonna. Minden valószínűség szerint táncra perdítik a közönséget, amelyet az őket követő Aurevoir zenekar csak tetézni fog, ahol a Fonó zenekar közreműködésével megszólal az eredeti népzene és annak korszerű újragondolása is többezer ember előtt.

A napi esti koncertek fellépői között az elmúlt 50 év kimagasló zenekarai, zenészei fordulnak meg.

Részletes program ITT található.

Borítókép: Illusztrációfotó / Hagyományok Háza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában