modern kincsvadászok

2021.01.25. 20:40

Geoládák nyomában járnak

Meredek sziklafalak, bujkálás villanypásztorok alatt, menekülés kutyák elől, vagy épp egy legrosszabbkor lemerülő mobiltelefon – ez néhány azon kihívások közül, amelyek korunk kincskeresőire, a geocatchinget játszókra várhatnak egy-egy kalandjuk során. Cserébe a felfedezés izgalma mellé olyan tájakra is eljuthatnak, amelyek a turistakönyvekből kimaradtak.

Majzik Attila

Gulyás István geocatching közben. A felnőtteknek az oda vezető út jelenti az élményt. Fotó: Gulyás István

Vajon milyen érzés lehet egy kis műanyag dobozka után kutatni mondjuk a Bakonyban az Öreg-köves-víznyelőbarlangban vagy Dunakeszin a mézeskalács házak mellett a sínek mentén? Ha erre az a válasza, hogy bizonyára fantasztikus, akkor a geocatchinget önnek találták ki.

A geocaching lényege, hogy a résztvevőknek egy felfedezésre, megismerésre érdemesnek tartott helyen elrejtett lá­­dikát kell GPS-koordináták alapján megtalálniuk.

A geoláda egy látogatói napló és egy rövid játékleírás mellett általában néhány apró ajándékot is rejt, így ebben a kikapcsolódási formában ötvöződik a természetjárás és gyerekkorunk kincskereséseinek minden iz­­galma is.

Gulyás István geocatching közben. A felnőtteknek az oda vezető út jelenti az élményt.
Fotó: Gulyás István

Térkép helyett GPS

– Tíz éve egy autós GPS-szel a kézben kezdtük, ma már elég a mobiltelefon is – mesélte Gu­lyás István és felesége, Niki.

A házaspár néhány évre ugyan „szüneteltette” a ládák felfedezését, míg a gyerekeik túl kicsik voltak, de pár éve újra belevetették magukat a kincskeresésbe.

– Régebben az őszi, tavaszi hosszú hétvégéinket mindig eköré szerveztük, ma­napság már nem, de minden kirándulásunkon része a programnak.

A gyerekek is egyre jobban élvezik, hogy közös kalandjaink vannak.

Réka hét-, Hédi hároméves, nekik még a láda megtalálása jelenti az izgalmat, nekünk pedig inkább a túra, az oda vezető út, hogy közös élményeket gyűjtünk. Akik elrejtik ezeket a geoládá­kat, azok helybeliek, olyan he­­lyekre vezetnek el és olyan érdekességeket mutatnak meg, amelyek nincsenek benne a tu­­ristakönyvekben – mondta el a házaspár.

Fotó: Gulyás István

Csongrádi láda geocaching

Az országban közel 4300 geoláda van, ezek egyik kimondott célja a környék megismertetése. Korábban már írtunk az Ásotthalmiról.

Az egyik csongrádi láda például „multi”, azaz több állomást is érinteni kell a Körös-toroktól kezdve az Ellés-monos­torig a városon át, mire a játékosok megfejtik a hozzá tartozó jelszót. Más vidékeken múzeumokba, kiállítóhelyekre visznek el a ládikák, de olyan is van, ami például egy kecskesajtkészítő farmjára vezet el.

Kutyák, sziklafal

A kincskereső család jó párszor keveredett kalandokba a ládák keresése során:

tévedtek már be magánterületre, ahol kutyák elől kellett menekülniük, néha villanypásztorok alatt kellett bujkálniuk, vagy épp a sziklás terep jelentett kihívást, de olyan is volt, hogy lemerült a GPS, és azt sem tudták, hogyan találjanak vissza a kocsihoz.

– Volt pár kalandos történetünk, de alapvetően mindig utánanézünk a részletes leírások alapján, hogy milyen helyen van a láda, mennyit kell túrázni, milyen a terep, gyerekkel ajánlatos-e nekivágni – magyaráz­­ta Gulyás István.

– Könnyű be­­leszeretni a geocatchingbe: aki ebbe belekezd, és kedveli a túrázást, szereti a természetet, az hamar rá fog kapni az ízére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában