Sokadmagával adja le a kilókat

2021.02.14. 17:55

A második nagy fogyásra készül Király Róbert, a szegedi edző

Az nem szokatlan, hogy januárban többen kezdenek fogyókúrázni, mint bármikor máskor az évben. Az viszont már nem átlagos, hogy a fogyókúrázók mellé beáll a személyi edző is. Király Róbert 2004-ben már leadott egyszer 62 kilót, megírtuk, húskereskedőből lett edző. Most megismételné a nagy fogyást, több mint háromszázan csatlakoztak hozzá.

Farkas Judit

Király Róbert és a kövér, koronás madár a bezárt edzőterem előtt. Mintegy 300 fő jelentkezett a közös fogyókúrás csoportba, amelyben ő is beszámol a saját eredményeiről, tapasztalatairól. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

„Időpont: 2020.12.31. 15.07. Helyszín: az országosan bezárt sok fitneszterem egyike. Mérlegen a valóság: 137,7 kg vagyok! Életemben sohasem voltam ennyi. Fitneszedző vagyok, fo­­gyiterem-tulajdonos egyszáz­harminchét kilósan…. Ez pont a tökéletes jojóeffektus.” Ezzel a személyes vallomással indította el Király Róbert szegedi személyi edző a Fogyás coming out nevű csoportot. Januárban online bárki csatlakozhatott díj­­mentesen.

62 kiló mínusz

Róbertről sokszor írtunk már a Délmagyarországban, először 2004-ben. Akkor 62 kilót adott le. 2008-ban arról jelent meg cikkünk, hogy elvégzett egy edzői képzést, és saját fo­gyókúrás klubot alakított. Két segédedzője szintén túlsúlyosként indult.

– Én tudom, mit bír egy kövér ember, és mit nem. Emellett a súlyfelesleggel küzdők jobban elfogadják a tanácsot attól, aki átélte már az ő helyzetüket

– mesélte akkor lapunknak. Lett saját edzőterem is, most a Petőfi Sándor sugárúton tornáznának, ha nem kellene zárva tartani a pandémia miatt. Robi éveken keresztül egyik vezetője volt a szegedi városi fogyókúraversenynek is. Most maga a személyi edző is beállt a fogyni vágyók közé – ez azért nem mindennapi helyzet. Az első fogyás előtt 132 kiló volt, és húskereskedőként dolgozott.

Saját testén érzi

– Amerikában volt egy edző, aki azért hízott fel a páciensei extrém súlyára, hogy megmu­tassa nekik, igenis le lehet fogy­­ni. Nagyképűen mondhatnám, hogy én is direkt rendeztem így, de azért volt néhány hátráltató tényező – mesélte a szegedi személyi edző: többek között egy autóbaleset és az azt követő mű­­hibák, orvosi gondatlanság hat éve. – Azóta is a földről tartom az óráimat, úgymond csak dirigálok. Viszont azt is észrevettem, hogy éppen azáltal lettem hiteles, hogy a saját testemen és lelkemen érzem a kövérség minden gondját. 17 éve volt már az én 62 kilós fogyásom, és a Nagy alakítás című TV2-s plasztikai reality. Ez szinte mar urbánus legenda, és itt az ideje újra megcsinálni – beszélt Róbert a mostani ötlet alapjáról.

Király Róbert és a kövér, koronás madár a bezárt edzőterem előtt. Mintegy 300 fő jelentkezett a közös fogyókúrás csoportba, amelyben ő is beszámol a saját eredményeiről, tapasztalatairól.
Fotó: Karnok Csaba

Ebben az időszakban szokták megrendezni a szegedi fo­­gyókúraversenyt, az idei lett volna a jubileumi huszadik, de a vírushelyzet közbeszólt. – A bezáratás alatt éltem meg a két végletet. A legszebb idő volt, mert apaként a lányommal lehettem három hónapot, és ilyen ritkán adatik. Ellenben senkinek sem kívánom azt a gyomorideget, ami azzal jár, hogy nem bevételtől esik el a család, hanem milliókba kerül az, hogy egyszer majd kinyithatunk. Hiszen a költségek ma­­radtak. Így az ünnepek alatt én is elértem régi „versenysúlyomat” és plusz 5 százalékot.

Építő közösség indult

Róbert egy kövér, koronás ma­­darat mutatott nekünk. Az ezüstszínűre fújt jószág testalkatra Gombóc Artúr, az egyik vendégtől került az edzőterembe. Ez a madár lesz az internetes fogyókúraverseny vándordíja

– mert fogyókúraverseny is indult nevezési díjjal, online, otthoni mérlegeléssel. A közös fogyókúrát viszont ingyen hirdette meg, mert, ahogy fogalmazott, „én is sok szeretetet kapok a vendégektől”. Pár nap alatt összejött 300 ember, mindenki hozta a maga őszinte történetét. Elindult egy építő közösség, összesen már több száz kilót adtak le a tagok – Robi is mínusz tíznél tart, célul a 75-80 kiló közti súlyt tűzte ki. Lelkesítik egymást, beszámolnak az eredményeikről. Az edző is rendszeresen posztolja, hol tart, mit eszik, mozog. Fogyni egyébként, mint megtudtuk, nem érdemes csodagyógyszerekkel, villámdié­tákkal. Orvosi szempontból heti fél kiló súlyvesztés javasolt.

Az első nagy fogyásnál Ró­bert még nem volt apa, most már van egy három és fél éves kislánya. Ad pluszmotivációt, hogy a gyerekünknek is példát mutatunk? – kérdeztük.

Rögzül a rossz példa

– Egy középkorú hölgy vendégem mesélte, hogy gyerekként az édesanyja mindig csokival jutalmazta, ha megette a fő­­zeléket. Ma is ezt teszi saját magával.

A bevásárlóközpontok gyorséttermeiben is meg lehet figyelni, hogy a gyerek a szülő mini mása a mozgás mellett az étkezésben is. Az is rögzül benne, ha a család későn és so­­kat va­csorázik. Anna Napsi magában eszi az uborkát, paradicsomot, paprikát, úgy tűnik, ilyen gondunk nem lesz. Viszont a súlyfelesleg leadása fontos. Egyrészt azért, hogy tovább lehessünk itt, hiszen lassú gyilkos. Másrészt olyan apró dolgokért, mint amiket egy fogyis apuka vendégem fogalmazott meg célként: „Én csak annyira szeretnék lefogyni, hogy a gyerekemhez le tudjak hajolni és tudjak vele fogócskázni, szaladni utána.” Apró lépés a gyereknek, nagy tett az apának. Nekem is van apaként egy fogadalmam: szeretnék Anna Napsugárral a füredi Anna-bálon egy táncot lejteni. Az első fogyásomnál a legjobb barátomnak tettem ígéretet.

Ducitréningeket tervez

A koronavírus okozta bezárás azonban gondolkodási lehetőséget is adott. – Rá kellett jönnöm, annak ellenére, hogy Fogyi központ a nevünk, nagyon erősek mind a spinning-, mind a fitneszóráink. Ezért ha egyszer újra együtt lehetünk, szeretnék teret adni az igazi duciknak, kövéreknek. Úgy, hogy a saját épülésemet is bele tu­­dom vinni. Együtt tornázunk ducitréningen, hiszen jelenleg én is még a sétánál és az értornánál, a periférikus keringés javításánál tartok. Mint ahogy egy 305 kilós személyi edzés vendégem mondta, szeretne segíteni megtanítani az extrém kövéreket simán csak arra, hogyan álljanak fel talajon fekvő helyzetből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában