Fotóslest készítenek a bedősök két itatóval

2023.02.08. 10:00

Indián kunyhó épült az ásotthalmi erdőben - galéria

Elkészült az indián kunyhó az ásotthalmi erdőben, amelyet a Bedő Albert erdészeti iskola diákjai építettek és fotóslesként használják majd. Kedden az itató helyét jelölték ki.

Arany T. János

Fotóslesnek használják majd az indián kunyhót, most a madáritatón dolgoznak az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola diákjai. Fotó: Karnok Csaba

– Ehhez csákány kellett volna – állapították meg a fiúk. Nem boldogultak könnyen. A fagyott talajba szinte lehetetlen volt ásóval lyukat ásni, ezért Tóth Albertnek és Lőrincz Zoltánnak remek ötlete támadt: baltával kihegyeztek egy karót és azt verték le a földbe, amellyel kialakították a lyukat a madáritatót tartó faágaknak. Felépült a wigwam, a tradicionális indián kunyhó az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola tanerdejében, amelyhez két itató készül.

Minden kézi erővel készült

Még a téli szünet előtt, november végén jártunk itt. A terület megtisztítása után akkor kezdték el építeni a kunyhót a fiatalok. Bánhidy Zoltán, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi nevelőtanára, osztályfőnök, a vadonjáró szakkör vezetőjének útmutatása szerint a szakkörösök interneten talált leírás alapján építették meg az indián sátrat. Mindent a diákok termeltek ki kézi erővel.

Ketten lógtak egy kötözött

A kupola alakú sátor alapját hosszú faágak adták, amelyeket ívesen meghajlítottak és madzaggal kötöztek össze. Ez volt a munka legnehezebb része. Lőrincz Zoltán azt mondta, a hajlításhoz és a kötözéshez három ember kellett: ketten lógtak a meghajlított ágak végén, a harmadik pedig összekötötte őket. Míg a fiatalok a madáritató talapzatán dolgoztak, Bánhidy tanár úr elmondta, a cölöpöket átlátszó ipari fóliával tekerik körbe. A megmaradt darabot sajnos ellopták. Egy sátor vízálló részével erősítsék tovább, majd raschel árnyékoló és védőhálóval borították be, ami álcahálóként szolgál. A sátor tetejét fenyőágakkal fedték be, ezekből kerül még az építmény oldalára is, hogy jobban beilleszkedjen a környezetébe és természetesebb legyen.

Két itatót is készítenek

Hogy a sátor elláthassa jövőbeli funkcióját, egy itatót építenek elé, így lesz belőle fotósles. A leásott oszlopokra csavarozzák majd az itatót, amelyet Zoltán kacsaúsztatónak nevezett viccesen. A fotóslesként használt építmény másik oldalán egy mélyedésbe is itatót terveznek, így a sátor egyik oldalán egy természetes, a másikon egy mesterséges itató lesz. 

Halászó mókust is láttak

A bedősök már korábban is készítettek fotóslest. Még 2018 szeptember elején készült el az első ehhez hasonló tradicionális indián wigwam. A madárlesből megfigyeltek már széncinegét, kék cinegét, csuszkát, fakopáncsot és szajkót. De gyakori vendégek a mókusok is. Bánhidy Zoltán elmesélte, egyszer egy mókust is látott, ami a vízbe ejtette a zsákmányát, majd megpróbálta kihalászni.

Indiánok, vagy indiaiak?

Indiánoknak az amerikai kontinens bennszülött őslakosait nevezzük. Elnevezésük Amerika középkor végi újra-felfedezésével és egy tévedéssel kapcsolatos, nevezetesen, hogy Kolumbusz Kristóf azt hitte, hogy Indiát érte el, amikor a mai Dominikában partot ért. Az angol nyelvben az Indian szó indiánt és indiait egyaránt jelenthet, így az angol szó őrzi Kolumbusz tévedését, a magyar nyelvben azonban a két jelentés két szóalakra vált szét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában