Szegedi hírek

2022.09.10. 13:28

Erős emberek versengtek - Technika és szív nélkül a nyers erő önmagában mit sem ér (Galéria)

Az erős ember verseny volt a Tisza-party parti egyik legnépszerűbb programja szombaton. A versenyzők száz kilogrammos kofferekkel rohantak és 120 kilogrammos kőgolyót emelgettek időre mellkas magasságú emelvényre.

Koós Kata

Nyolcadik alkalommal szervezett családi sportnapot a Tisza partján az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesület (ALTE). A programsorozat terepfutó versennyel kezdődött, amely során a versenyzőknek három kilométeres távon kellett bizonyítaniuk kitartásukat. A felázott terepviszonyok és a szemerkélő eső ellenére is szép számmal indultak a megmérettetésen. A nap folyamán karate-bemutatókkal, hajókázással, ugrálóvárral és habpartyval várták a családokat, akiknek biorezonanciás állapotfelmérésre is lehetőségük nyílt. Továbbá bemutatkozott a helyi kajak-kenu szakosztály, a vállalkozó kedvű résztvevők csónakba is ülhettek, és evezhettek a Tiszán. 

– Mivel a parton hűvösebb van, így a Tisza még melegebbnek tűnik. Szóval, ha vízbe esik valaki, akkor sincsen semmi gond – buzdított minden látogatót a vízre szállásra Füzesy István, az ALTE elnöke. 

A nap egyik legnépszerűbb programpontja az erős ember verseny volt. A viadal főszervezője, moderátora és bírója Bartalos Tamás, többszörös fekvenyomó magyar, Európa- és világbajnok, erőemelő magyar és Európa-bajnok, erős ember sportban pedig többszörös kamionhúzó és magyar bajnok volt. 

Az algyői szabadstrandon négy versenyszámban öt versenyző mérte össze erejét. A rönknyomás során 80 és 90 kilogrammos rönköt kellett kinyomniuk a fejük fölött annyiszor, ahányszor csak bírták izmaik. A súlyt felvétel után a mellkason és ölben lehetett pihentetni, amint ismét földet ért, a versenyszám véget ért a versenyző számára. 

A koffercipelés során az erő mellett a gyorsaság is döntő szerepet játszott. Két darab egyenként száz kilogrammos koffert kellett átcipelni a pálya egyik végéből a másikba a lehető leggyorsabban. 

A harmadik versenyszámban egy 120 kilogrammos kőgolyót kellett egy mellkas magasságú emelvényre egy percen belül a lehető legtöbbször fölpakolni, a zárószámban pedig száz kilogrammos súlyt kellett cipelni. 

– A kőgolyó emelés a legnehezebb mind közül, hiszen arra ráfogni is nagyon nehéz. Ráadásul ekkora súlynál nem használhatnak vaxot a versenyzők, úgyhogy eléggé csúszik is. De a 100 kilogrammos súly cipelése sem egyszerű, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy fogja meg a versenyző. Ha combon viszi, lassítja, ölben sokkal gyorsabb – mondta Bartalos Tamás, aki arról is beszélt lapunknak, nagyobb versenyekre rendszerint heti hat napon, naponta háromórás edzésekkel készül. Az étkezés tekintetében húsból és édességből szerepel legtöbb a tányérján, és azt is elmondta, egy strucc tojás elfogyasztása korántsem nagy kihívás számára, amely több mint húsz tyúktojással ér fel. Hozzátette, természetesen igazi rántotta nem készülhet kolbász nélkül. 

Kiemelte, az erős ember sportban azonban a nyers erő önmagában mit sem ér, ha nem társul hozzá megfelelő technika és szellemi-lelki tartás és elszántáság. 

– Fontos a genetika, az adottság, az edzés, a szorgalom, de ha azonos erőben lévő vagy erősebb, fiatalabb versenyzővel kerülök össze, akkor ott a rutin, a technika, de mindenekelőtt a szív és a lélek dönt – hangsúlyozta lapunknak a 49 éves bajnok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában