Szegedi hírek

2022.08.24. 16:00

Állami kitüntetést kapott a szegedi néptáncoktató pár

Szeged és a tánc hozta össze a Bács-kiskun megyei Soltszentimréről érkezett Nagy Zitát és a Békés megyei mezőberényi Számfira Mátét. A fiatalok – a Hatetudnád Tánctanoda vezetői – kiemelkedő népművészeti tevékenységünk elismeréseként Népművészet Ifjú Mestere Díjat vehettek át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban.

Arany T. János

Augusztus 20-a alkalmából a Kulturális és Innovációs Minisztérium kiemelkedő népművészeti tevékenysége elismeréseként Népművészet Ifjú Mestere Díjat adományozott Számfira-Nagy Zita néptáncoktató, néptáncos, a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium igazgatóhelyettese, a Hatetudnád Tánctanoda vezetője, valamint Számfira Máté néptáncoktató, néptáncos, a Hatetudnád Tánctanoda vezetője részére, melyet ünnepélyes keretek között vettek át a Pesti Vigadóban.

Számfira Máté és felesége, Számfira-Nagy Zita hat évvel ezelőtt kezdte el tanítani a Hatetudnád Tánccsoportot. Két éve már hat csoporttá kibővülve oktatják a gyerekeket és felnőtteket az általuk alapított szegedi Hatetudnád Tánctanodában. Ásotthalmon, Szőregen, Üllésen és Ruzsán is oktatnak.

Az általános iskolában kezdődött

Máté az általános iskola második osztályában találkozott a néptánccal Mezőberényben. A tánc annyira magával ragadta, hogy középiskolai tanulmányait Békéscsabán a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta néptánc szakon. 

Azóta is táncol és tanul, elvégezte a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezetői képzését, most kezdi a tánctanári mesterképzést. Szegeden a főiskolai tanulmányai során kezdett el táncot tanítani. 

A tánc hozta össze őket

Felesége, Zita is az általános iskolában találkozott a néptánccal Soltszentimrén, a faluban, ahol felnőtt. Amikor Szegedre került egyetemre, több tánccsoportba is járt és itt kezdett el táncot tanítani. A fiatalok azt mondják, a tánc hozta össze őket Szegeden, a táncon keresztül ismerték meg egymást. Hogy eredményesebben tudjanak dolgozni, Zita a tanár szakos bölcsészdiplomája után elvégezte néprajz szakon a táncantropológiai szakirányú mesterképzést, hogy elméleti tudással gyarapítsa a gyakorlatit.

Aki hirtelen kedvet kapott, hogy a Hatetudnád Tánctanodában tanuljon néptáncot, az először is keresse fel a Facebook-oldalukat, ahol az összes csoport neve, próbaideje megtalálható. 

Gyerekeknek hétfőn és szerdán tartanak próbát az Agórában, ahol négy gyermekcsoport közül választhatnak korosztályos bontás szerint. A kezdő felnőtteket hétfőnként Szőregen várják, a haladó ifi-felnőtt csoportnak pedig hétfőn és csütörtökön tartanak próbát. Üllésen heti kétszer, szerdán és pénteken felnőtteket várnak, Ruzsán csütörtökönként három gyerekcsoportnak és egy felnőttnek tartanak órát, Máté pedig Ásotthalmon keddenként egy óvodás és egy iskolás csoportnak oktatja a néptáncot. 

A tánc és a közösség varázsa erőt ad

– Sűrű a programunk, de azzal foglalkozunk, amit igazán szeretünk. Mindig az volt a vágyunk, hogy egyszer majd lesz egy olyan közösség, ahol mi tanítunk. Ez egy nagyon szép hivatás. A közösség adja az erőt, a szülők, a gyerekek, a felnőtt táncosok, a hozzátartozók. Egyre népszerűbb a néptánc, van rá igény, szívesen jönnek hozzánk táncolni, és ebből jó töltekezni. Igazi közösségi élményt ad, ami nagy varázsa a táncnak – tették hozzá.

A Népművészet Ifjú Mestere díj az emberi erőforrások minisztere által alapított elismerés, amely a miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó, illetve az azt támogató területeken végzett kiemelkedő, illetve magas színvonalú szakmai tevékenységért adományozható. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható. Az 1961-ben alapított díjat évente, augusztus 20-án, öt személy kaphatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában