#ópusztaszer

2020.09.26. 15:40

Szőlőpréseléssel és mustkóstolással ünnepelték a Mihály-napot

Mesterségek bemutatói, bábelőadások, Honfoglalás-kori lovasbemutató, lovaskocsizás, valamint interaktív játszóház és néptáncbemutató várta a családok apraja nagyját Borszűrő Szent Mihály ünnepén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton.

Koós Kata

Ópusztaszer Emlékpark 2020.09.26. Képen: Borszűrő Szent Mihály ünnepe: szüret és iparosok napja Fotó: Török János DM Délmagyarország

Fotó: Török János

A látogatók megismerkedhettek többek között a csipkeverés, a paprikafűzés és külüzés, a hordókészítés és a bőrmegmunkálás fortélyaival. Megtekinthették, hogyan dolgozik a patkolókovács és a szűrhímző.

A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait bemutató Szeri Gyógynövényházban helyben készült teákat kóstolhattak, a Nomád Parkban pedig olyan 10. századi tevékenységekkel ismerkedhettek, mint a kézi orsózás és a szalagszövés.
Fotó: Török János

A nap folyamán mindemellett természetesen bekapcsolódhattak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthattak friss mustot is. Hiszen a hagyomány szerint Szent Mihály napjára érett be kedvező időjárás esetén a szőlő a Dél-Alföldön, ekkor láthattak neki a gazdák a must szűrésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában