Szegedi hírek

2023.07.25. 21:30

Vadnyugati mérges viperagyíkok Szegeden

Arany T. János

A viperagyík harapása nem halálos, de olyan mintha forró láva folyna az ember ereiben. Fotó: Szegedi Vadaspark

Fotó: Lajos Endredi

Mérges viperagyíkok érkeztek Szegedre. A Szegedi Vadaspark gyűjteményéből a rákosi viperák érkezéséig hiányoztak a méreggel ölő állatok, de a hazai hüllőfaj veszélyessége nem mérhető a legutóbb érkezett gilához, más néven viperagyíkhoz. A látogatók a trópusi házban figyelhetik meg a békés természetű gyíkokat.

A Mexikó és az USA nyugati, száraz, félsivatagos területein élő gyíknak rendkívül félelmetes a híre, és bár egy egészséges felnőtt embert nem ölne meg a mérge, azok elmondása szerint, akik már átélték a harapását, olyan mintha forró láva folyna az ember ereiben. Az egyáltalán nem agresszív, lomha mozgású hüllő, elkerüli az ember közelségét, csak akkor lehet veszélyes, ha zaklatják. Sajnos  ezt sokan megteszik, és számos egyedet gyűjtenek be illegálisan, hogy eladják őket. 

A gyíkok között csak a viperagyíkok két faja rendelkezik erős méreggel, mindketten Észak- és Közép-Amerikában élnek. Ragadozók, főleg kisemlősökkel, madarakkal, tojással és hüllőkkel táplálkoznak. Rendkívül erős a harapásuk és hosszú, hegyes fogak sora húzódik az állkapcsukban, ezért a mérgüket zsákmányszerzésre nem pazarolják, hanem csak védekezésre használják. A vadasparkba érkezett két ritka hüllő a trópusi házban látható, igaz, fel kell készülni, hogy a félénk mérgesgyíkokat keresni kell, mert a nyugodt zugokat kedvelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában