a fiatalok lássák meg az idősekben rejlő kincseket

2021.07.27. 12:52

Az időseket és a nagyszülőket ünnepelték Felsővároson – Fotók

Szentmisével, komolyzenei koncerttel, előadással és közös ebéddel ünnepelték meg az időseket és a nagyszülőket Felsővároson kedden. A Szent Miklós plébánia lelki napot tartott ugyanis Gruber László szentesi plébános vezetésével, aki szerint fontos, hogy a fiatalok meglássák az idősekben rejlő kincseket.

Kiss Anna

Fotó: Frank Yvette

Ferenc pápa Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszüleinek ünnepét – július 26. – a nagyszülők és az idősek világnapjává nyilvánította. Éppen ezért lelki napot szerveztek Felsővároson a Szent Miklós templomban és plébánián, ahol az időseket és a nagyszülőket köszöntötték.

A napot Gruber László szentesi plébános vezette, aki ünnepi szentmisét mutatott be, és prédikációjában azt kérte a jelenlévőktől, hogy adjanak hálát az életükért, a mögöttük lévő évtizedekért, és imáikban kérjék a Jóistentől azt, amit Ferenc pápa is kért, hogy a mai fiatal és idős generáció újra találjon egymásra.

– Fontos, hogy a fiatalok meglássák azt a sok-sok kincset, ami az idősek szívében és lelkében lakozik, és ne letudandó feladat legyen nekik nagyszüleik meglátogatása. Épp a napokban olvastam azt a mondatot, hogy a nagymamák sosem fogynak ki az édességből és az ölelésből, a nagypapák haja pedig ezüst és a szívük arany. Egyből anyai nagyszüleimre gondoltam, akiktől minden szépet és jót megkaptam. Apai nagyszüleimet is igyekeztek pótolni, őket ugyanis nem ismertem, mert odavesztek a háborúban – részletezte.

Hálát kell adni a szép korért

A lelkipásztor kiemelte, hálát kell adni a Jóistennek azért, hogy megszülethettünk, hiszen így juthatunk el az örök élethez, de azért is hálát kell adnia az időseknek, hogy megérték a szép kort, hiszen ez nem mindenkinek adatik meg.

– Hálásnak kell lenni azért, hogy most a templomban ülhetünk és nem egy otthonban vagy kórházban fekszünk magatehetetlenül. De nagyszülőként az unokákért is hálát kell adni. Nem az a fontos, hogy hány unoka születik, hanem hogy mivé válnak felnőttként. Szent Annának és Joachimnak csak egy gyermeke és egy unokája volt, Szűz Mária és Jézus, de a legcsodálatosabb emberek voltak a Földön – mutatott rá.

80 év felett is szolgálnak

A lelkipásztor beszélt arról is, hogy nincs ma egyetlen olyan vállalat sem, amely akkora szeretettel törődne az idősekkel, mint az egyház, hiszen itt 80 év felett is dolgozhatnak a plébánosok.

– A pápa lassan 85 éves. Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök pedig már a 90. életévét is betöltötte, mégis fiatalos lendülettel teszi a dolgát, illetve Domaszék plébánosa is 80 évesen szolgál. Az egyház nem kéri az időseket, hogy adják át a helyet a fiataloknak, hanem megbecsüli őket, nyugdíjas korban is hagyja dolgozni őket – magyarázta.

Lelki töltekezés zenével

A szentmise után komolyzenei koncertet tartottak a templomban, amelyen Koncz Regina énekművész és Dóbisz Áron orgonaművész előadását hallgatták meg az érdeklődők. Az énekművész Salzburgból utazott el azért Szegedre, hogy az időseket köszöntse.

A nap folytatásában ismét Gruber László lelkipásztoré volt a szó, aki a rendházban két felvonásban a hitéleti látogatásairól adott számot. Az Európai Unió és magyar kormány támogatásával megtartott lelki nap végül közös ebéddel zárult, amelyhez a nótát a Rúzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában