Kedden és pénteken nem lehetett sütni

2019.10.26. 06:00

A kenyér a tudás jelképe

Az emberek azóta sütnek kenyeret – a 20. század közepéig otthon -, amióta felismerték, hogy a búzát kézimalommal meg lehet őrölni. Változó, hogy lepénykenyeret vagy a ma is ismert kenyeret készítették. Az 1950-es évektől egyre több a pék, majd sütőüzemek nyitottak, emiatt az asszonyok már nem foglalatoskodtak ezzel a háznál.

Kancsár Tímea

- A kenyér mindig is a legalapvetőbb élelmiszerünk volt. A népmesékben a tudás jelképe. Régen az asszonyok egyszerre tíz kilót is megsütöttek, mert a több generáció élt együtt, és egy család 15-20 főből is állt. Illetve a kenyérsütés nagy munkának számított, így csak 2-3 hetente sütöttek kenyeret. Hiszen a művelet 18-20 órába tellett. Nekünk ma már nem tart ennyi ideig, viszont azért kell hozzá némi előkészület – tudjuk meg Kulik Melindától.

A néprajzkutató azt is elmeséltek, mi köze van a kenyérnek a rontásokhoz, és mióta nem csak búzából készül a kenyér.

Cikkünket keresse a szombati Délmagyarországban!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában