Helyi életstílus

2022.01.26. 15:30

Felmérik a telelő baglyokat

F.J.

Telente csapatostul pihennek belterületi fákon. Fotó: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Török János

 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét meghirdette az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos felmérését január 28. és 31. között. Az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számítanak. Részletes információt és letölthető jelentőlapot találnak az érdeklődők az MME honlapján. Tavaly megyénkben 940 fülesbaglyot jelentettek 23 településről.

 Hódmezővásárhelyen 200, Szegeden 100 fölötti létszámban teleltek.

 Az erdei fülesbaglyok a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrár­területek falvainak és városainak belterületeit. Az érintett települések környékén gazdag a kínálat zsákmányállatokból: egér- és pocokfajokból. A rágcsálókból egy bagoly naponta 2-3, kemény fagyok idején 5-6 példányt is elfogyaszt. 

A telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat. Azt hinnénk, a belterületi fákat a zavartság miatt kerülik, mégis, a baglyok valószínűleg azért választják ezeket nappali pihenőhelyül, mert a településeken általában több fa van, mint a szántókon, gyepeken. Másrészt a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak is, amelyek veszélyt jelentenének a baglyokra. Jelenlétük egyébként nem veszélyes az emberekre, a társ- és háziállatokra.

 Az ürülék és köpet – felöklendezett, emészthetetlen szőr- és csontgombóc – az általános higiénés szabályok betartása mellett (magyarul ha nem fogdossuk kézzel) nem hordoz fertőzéskockázatot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában