Hódmezővásárhely

2022.01.08. 19:41

Naprendszeren belül és kívül

Képzeletben visz közelebb a világűrhöz a vásárhelyi könyvtár február 1-jén induló ismeretterjesztő sorozata. Mindjárt az első előadásban Barna Barnabás összegzi a szerinte legjobb tavalyi csillagászati és űrkutatási sztorikat.

T.Sz.

– Valóban felpörgött a csillagászati ismeretterjesztés, de száraz adatokkal dobálózva gyorsan földbe állnának terveink – mondta lapunknak stílusos hasonlattal Barna Barnabás csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa, a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának vezetője, illetve az ismeretterjesztő Androméda pod- és webcast elindítója. A szegedi oktató előadása nyitja hamarosan a vásárhelyi Németh László Könyvtár csillagászati sorozatát. Barna Barnabás szerint a távolságok, az energiák, a világegyetem működése sokakat érdekel, látványos képekkel illusztrálhatók a tudományos eredmények, így a csillagászat helyzeti előnyből indult. De ez mit sem érne a közeg fogékonysága nélkül. Számos szakértő felismerte a kutatómunka melletti ismeretterjesztés fontosságát. Azt, hogy igenis le kell jönni a képzeletbeli elefántcsonttoronyból. 

– Az ismeretlen feltérképezése, az elsőre hihetetlennek, meseszerű fantáziának tűnő, mégis valóságos jelenségek vonzók a közönségnek. Az például, hogy van a világűrben egy városméretű égitest, amely egykoron csillag volt – mondta a szegedi oktató arra a kérdésre, vajon minek köszönhető a csillagászat körüli felfokozott érdeklődés. Barna Barnabás a Top 10 csillagászati és űrkutatási sztori 2021-ben című szubjektív válogatásával érkezik a vásárhelyi könyvtárba. – A tudományos eredmények összehasonlíthatatlanok, mint az alma és a körte – mondta előadásáról, amelyben szót ejt a lencsevégre kapott fekete lyukak körüli újdonságokról, az érkezésről a Marsra, a gravitációs hullámokról, továbbá egy rekordméretű üstökösről. 

Később soros előadók és témáik: Czavalinga Donát: Csillagok különleges világa. Nagy Andrea: A csillagászat mérföldkövei, avagy Stonehenge-től az űr meghódításáig. Ordasi András: Space 4.0 – Az űr meghódítása napjainkban. 

 

Egy országos adatbázis szerint itt található az ország legméretesebb fája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában