Vidámság, hála és szeretet a jó házasság alappillérei

2021.02.07. 19:05

Házaspárok kalandoztak Szeged belvárosában – Fotók

Szentmisével, majd belvárosi, szerelmes kalandtúrával nyitotta meg kapuit vasárnap a Házasság Hete programsorozat Szegeden. A nyitómisét celebráló Kondé Lajos, a Fogadalmi templom plébánosa, pasztorális helynök, prédikációjában hangsúlyozta, egy házasságban nem elég csupán egyszer kimondani az igent. A házasság életre szóló szövetség, igenek sorozata.

Koós Kata

Szentmisével, majd belvárosi, szerelmes kalandtúrával nyitotta meg kapuit vasárnap a Házasság Hete programsorozat Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Fotó: Frank Yvette

Ünnepi szentmisével kezdődött február 7-én délelőtt a Házasság Hete rendezvénysorozat a Fogadalmi templomban. Szegeden immár 13. alkalommal hirdette meg a házasság szentségének értékeit fókuszba helyező programsorozatot a Szeged–Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja.

A házasság egy életre szól, igenek sorozata – hangsúlyozta Kondé Lajos, pasztorális helynök prédikációjában. Fotó: Frank Yvette

Feltétel nélkül

A nyitómisét Kondé Lajos, a dóm plébánosa, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke celebrálta. Prédikációjában a Házasság Hete idei mottóját hangsúlyozta: „ezerszer is igen!”.

– A házassági igen egy teljes és visszavonhatatlan szövetség kezdete, mely szilárd biztonságot ad. Ország és világ előtt kinyilvánítja a házasulandó pár, hogy minden körülmények között számítanak egymásra. Feltétel nélkül.

Mikor kimondják az igent, Krisztusra is igent mondanak, és sokan nem gondolnak bele, de abban a pillanatban Krisztus is igent mond rájuk, a szövetségükre. Ekkor jön létre a természetfeletti szeretetkapcsolat a házasság szentségében.

E vállalkozás egész életre szól, igenek sorozata. Nem elég ugyanis egyszer kimondani. A vidámság, a hálaadás és a szeretet segít, hogy újból és újból igent tudjunk mondani – fogalmazott a plébános.

Belvárosi kaland

A délután folyamán andalgó párok tucatjaival telt meg Szeged belvárosa, akik borítékkal a kezükben fejtegették a CsaládKözPont által meghirdetett, szerelmes kalandtúra rejtvényeit. A séta útvonala ugyanis játékos fejtörők megoldásán keresztül tárult fel számukra. Az út során azonban nemcsak egy kellemes séta, hanem saját kapcsolatukban történő elmélyülés is várt rájuk.

A programot óriási érdeklődés övezte, mintegy száz pár nevezett a kihívásra.

Akadt közülük, aki első alkalommal csatlakozott a Házasság Hetéhez, mások már rutinos résztvevőként vágtak bele az idei kalandba.

Sallai Gábor és felesége, Anikó első alkalommal vágott bele a Szerelmes kalandtúra kihívásba. Fotó: Koós Kata

Sallai Gábor és felesége, Sallai-Horváth Anikó négy évvel ezelőtt mondták ki a boldogító igent, és bár korábban nem vettek részt a rendezvénysorozatban, idén kapva kaptak az alkalmon.

– Nagyon be voltunk már zárva a négy fal közé, szerettünk volna kicsit kimozdulni – mondta a férj.

Szalkai Attila és felesége, Erika évek óta visszatérő résztvevői a Házasság Hete programjainak. Fotó: Koós Kata

Szalkai Attila és felesége, Erika már évek óta visszatérő résztvevői a Házasság Hete programjainak.

– 19 éve vagyunk házasok, és minden évben részt veszünk a programokon, nagyon várjuk. Három gyermekünk van, ilyenkor ők otthon maradnak, mi pedig kicsit kettesben lehetünk. Szeretjük, mert ez a rendezvény mindig kiszakít a hétköznapok mókuskerekéből – fejtette ki a feleség.

A hétvégén a Szerelmes kalandtúra kihívással Makón és Gyulán várják majd a vállalkozó kedvű párokat.

Online programok

A járványhelyzet miatt a programsorozat a héten zömmel az online térben folytatódik.

Kedden este családterapeuták készülnek párgyakorlatokkal az érdeklődők számára, csütörtökön délelőtt online beszélgetőkörbe várják a kismamákat.

Pénteken délelőtt az SZTE Szabadegyetem Közös értékrendszer című online előadását tekinthetik meg a párok, este pedig egy mozaikcsalád mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. A programsorozat vasárnap online ökumenikus istentisztelettel zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában