Férfiak fókuszban

2021.04.06. 08:00

Otthon érzi magát Szegeden – A locsolkodás hagyományát is ápolja az iráni orvos

Bár iráni származású, magyarnak érzi magát Dr. Madani Shahram. A fül-orr-gégész és audiológus szakorvos 1987 óta él Szegeden, és állítja, hogy nem találkozott a világon hazánknál kényelmesebb, élhetőbb országgal. (x)

delmagyar.hu

Szeged – 2020.03.06. MEGA Kft. fül-orr-gégészet és audiológiai szakrendelés hallókészülékek forgalmazása javítása az Oskola utcai rendelőben. Képen: Kotogán Zsuzsika. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

 

Törökországban fizikából diplomázott, aztán pályát módosított. Miért?

A családban többen orvosként dolgoztak, például a világhírű ortopéd sebész nagybátyám, Ganjavian Mohammad Saleh. Én is csak az egészségügyben tudtam elképzelni magam. Olyan egyetemet kerestem, ahol angol nyelvű oktatás is zajlik. Magyarországot ajánlották, így a szegedi egyetemet választottam.

Jelenleg a szentesi kórház főorvosa. Megtalálta ott a számítását?

Számomra a sikerélményt a gyógyítás adja. Mivel mindennap ezzel foglalkozom, sikeresnek érzem magam. 1993-ban a szegedi gyermekkórházban kezdtem a pályámat, majd a Fül-orr-gégészeti Klinikán folytattam. Sokat köszönhetek első főnökömnek, ma már barátomnak, Berényi Imre főorvosnak, akitől elsajátíthattam a szakma csínját-bínját. Amikor 2018-ban jött a felkérés, hogy vállaljam el a szentesi fül-orr-gégészeti osztályt, nem haboztam. Az SZTE Fül-orr-gégészeti Klinikával szakmailag kölcsönösen támogatjuk egymást. Némi fejlesztésben, illetve az ügyeletek megszervezésében is segített a klinika. Az általános fül-orr-gégészeti műtétek – mint például a mandula-, orrmandula-, valamint orrműtét – mellett sürgősségi és bőrrák-helyreállító operációk is vannak. Egyre több a hallássérült ember, főleg a fiatal korosztályban. A hangos zene, a fülhallgató, illetve a túlzott magas és mély hangok okolhatók ezért. A dübörgő hang olyan nyomást gyakorol a fülre, ami idővel károsítóan hat. Ne csodálkozzunk, ha 3–5 év múlva ezek a fiatalok beszédértési problémákkal szembesülnek. Persze speciális hallókészülékkel javítható az életminőség. Gyerekeknél a krónikus középfülgyulladás okozhat halláskárosodást, de bizonyos esetekben a hallás visszaállítható.

Magánrendelései miatt sem unatkozhat, több városban fogadja a pácienseket.

Évek óta a Mega Kft. hallásszaküzlettel működöm együtt. Audiológiai, illetve fül-orr-gégészeti panasszal fordulhatnak hozzám a betegek. Valamennyi szaküzletben rendelkezésre áll a megfelelő eszközpark is, így kisebb, helyi érzéstelenítéssel megoldható beavatkozásokat helyben is el tudok végezni.

Mit csinál, ha éppen nem dolgozik?

Ügyelek (nevet). Főleg hétvégente. De a szakmai lapok olvasására is fordítok időt. Amikor lehetséges, szívesen utazok.

Jó döntés volt Magyarország?

Igen. Amikor először végigsétáltam a szegedi Kárász utcán, úgy éreztem, ez maga a Paradicsom. Külföldi munkatapasztalat céljából több országban is éltem. Magyarország messze a legkényelmesebb, legélhetőbb ország mind közül. Skóciával, Angliával, az ázsiai országokkal összehasonlítva itt hírül sincs akkora hajtás. Másutt a hétből hét nap munka, napi 12–13 órával. Az elvégzett feladat számít, és ebből nem engednek. Itt nem így élnek az emberek. Nagy a közbiztonság, és az utóbbi 5–6 évben óriási fejlődés történt Magyarországon. Szegeden van a családom, a baráti köröm. Maga a város is élhető, szép.

Nincs is honvágya?

Nincs. 2012 óta nem voltam Iránban. Sokkal inkább érzem magam magyarnak, mint iráninak. A családcentrikus magyaroké kényelmes, emberléptékű kultúra. Hagyományaiban hasonlít a perzsához. A locsolkodással itt találkoztam először, és soha nem hagyom ki. A gyerekeimnek sem engedem. Míg itt március 21. a tavasz érkezését jelenti, Iránban az új év kezdetét: végigjárjuk a barátokat, a családot, és ez akár 12–13 napig is eltart.

A gyermekei is orvosok?

Szegedi feleségemmel három gyermeket neveltünk fel. Kristóf közgazdász, a London School of Economics (LSE) angliai egyetemen szerzett diplomát: külföldön, majd Pesten dolgozott, de hazahúzta a szíve Szegedre. Olivér fogorvos, szintén itt él. A lányom, Eszter másodéves orvostanhallgató az SZTE-n.

A Madani család a világban

Dr. Madani Shahram három lánytestvér mellett nőtt fel. Egyikük Amerikában orvos, a második sikeres festőművész. Ő Shirin, aki hol Teheránban, hol Szegeden él. A harmadik Iránban maradt. Szüleik Kaliforniában élnek, de Magyarországra is szívesen jönnek.

Névjegy: Dr. Madani Shahram Teheránban született 1966-ban. 1987 óta él Magyarországon. A Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karán diplomázott, PhD fokozatát 2016-ban szerezte meg. Fül-orr-gégész és audiológus szakorvos, osztályvezető főorvos a szentesi Bugyi István Kórház fül-orr-gégészetén. A Mega Kft. szegedi, szentesi, csongrádi és kiskunmajsai hallásszaküzleteiben magánrendelésén fogadja pácienseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában