Helyi gazdaság

2016.12.27. 11:25

Januártól olcsóbb lesz a szárnyas

Csongrád megye - Békeidőben, a januári áfacsökkentés előtt néztünk rá a baromfihúsárakra, ahogy tettük ezt egy évvel ezelőtt a sertésnél. Nyugalmi állapotról a karácsony és a madárinfluenza miatt sem beszélhetünk, de mind az eladók, mind a vásárlók nagyon várják már, hogy olcsóbb legyen a baromfihús.

Kovács András

Januártól a baromfihús és a tojás áfája 27 százalékról 5-re csökken. Egy hónapja még nem volt biztos, hogy mérséklődik a kulcsa a belsőségnek, a kockázott, illetve a darált baromfihúsnak (2016. november 24.: Magas az áfája a szegények mannájának). – Mára tisztult a kép, minden olyan rész, így a belsőség is a kedvezőbb kulcsba sorolódik, egyedül a bőrös háj maradt ki, ami nem akkora tétel – mondja [namelink name="Csorbai Attila"], a Baromfi Termék Tanács elnöke.


Az ő javaslata alapján állítottuk össze táblázatunkat, még az áfacsökkentés előtt, hogy januárban ismét ránézhessünk az árakra, valóban olcsóbb-e a baromfihús annyival, mint amit a kulcs mérséklése indokol.

 

– Nincs igazán békeidő, a november elején észlelt madárinfluenza hatása beleszólhat az árakba, akár hiány is kialakulhat – mondja a szakember. A több megyében, köztük Csongrádban is észlelt betegség áralakító hatása így „bezavarhat" előtte-utána körképünkbe. Hasonlót a sertéshússal kapcsolatban is készítettünk, és 2016-ban folyamatosan nyomon követtük az áralakulást.


A Szamos utcai Husiban Annus Dezső szépen diktálja a kért árakat, egyedül a negyedesnek nevezett, farrésszel kínált csirkecombnál áll meg.


– Ilyet nemigen árulok, a multi a lengyel csirkét adja annyiért, amennyiért én nettóban kapom, amire rájön a 27 százalékos áfa és a haszonkulcs – mondja. Ha lenne, 565 forintért adná, de ő rendes combot kínál, kilóját 750 forintért. Azt még hozzáteszi, reméli, hogy az áfacsökkentéssel az ő versenyhátránya is mérséklődik.

[namelink name="Jóbi Károlyné Inci"] és [namelink name="Sztankovics Éva"] a Mars téri Irén csarnokban, a Vigh húsboltban árulja a baromfit. Náluk is minden van, ami az árfelírásunkhoz kell, illetve majdnem minden.

 

Kotogány Károly januárban már ötszáz forinttal kevesebbet fizetne ezért a húsért - számolta ki az eladó. Fotó: Kuklis István

Kotogány Károly januárban már ötszáz forinttal kevesebbet fizetne ezért a húsért – számolta ki az eladó. Fotó: Kuklis István

– Nincs klasszikus nagyáruházas csirkecombunk a farrésszel, van helyette igazi házi, 750 forintért, de ezt is szépen viszik – mondják, miközben kiszolgálják egyik visszatérő vendégüket, Kotogány Károlyt. Két kiló pulykaaprót vásárolt, 2550 forintot fizetett, ez az áfacsökkentés után csak néhány forinttal lesz több kétezernél. – Ha jól számoltam, két hét múlva már csak 2063 forintot számolunk ugyanezért a csomagért – mondja egy gyors kalkuláció után Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában