Helyi gazdaság

2012.03.08. 18:22

Kovács Árpád: Lesz IMF-megállapodás

Szeged - Hogyan hat a válság az Európai Unióra és tagállamaira? Erről szervezett kétnapos nemzetközi tanácskozást a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara Pénzügyi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete. A ma záruló konferencia sajtótájékoztatóján Kovács Árpád egyetemi tanár kérdésünkre kijelentette: aláírjuk a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal.

Fekete Klára

[namelink name="Kovács Árpád"], az SZTE Gazdaságtudományi Kara Pénzügyi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének egyetemi tanára, a Költségvetési Tanács elnöke szerint 2012-ben szükség lesz a büdzsé kiigazítására. Azért is, hogy a 2013-as sorsdöntő év fenntartható legyen – válságadók, különadók, egyedi magánnyugdíjpénztárakra irányított akciók nélkül. A legnagyobb kérdés: megáll-e majd a saját lábán a költségvetés, egyensúlyban tud-e maradni, meg tudjuk-e tartani a költségvetési szigort.

Kovács Árpád: A bizalom pénz. Fotó: Frank Yvette

Kovács Árpád: A bizalom pénz. Fotó: Frank Yvette
Kovács Árpád szerint jövőre egy szerényebb növekedés is elképzelhető az idei stagnálás után. – Bízunk abban, hogy a gazdaság teljesítménye elindul egy felfelé ívelő pályán, és ha a gazdaság növekszik, akkor több pénz jut a költségvetésnek is, nem lesz szükség restrikcióra – mondta.
Nagy árfolyam-ingadozást szenved el a forint hónapok óta. Az egyetemi tanár kifejtette: a nemzetközi pénzpiacok bizalmatlansága befolyásolja a gazdaság pályáját, a kilengések egy részéhez Magyarországnak kevés köze van. Sok múlik azon, hogyan alakul a görög és a portugál problémahalmaz, elkerülhető-e például a görög államcsőd. A nemzetközi hatások mellett befolyásolja az árfolyamot, mennyire vagyunk meggyőzők a reformokban, mennyire tudjuk a kormányzati innováció hitelességét bizonyítani. A bizalom pénz – hangsúlyozta Kovács Árpád.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint lesz megállapodás az IMF-fel: az időpontok nem a Nemzetközi Valutalaptól és nem is a magyar akarattól függnek. Láthatóan az Európai Unión keresztül vezet az út, az EU-val fennálló viták lezárása pedig közel van. – Haladunk a felmerült kérdések lezárásában, amelyek egy része ráadásul nem közvetlenül a költségvetéshez kapcsolódik, így könnyebben kezelhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában